Πολιτική

Αντιδράσεις στην απαγόρευση της δράσης «Χωρίς Μεσάζοντες»

Την έντονη διαμαρτυρία της για την απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου, εκφράζει και δημοσίως η εθελοντική ομάδα Παιονίας, η οποία έχει πραγματοποιήσει έως τώρα στον νομό 22 διανομές ελληνικών προϊόντων στο πλαίσιο της δράσης «Χωρίς Μεσάζοντες».
Η ομάδα, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον κυβερνητικό βουλευτή Κιλκίς, Γιώργο Γεωργαντά, στην οποία τονίζει ότι με το νέο νόμο περί λαϊκών αγορών οδηγούνται παραγωγοί και καταναλωτές στην «αγκαλιά» των μεγάλων πολυεθνικών «αλυσίδων» και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τέλος στις δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες». Επίσης, με άλλη ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες του Κιλκίς να λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία που ξεκίνησε, ούτως ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να τροποποιήσει τα επίμαχα σημεία του νόμου», όπως τονίζει χαρακτηριστικώς.
Ειδικότερα στην επιστολή της προς τον κ. Γεωργαντά η ΕΟΠ αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Γεώργιε Γεωργαντά, βουλευτά Κιλκίς,
Προσφάτως, η κυβέρνηση ψήφισε τον νέο νόμο περί λαϊκών αγορών, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων.
Δηλαδή, στο εξής, ο παραγωγός που έβαζε πχ. δέκα στρέμματα πατάτες, δεν θα επιτρέπεται πλέον να πουλά τα προϊόντα του κατ’ ευθείαν στους πολίτες, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι ελάχιστοι οι δήμοι στην Ελλάδα με λιγότερους από 3.000 κατοίκους!
Μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας εκθέσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;
Ζητούμε, λοιπόν, από εσάς να μας εξηγήσετε:
-Για ποιό λόγο απαγορεύετε στους καταναλωτές το δικαίωμα προμήθειας προϊόντων της ελληνικής γης απ’ ευθείας από τους παραγωγούς;
-Τι “κακό” έκανε ο Ελληνας παραγωγός και του απαγορεύσατε πλανόδιο εμπόριο;
-Γιατί με τον απαράδεκτο αυτό νόμο οδηγείτε παραγωγούς και καταναλωτές κατ’ ευθείαν στην αγκαλιά των μεγάλων πολυεθνικών «αλυσίδων» υπεαγορών;
-Δεν σκεφτήκατε πως με τον περιορισμό αυτό κάποιοι θα ελέγξουν ολοκληρωτικά την τροφή μας;
-Γιατί επιχειρείτε να δώσετε τέλος σε ένα κίνημα το οποίο έδωσε σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς στον τόπο μας;
-Γιατί δημιουργήσατε παραγωγούς δύο ταχυτήτων, αφού έχουμε αυτούς που τους ανανεώνεται η άδεια και άλλους που δεν έχουν και δεν πρόκειται να αποκτήσουν;)

«Να τροποποιηθούν»
Εξ άλλου, στην ανακοίνωσή της προς ενημέρωσιν των πολιτών, η ΕΟΠ σημειώνει τα εξής:
«Εδώ και περίπου τρία χρόνια οργανώσαμε με υποδειγματικό τρόπο 22 διανομές ελληνικών προϊόντων “Χωρίς Μεσάζοντες”. Οι δράσεις μας εξασφάλισαν ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές και ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς. Στηρίξαμε τον Έλληνα γεωργό, τις τοπικές καλλιέργειες, τα ελληνικά προϊόντα και την τοπική οικονομία.
Με «όπλο» την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και τον εθελοντισμό «πολεμήσαμε» την αισχροκέρδεια και τα μονοπώλια, δώσαμε ένα γερό χτύπημα στο στρεβλό σύστημα της αγοράς. Και τα καταφέραμε! Όμως η κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη και ψήφισε ένα νόμο που προσπαθεί να δώσει τέλος στις δράσεις μας «Χωρίς Μεσάζοντες».
Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, διότι μέσα από αυτό εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παραγωγών αλλά και των επαγγελματιών, δίνοντας ταυτόχρονα στον καταναλωτή τη δυνατότητα προμήθειας ντόπιων και ποιοτικών προϊόντων σε δίκαιες χαμηλότερες τιμές. Σας καλούμε να λάβετε μέρος στη διαμαρτυρία που ξεκινήσαμε σήμερα, και όλοι μαζί να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τα επίμαχα σημεία του νόμου.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα