Πολιτική

Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς στην κατάργηση της Τραπέζης Πειραιώς στο Πολύκαστρο

Την αντίδραση του τοπικού οργάνου Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» προκάλεσε η απόφαση της Τραπέζης Πειραιώς γιά αναστολή της λειτουργίας του υποκαταστήματός της στο Πολύκαστρο.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε στην χώρα το 2008 και έχει τις «ρίζες» της στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της από τους δύο διαχειριστές της εξουσίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) από την μεταπολίτευση και μετά, απογύμνωσε, μεταξύ των άλλων, την ελληνική επαρχία από διαφόρων ειδών υπηρεσίες.

Η αποκέντρωση των υπηρεσιών, που έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες χωρίς σχέδιο και στόχευση, αλλά με βάση την πρόσβαση των τοπικών κομματαρχών στην κεντρική εξουσία, απέτυχε.

Πρόσφατο «θύμα» της διαδικασίας αυτής, ο δήμος Παιονίας και η έδρα του του, το Πολύκαστρο, που πλέον μένει χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα. Το Πολύκαστρο αποτελεί διοικητικό και οικονομικό κέντρο του δήμου, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Κιλκίς.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, που τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αναγάγει σε «εμβληματική» πολιτική, είναι αδιαμφισβήτητα χρήσιμη, πλην όμως δεν μπορεί να διαγράφει «μονοκοντυλιά» τις μεγαλύτερες γενιές, που χαρακτηρίζονται από δυσκολία πρόσβασης, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε μέσα τεχνολογίας.

Οι τράπεζες, ως ανώνυμες εταιρείες, ενδιαφέρονται γιά τον περιορισμό των δαπανών τους, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο αριθμός των υποκαταστημάτων με το πλήθος του προσωπικού τους.

Παράλληλα, όμως, διαδραματίζουν και βασικό ρόλο στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας, που από τον Δεκέμβριο του 2019 γνωρίζει νέα κρίση εξ αιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Ιδιαιτέρως, όταν αναφερόμαστε σε μία τράπεζα, η οποία με το προηγούμενο καθεστώς, είχε συνδυαστεί με τον Έλληνα αγρότη.

Δεν θα μας έκανε εντύπωση, αν η οριστική παύση λειτουργίας υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει εικονική κρατικοποίηση της τράπεζας και έπειτα επανιδιωτικοποίησή της, με τρόπο που θα ζημιώσει γιά άλλη μία φορά το ελληνικό Δημόσιο.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκεί έλεγχο στις τράπεζες, να επανασχεδιάσει την παρουσία τους στην ελληνική επαρχία με τη λειτουργία υποκαταστημάτων που ακόμα και μέσω διατραπεζικών υπηρεσιών θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων».

Περισσότερα

Ανδρέας Βεργίδης: Η γαστρονομική “ταυτότητα” της Π.Ε. Κιλκίς εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Η γαστρονομία ως “κομμάτι” της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ‘’ταυτότητας’’ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην […]

Δείτε ακόμα