Ελλάδα

Ο ΔΕΔΔΗΕ «φουσκώνει» τους λογαριασμούς των καταναλωτών γιά να καλύπτει τα ελλείμματά του… από τις ρευματοκλοπές!

Η χώρα μας βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, ενώ καλπάζει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα περισσότερα καταναλωτικά εξανεμίζει τους μισθούς και τις συντάξεις της μικρομεσαίας κατηγορίας.

Οι πολίτες παρασυρμένοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για τα πολύχρωμα τιμολόγια που ισχύουν από 1.1.24 ευελπιστούσαν ότι θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα παρέσερνε προς τα κάτω και τις τιμές άλλων αγαθών, που εξαρτώνται από την τιμή της ενέργειας.

Δυστυχώς όμως άλλα περίμεναν οι καταναλωτές και άλλα αποφάσισε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια (ΔΕΔΔΗΕ).

Οι λογαριασμοί της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά το τρέχον έτος, για ανεξήγητους λόγους ήρθαν παραφουσκωμένοι.

Η εξήγηση όμως δόθηκε από σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Χρύσας Λιάγγου, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Καθημερινή» με τίτλο:

«Το βραχυκύκλωμα των 400 εκατ. ευρώ ετησίως». Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, γίνονται ετησίως περίπου 13.000 ρευματοκλοπές από 250.000 ρευματοκλέφτες, σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ, και συνολικό ετήσιο κόστος 400 εκατ. ευρώ.

Την υπέρογκη όμως αυτή ζημιά του ΔΕΔΔΗΕ την μετακυλάει στους λογαριασμούς των συνεπών καταναλωτών, γι΄αυτό έρχονται παραφουσκωμένοι και τους οποίους τελικά πληρώνουν οι συνεπείς.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι το κόστος της ρευματοκλοπής κατά το τρέχον έτος (2024) θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε αν η παραπάνω μετακύληση είναι νόμιμη, όμως είναι σίγουρο ότι είναι άδικη και ανήθικη και πιθανότατα να γίνεται με την ανοχή όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή αλλά και των ΜΜΕ που λογικά πρέπει να γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά τηρούν σιγή ιχθύος.

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν «έξυπνοι μετρητές» που με τη χρήση τους θα περιοριστεί η ρευματοκλοπή, αν δεν εξαλειφθεί τελείως. Από το ρεπορτάζ της κ.Λιάγγου πληροφορούμαστε ότι η προμήθεια από τον ΔΕΔΔΗΕ των παραπάνω έξυπνων μετρητών σχεδιάστηκε από το έτος 2014, αλλά καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου, μέχρι σήμερα.

Οι έξυπνοι μετρητές, έχουν τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της ρευματοκλοπής αλλά και διόρθωσης των βλαβών του δικτύου. Σύμφωνα πάντως με το προαναφερθέν δημοσίευμα 13 χώρες της ΕΕ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το πρόγραμμα προμήθειας έξυπνων μετρητών.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε τελευταίων χωρών της ΕΕ που καθυστερούν την προμήθεια. Τα άλλα τέσσερα κράτη είναι η Γερμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Κύπρος. Υπενθυμίζουμε όμως ότι ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ.Θεόδωρος Σκυλακάκης, τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε διάφορα μέτρα, για τον περιορισμό της ρευματοκλοπής, τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η επιβολή υψηλών προστίμων και η προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης που κλέβει ρεύμα και σε περίπτωση υποτροπής η οριστική αφαίρεσή της.

Κατά την ταπεινή μας άποψη το μέτρο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, αφού μετά την οριστική αφαίρεση της άδειας, ο επιχειρηματίας μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της επιχείρησης, βγάζοντας νέα άδεια λειτουργίας, στο όνομα της γυναίκας του ή των παιδιών του, ακόμη και ενός άλλου φίλου.

Χρειάζονται ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα όπως πχ. η άμεση κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ρευματοκλέφτη και ο άμεσος πλειστηριασμός προς πώλησή της.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κ.Λιάγγου οι ρευματοκλέφτες δεν είναι κάποιοι φτωχοί καταναλωτές, που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους, και για το λόγο αυτό αναγκάζονται να κλέβουν ρεύμα.

Οι πλειοψηφία των παραβατών ανήκει σε εμπορικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις εστίασης καθώς και σε οικιακούς καταναλωτές που μένουν σε πλούσια προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα