Πολιτική

Απορρίπτει η ΔΕΥΑ Κιλκίς τα περί αυξήσεως 30% στα τέλη ύδρευσης

Τις εναντίον της αιτιάσεις, περί υπερόγκου αυξήσεως των τελών ύδρευσης και ύπαρξης «ανοίγματος» σε αυτήν, αντικρούει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ), κάνοντας λόγο γιά μιάν απλή υποχρεωτική συμμόρφωση σε πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων γιά νέο συγκεκριμένο τρόπο τιμολόγησης σε όλους τους δήμους, που δεν έχει σχέση με αύξηση της καθαρής τιμής τελών κατά 30%.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

« Με αφορμή δημοσιεύματα περί υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του νερού στις έξι δημοτικές ενότητες του δήμου Κιλκίς, πλην αυτής του Κιλκίς, μέσα στο 2018 που φθάνουν υποτίθεται στο 30% , η Δ.Ε.Υ.Α.Κ, για να αποφευχθεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει ότι:

Η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. το έτος 2018 στις δημοτικές ενότητες Δοϊράνης, Γαλλικού, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου αναπροσαρμόζεται για πρώτη φορά μετά τη μετάβαση των πρώην έξι δήμων στην «καλλικρατική» περίοδο. Η καθιέρωση νέου τρόπου τιμολόγησης, που περιλαμβάνει αύξουσες κλίμακες, κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας της υποχρεωτικής συμμόρφωσης της επιχείρησης στην απόφαση 135275 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΦΕΚ 22 Μαϊου, τεύχος δεύτερο αριθμός φύλλου 1751) και για την πλειονότητα των καταναλωτών δεν προβλέπει σε καμμία περίπτωση αυξήσεις της καθαρής τιμής κατά 30% όπως αναληθώς αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Η πραγματική αναπροσαρμογή – εναρμόνιση της τιμής του νερού στις δημοτικές ενότητες είναι της τάξης του 13,6% στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης. Για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά στις συγκεκριμένες περιοχές, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με απόφασή της διατηρεί πολύ χαμηλό το πάγιο ύδρευσης ενώ στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής της εφαρμόζει ειδικά προστατευτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι) που περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στα τιμολόγια του νερού.

Η έννοια της εναρμόνισης της τιμολογιακής πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με τις εθνικές επιταγές, που προκάλεσε σε ωρισμένους σκωπτικά σχόλια, δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε και να υποτιμάται. Η επιχείρηση, όπως και όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.

Tυχόν μη συμμόρφωσή της στην εν λόγω απόφαση συνεπάγεται μη έγκριση του προϋπολογισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Κ από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό η Επιχείρηση προχώρησε αναγκαστικά σε δύο μόνο σχετικά ήπιες αλλαγές της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής, που ήδη εφαρμόζεται στη δημοτική ενότητα Κιλκίς, με κατευθύνσεις:

– Την μέθοδο τιμολόγησης, όπως προαναφέρθηκε και επιβάλλεται από τη νομοθεσία, κατά αύξουσες κλίμακες στις δημοτικές ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου, οι οποίες εναρμονίστηκαν με αυτή της δημοτικής ενότητας Κιλκίς.

– Την αύξηση της τιμής του πρώτου κλιμακίου κατανάλωσης σ’ αυτές τις δημοτικές ενότητες κατά 13,6%. Επί της ουσίας η τιμή του νερού αναπροσαρμόζεται από τα 0,22 λεπτά σε 0,25λεπτά το κυβικό και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης στις καταναλώσεις του πρώτου κλιμακίου (0 -60 κυβικά ανά εξάμηνο) εντάσσεται πάνω από το 70% των νοικοκυριών των έξι Δημοτικών Ενοτήτων.

Κατά συνέπεια δεν αυξάνεται η τιμή του νερού κατά 30% ούτε βεβαίως υφίσταται άνοιγμα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κατά 700.000ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνο λογιστική υστέρηση των εσόδων από τα έξοδα, όπως τονίστηκε εξ άλλου και στην συζήτηση της τιμολογιακής πολιτικής κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς στις 13.11.17.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε πρόβλεψη περαιτέρω προσαρμογής στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, εφ’ όσον ο προσδιορισμός του χρηματοοικονομικού κόστους, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του 2018, καλύψει την ανάκτηση του κόστους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Διαρκής προσπάθεια της Δ .Ε.Υ.Α.Κ. είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών της προς τον δημότη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ποιότητα και επάρκεια νερού».

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησε τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]