Αρθρογραφία

Δεν πρέπει να ξέρουμε, γιά να αποφασίζουμε;

dimopsifisma-2015Τώρα, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχει περάσει η κρίσιμη συνάντηση ηγετών και υπουργών οικονομικών της Ευρώπης για το τι θα γίνει τελικώς με αυτήν την καψερή την Ελλαδίτσα μας, που χρωστά σε όλους, αλλά, όπως της έμαθαν να καλοπερνά, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Ίσως να αποφάσισε η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία, δείχνοντας σε όλους ότι οι «κόκκινες γραμμές», που είχε βάλει ήταν με κιμωλία. Ίσως έμεινε στα δικά της πιστεύω και δε δέχτηκε τους όρους των Ευρωπαίων. Αν, λοιπόν, συνέβη το πρώτο κακώς για την κυβέρνηση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται πόσο μεγάλη «φούσκα» είναι. Αν, πάλι, γίνει το δεύτερο και δεν πέσουν οι υπογραφές, τότε θα κινηθούν διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας για την συνέχεια αυτής.

Και εδώ έρχομαι για να αναρωτηθώ: Δεν πρέπει να ξέρουμε για να πάρουμε μιάν απόφαση; Δεν θα ήταν πιο τίμιο να βγουν να μας πουν ειλικρινά ποια είναι η κατάσταση και ποιες είναι οι επιλογές και οι επιπτώσεις αυτών;. Να ξέρουμε τι διακυβεύεται για να κρίνουμε και μετά να πάρουμε την ευθύνη της ψήφου μας είτε αυτή είναι σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές; Έτσι θα έχει άλλη βαρύτητα η ψήφος μας. Θα είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και θα μπορούμε να υπερασπιστούμε τις επιλογές μας. Δεν είναι πολύ όμορφο αυτό;

Δεν είναι πιο δίκαιο να μπορούμε να αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη των όσων πράττουμε και να παύσουμε να είμαστε ευθυνόφοβοι ζώντας στην άγνοια μας και αλλάζοντας γνώμη πιο γρήγορα από ό,τι αλλάζουμε ρούχα ; Δεν θα ήταν πιο προσεκτικές και πιο σοβαρές οι επιλογές μας, αν ξέραμε όλα τα δεδομένα και για αυτό που επιλέγουμε και για αυτό που απορρίπτουμε;

Θα μου πεις σε μια περίοδο που η αποχή είναι μεγάλη εσύ μιλάς για σοβαρότητα της ψήφου; Εδώ άλλοι δεν ενδιαφέρονται καν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν θα κάτσουν να ασχοληθούν για να μάθουν τι είναι αυτό που εκλέγειν; Φυσικά. Αν οι πολιτικοί της χώρας ήταν λίγο πιο σοβαροί και πιο ξεκάθαροι και έλεγαν τα πράγματα φυσικά ο καθένας από τη δική του σκοπιά και με το δικό τους σκεπτικό ο κόσμος θα ήταν πιο ενημερωμένος και θα τους αντιμετώπιζε πιο σοβαρά. Και αυτούς και την ψήφο του.

Για αυτό, λοιπόν, ας βγουν να μας μιλήσουν με αλήθεια για τη κατάσταση της χώρας και για το τι πιστεύει ο καθένας ότι πρέπει να κάνουμε. Ας παραδεχθούν λάθη του παρελθόντος, διότι έτσι θα έρθει και η κάθαρση, και ας συνεχίσουμε αυτή τη χώρα με πιο σοβαρή αντιμετώπιση στα προβλήματα της και, κυρίως, με αλήθεια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα