Κοινωνία

Με λαμπρή επιτυχία αναβίωσε στον Εύρωπο το έθιμο «Κεσκέκι»

«Συγχαρητήρια σε όλους! Οι μεγάλες οι κυρίες, τα αγόρια που από το πρωί ήταν εκεί, οι παλαιστές, οι χορευτές, οι αφανείς ήρωες αυτής της εκδήλωσης… είμαι πολύ «γεμάτη’ από χαρά και ικανοποίηση. Υπέροχη ημέρα. Ευγνώμων για αυτό που έζησα.»

Αυτό είναι σχόλιο που ανάρτησε μία φίλη εθελόντρια γιά την εκδήλωση της Κυριακής 23.4.23 στον Εύρωπο. Που συνεχίζει: Το «έκλεψα» (συγγνώμη Κούλα), διότι ακριβώς εκφράζει απόλυτα όλους όσους ενεπλάκησαν   με οποιονδήποτε τρόπο και βοήθησαν ώστε να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία φέτος οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του Ευρωπού, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση των εθίμων του τόπου μας.

Μετά το πέρας του θρησκευτικού σκέλους των εκδηλώσεων (πανηγυρικός εσπερινός και περιφορά της ιερ΄ςς εικόνας του Αγίου Γεωργίου την παραμονή και Θεία Λειτουργία ανήμερα), ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας το δεύτερο σκέλος στο «Μοναστηράκι», με παράκληση στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και διανομή του, κατά γενική ομολογία φέτος πεντανόστιμου, παραδοσιακού κεσκεκιού στους παρευρεθέντες.

Φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Στην συνέχεια στο κατάμεστο αμφιθέατρο είχαμε την επίδειξη παραδοσιακής πάλης από τους αθλητές και αθλήτριες του παλαιστικού συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων Ευρώπου «Ο Καραγιάννης» και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από συγκροτήματα των τμημάτων του μουσικού πολιτιστικού συλλόγου Ευρώπου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το διοικητικό συμβούλιο του «Καραγιάννη» τίμησε τον πρώτο πρόεδρο του συλλόγου Γεώργιο Δ. Κικίρη, τον βουλευτή Κιλκίς Γεώργιο Φραγγίδη, την οικογένεια του Αναστασίου Ν.Παντηρμά και την φαρμακοποιό Δέσποινα Τσόνογλου για την προσφορά τους στον σύλλογο.

Ποιοί παρέστησαν

Παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο δήμαρχος Παιονίας  Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Φραγγίδης , η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη , ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ δήμου Παιονίας Χρήστος Δραγανίδης, ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής Κιλκίς Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο τέως δήμαρχος Ευρωπού Ευθύμιος Κουρτζανίδης, ο γενικός γραμματέας δήμουΠαιονίας Ιωάννης Ντάτος, ο αντιδημάρχος Δ.Ε. Ευρωπού Γεώργιος Δουλκερίδης , δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου, κατοίκων και επισκεπτών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]