Γενικά

Αναβαθμίζεται η «Γιορτή του Καστάνου» στην Γρίβα στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Καθιερώθηκε πριν 21 χρόνια ως «Γιορτή Καστάνου, Κρασιού και Τυριού». Φέτος ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Γρίβας κάνει ένα σημαντικό «βήμα» προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει η διεθνής πλέον φήμη του καστάνου της περιοχής και η συνεπακόλουθη αλματώδης αύξηση της ζήτησής του.

Ετσι, η 22η διοργάνωση περνά στην ιστορία ως αυτή της μετατροπής της ημερήσιας γιορτής σε διήμερη με την προσθήκη και εκδηλώσεων γαστρονομίας και επιχειρηματικότητας σχετιζομένων με το κάστανο, στο οποίο δίδεται μεγαλύτερη έμφαση έναντι των άλλων ποιοτικών προϊόντων, ακριβώς επειδή ανάγεται στο ξεχωριστό προϊόν της περιοχής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο σύλλογος συνδιοργανώνουν το τοπικό συμβούλιο, ο σύλλογος γυναικών και ο αθλητικός σύλλογος «Μακεδονικός» της Γρίβας, υπό την αιγίδα του δήμου Παιονίας, έχει ως εξής:
Σάββατο 20 Οκτωβρίου
17.00: Εναρξη 22ης «Γιορτής Καστάνου»
17.00-17.30: Χαιρετισμός επισήμων
17.30-17.55: Ομιλία από τον πρώην τακτικό ερευνητή του ινστιτούτο δασικών ερευνών δόκτορα Στέφανο Διαμαντή, με θέμα «Η περίοδος μετά την βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς, η μελάνωση, και το ανερχόμενο πρόβλημα της σήψης του καστάνου».
17.55-18.00: Διάλειμμα
18.00-18.15: Θέμα δεύτερο «Η μεταποίηση του κάστανου ως παράγοντας ανάπτυξης της καστανοκαλλιέργειας στην Ελλάδα».
18.15: Από το Ασκληπείον παρουσίαση ενός τμήματος του ντοκυμανταίρ «Ποιός θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» (παραγωγή-σκηνοθεία Βασίλη Τσαρτσάνη και του Νίκου Βουρβαχάκη).
18.45: Το κάστανο στην μαγειρική, από την λέσχη αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος
19.30: Βαλκανικοί ήχοι και ακούσματα από το συγκρότημα «Ρομ Ρουαγιάλ»
Κυριακή 21 Οκτωβρίου
13.00: Εναρξη δεύτερης ημέρας γιορτής
13.00: Χαιρετισμοί επισήμων
13.30: Εμαφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα. Προσφορά καστάνων ψητών και βραστών, κρασιού, τυριού, παραδοσιακών πιτών και γλέντι με τα «Χάλκινα» της Γουμένισσας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα