Γενικά

Σε διακρατική συνάντηση, στο πλαίσιο προγράμματος για τους πρόσφυγες, συμμετέσχε ο δήμος Παιονίας

Από τον δήμο Παιονίας εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πέμπτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του έργου EUBorCo “Ευρωπαϊκές συνοριακές κοινότητες: Aνταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή προσφύγων και την κοινωνική αλληλεγγύη” στον δήμο του Βιατόρ, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Στη συνάντηση εκτός από την αντιπροσωπεία του δήμου Παιονίας συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τον δήμο Μπρίντιζι, τις ΜΚΟ Civitas Solis και Kite factory, τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και τον δήμο Γευγελής.

Κατά τη συνάντηση ο δήμος Βιατόρ οργάνωσε και συντόνισε μία σειρά για την προώθηση της ενεργής συμμετοχής του πολίτη, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης επικεντρώνοντας στο ζήτημα υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών.

Κατά το επίσημο καλωσόρισμα από τον δήμαρχο του Βιατόρ η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη προσέφερε εκ μέρους του δήμου Παιονίας ως συμβολικό δώρο ένα κλαδί ελιάς και τοπικά κρασιά από τη Γουμένισσα.

Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τις πρακτικές υποδοχής και ένταξης στην Ισπανία από τη ΜΚO Almeria Acoge, τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και την Ισπανική επιτροπή βοήθειας στους πρόσφυγες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ειδικής δράσης της συνάντησης, η αντιπροσωπεία του δήμου Παιονίας οργάνωσε μία παρέμβαση σχετικά με την εμπειρία και τα βιώματα της προσφυγικής κρίσης στην Ειδομένη, καθώς επίσης και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η συνεχιζόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα την Νότιας Ευρώπης.

Για τον δήμο Παιονίας η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας (του 1%) είναι η μόνη αποδεκτή λύση στο θέμα της εγκατάστασης των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή της, η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη ανέφερε: «Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ιδεώδους της ενημέρωσης των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών αλλά και της ευρωπαϊκής νεολαίας, όπως αντίστοιχα έπραξε και το project small room, καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με την πρόκληση των ημερών για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων ενσωμάτωσης και συμμετοχής των προσφύγων, των δήμων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης με τους δήμους της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου φέρουν αυτή την πολύτιμη εμπειρία διαχείρισης του προσφυγικού».

Οι δράσεις, του έργου EUBorCo που ξεκίνησε το 2019, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2020, με δύο ακόμη συναντήσεις».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου συμμετέσχε στο 2ο παιδαγωγικό συνέδριο, που διεξήχθη στην πόλη μας. Παρουσίασε τις […]