Πολιτική

Νότης Μηταράκης: Aκυρώνεται η κατασκευή οικιών στην δομή Ν.Καβάλας και εκκενώνονται τα ξενοδοχεία του νομού (Βίντεο)

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Την αλλαγή σχεδιασμού και την εγκατάλειψη του πλάνου το οποίο προέβλεπε την κατασκευή 170 λυομένων κατοικιών στο κέντρο φιλοξενίας πολιτών από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου στην χώρα μας στην περιοχή της Νέας Καβάλας ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Πολύκαστρο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Μία επίσκεψη η οποία ξεκίνησε σήμερα στις 9 το πρωί στο δημαρχείο του δήμου Παιονίας, όπου ενώπιον του δημάρχου Κωνσταντίνου Σιωνίδη, αιρετών στελεχών της διοίκησης του δήμου και παρουσία του υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά δήλωσε ότι σταματά η προοπτική λυόμενων κατασκευών στο κέντρο της Νέας Καβάλας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές περίφραξης και ελέγχου του, ενώ ταυτοχρόνως εξήγγειλε την κατάργηση των δομών φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχεία, δύο στο Πολύκαστρο και ένα στην περιοχή του Σ.Σ. Μουριών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση όσων διαμένουν σε αυτά.

Κατά την παρουσία του στο δημοτικό μέγαρο είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών Δήμου Παιονίας επισημαίνοντας όπως και στην συνομιλία του με τον δήμαρχο ότι το ζητούμενο της αναλογικότητας μεταναστών και κατοίκων, το οποίο στην περιοχή του Πολυκάστρου είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένο, θα προκύψει σε βάθος χρόνου από την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει επιφέρει σημαντικότατη μείωση των μεταναστευτικών ροών στην χώρα μας, ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης ασύλου και επαναπροώθησης στην χώρα τους σε όσους δεν αποδίδεται.

“Μία πολιτική με διαφορετικό πρόσημο από αυτό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ήδη έχει απτά δείγματα επιτυχίας και θα οδηγήσει σταδιακά, αν συνεχισθεί η μείωση των ροών, στο κλείσιμο των χερσαίων δομών της χώρας μας”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΤΡΕΓΚΑΣ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή της Νέας Καβάλας ,όπου ξεναγήθηκε από στελέχη του υπουργείου και τον διοικητή του κέντρου Τραϊανό Τρέγκα στις εγκαταστάσεις του και τις εν εξελίξη ενέργειες για την απόδοση του εκεί αεροδιαδρόμου και των λοιπών κτιριακών υποδομών προς χρήση αεροπολοϊας μέσω της μεταφοράς των κοντέϊνερ που βρίσκονται επί του αεροδιαδρόμου σε παρακείμενους χώρους, που έχουν αποκτηθεί για τον εν λόγω σκοπό.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΤΡΕΓΚΑΣ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το δημαρχείο του Κιλκίς όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος περιοδεύει σε δομές της Βορείου Ελλάδας, και επισκέφθηκε την περιοχή μετά από πρόσκληση της ΔΕΕΠ ΝΔ, κατέστησε σαφή στο δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη την κυβερνητική γραμμή για την αποσυμφόρηση του Σ.Σ. Μουριών σημειώνοντας ότι η διαδικασία αποχώρησης των μεταναστών θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο δήμαρχος Κιλκίς χαιρέτησε την κυβερνητική απόφαση και ευχαρίστησε προσωπικά τον Υπουργό για τη συνέπεια λόγου και έργου υπενθυμίζοντας ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τον περασμένο Μάιο είχε δεσμευθεί για την ολιγόμηνη παραμονή των μεταναστών στην ξενοδοχειακή εγκατάσταση του Σ.Σ. Μουριών.

Με αναφορές στα μεγάλα προσφυγικά – μεταναστευτικά βάρη τα οποία επωμίστηκε ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς συλλήβδην όλα τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να ξανανοίξει δομή στο λεκανοπέδιο των Μουριών, κυρίως για λόγους πληθυσμιακής ανισορροπίας, ενώ επανέλαβε τη θέση για την ισοκατανομή των προσφύγων – μεταναστών στην ποσοστιαία αναλογία του 1% ανά την επικράτεια.

“Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε ανοιχτούς ορίζοντες επικοινωνίας και ειλικρινούς συνεργασίας με την κυβέρνηση και η αξιοπιστία του πολιτικού της λόγου στερεοποιεί και εμβαθύνει αυτή τη συνθήκη” επισήμανε ο δήμαρχος Κιλκίς εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και στον τφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος συνόδευε τον κ. Μηταράκη, για τη θετική παρέμβασή του στην αποχώρηση των μεταναστών από το λεκανοπέδιο των Μουριών.

Ο κ. Γεωργαντάς από την πλευρά του επαίνεσε την υπουργική στάση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η παρουσία του κ. Μηταράκη στο Κιλκίς αποδεικνύει ότι το ζητούμενο της αξιοπιστίας δεν είναι τελικά δυσεύρετο ενώ τόνισε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη πλέον να διαφυλάξει τα εθνικά της σύνορα και να μην επιτρέψει τον εκτροχιασμό του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί τούτου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει νωρίτερα ο κ. Μηταράκης δίνοντας έμφαση στην επίτευξη των στοχεύσεων του χαρτοφυλακίου του ως προς τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, τη μείωση των επιπτώσεων που προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες, την οργανωμένη πολιτική εξόδου – κατάργησης των δομών διαχείρισης μέχρι το τέλος του χρόνου και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Υπόμνημα παρέδωσε ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης στον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη κατά την επίσκεψή του στον δήμο Παιονίας το οποίο αναφέρει τα εξής:

“Κύριε υπουργέ, ο δήμος Παιονίας από το 2015 μέχρι σήμερα συμμετέχει και επηρεάζεται από την μεταναστευτική κρίση που έχει πλήξει την πατρίδα μας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμαι έξαρση των μετακινήσεων παράνομων μεταναστών που κυκλοφορούν κατά ομάδες (μέχρι και 100 ατόμων) όλο το 24ωρο ανεξέλεγκτοι προσπαθώντας είτε να μεταβούν προς βορά είτε επιστρέφοντας από τα σύνορα εντείνοντας έτσι το κλίμα ανασφάλειας του πληθυσμού.

Στην δομή της Νέας Καβάλας διαμένουν περίπου 1600 πρόσφυγες – μετανάστες που μαζί με τους 300 που μένουν σε σπίτια στο Πολύκαστρο και την Αξιούπολη κυκλοφορούν επίσης όλο το 24ωρο στον αστικό ιστό.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά σοβαρά προβλήματα και η ομοιότητα της τωρινής κατάστασης είναι μεγάλη με την περίοδο που δημιουργήθηκε το φαινόμενο της Ειδομένης το 2015.

Η σημερινή επίσκεψη σας στο Πολύκαστρο μας δίνει την ευκαιρία να σας εκφράσουμε δια ζώσης:
– την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε κατασκευή μόνιμου χαρακτήρα στην Νέα Καβάλα,
– την παρουσία μεγάλου αριθμού Προσφύγων – Μεταναστών στην Παιονία σε σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό του δήμου και στην ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας,
– την άναρχη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της δομής της Νέας Καβάλας που απορρέει από την ελλιπή περίφραξη και τους έως τώρα κανόνες λειτουργίας που την διέπουν,
– την ανάγκη ελευθέρωσης του αεροδρομίου της Νέας Καβάλας προκειμένου να λειτουργήσει αναπτυξιακά για την περιοχή,
– την άναρχη μετακίνηση των διαμενόντων προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή που είτε με ποδήλατα είτε πεζοί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τους και την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, καθότι δεν ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφορίας,
– την δυσλειτουργία που παρουσιάζεται στα σχολεία της περιοχής από την φοίτηση μεγάλου αριθμού μεταναστών που δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων μαθητών,
– την ανασφάλεια που δημιουργείται στους κατοίκους της Παιονίας από τις μαζικές διελεύσεις προσφύγων – μεταναστών προς και από τα σύνορα σε συνδυασμό με την μείωση της αστυνομικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή που προέκυψε από την συγχώνευση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης Ευζώνων και Ειδομένης,
– την κατάληψη αθλητικών χώρων και χώρων αναψυχής που συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά προς τα παιδιά των μονίμων κατοίκων του δήμου,
– τους κινδύνους που εγκυμονούν από την πανδημία COVID-19 όταν δεν τηρούνται οι υποδείξεις των υγειονομικών αρχών.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από εσάς στήριξη των αιτημάτων της δημοτικής αρχής που είναι:

Ακύρωση του έργου κατασκευής μονίμων κατοικιών στην Νέα Καβάλα.

Μείωση του αριθμού των προσφύγων – μεταναστών και εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.

Επιτήρηση και έλεγχο όσων παραμένουν στην δομή και εγκατάσταση ΑΤΜ εντός αυτής μέχρι της οριστικής κατάργησης της.

Επαναλειτουργία και των δύο τμημάτων συνοριακής φύλαξης Ευζώνων και Ειδομένης και ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του τμήματος Πολυκάστρου με παράλληλη λήψη μέτρων απέναντι στους διερχόμενους προς και από τα σύνορα με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.

Τακτοποίηση των αποζημιώσεων που εκκρεμούν προς τους δημότες από την εποχή της εκκαθάρισης της Ειδομένης.
Ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 195 του ν. 4622/2020 για την αποζημίωση ζημιών ιδιωτών και φορέων.
Αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων από όλους διότι την περίοδο αυτή προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία. Απελευθέρωση των χώρων του αεροδρομίου”.

Περισσότερα

Ανδρέας Βεργίδης: Η γαστρονομική “ταυτότητα” της Π.Ε. Κιλκίς εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Η γαστρονομία ως “κομμάτι” της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ‘’ταυτότητας’’ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην […]

Δείτε ακόμα