Πολιτική

Νίκος Αφεντουλίδης: Με «ανοίγματα» ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία


Ξεκίνησε την Τετάρτη 5.2.14 την προεκλογική εκστρατεία του γιά τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαρτίου ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία της Δημιουργίας» υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς Νίκος Αφεντουλίδης.
Ο κ. Αφεντουλίδης μίλησε σε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς με αναφορές στην υφιστάμενη κατάσταση και στο πρόγραμμα και στόχους του συνδυασμού του καθώς και με «ανοίγματα» προς όλες τις πλευρές.
Ειδικότερα, ο κ. Αφεντουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«… Όταν πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε σαν παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ με την διακήρυξη αρχών μας,
θεωρήσαμε εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή να είναι επιτακτική, όσο ποτέ άλλοτε, η ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας του Κιλκίς,
προκειμένου να χαράξουμε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία για τον τόπο μας, για το Κιλκίς. Σύνθημά μας ‘’Ας ξεχωρίσουμε’’
Καλέσαμε τότε τους πολίτες του Κιλκίς να πουν όχι σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές διακυβέρνησης και σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της ώρας ευθύνης για κάθε ένα πολίτη αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση σας καταθέτοντας την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική υποψηφιότητα μου ως επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία της Δημιουργίας» για τον δήμο του Κιλκίς.
Σήμερα μετά τρία χρόνια λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής με την δική μας παρουσία ως έλάσσονος μειοψηφίας.
Θεωρούμε ως παράταξη αυτονόητη την υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε και να απολογηθούμε για δεύτερη φορά στην πόλη του Κιλκίς για την στάση μας σε διάφορα ζητήματα και προβλήματα του νέου δήμου Κιλκίς…..

«Ο δήμος των προσφύγων»
…. Στα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς οφείλουμε να αναδείξουμε το ότι ο νέος δήμος Κιλκίς αποτελεί τον μοναδικό δήμο στην χώρα όπου η σύνθεση του πληθυσμού είναι σχεδόν αμιγώς προσφυγική με κατοίκους πρόσφυγες από όλα τα μήκη και πλάτη του ελληνισμού, ξεκινώντας από την γειτονική Στρώμνιτσα μέχρι τα βάθη της πρ. Σοβιετικής Ένωσης (Καζακστάν – Ουζμπεκιστάν κ.α)
Δεν είμαστε απλώς δήμος προσφύγων, είμαστε ο δήμος των προσφύγων στην χώρα μας. Συνυπάρχουμε, συμβιώνουμε εκατό χρόνια, αρμονικά, και τα τελευταία χρόνια χωρίς εντάσεις με αλληλεγγύη….
…. Δεν τρέφαμε αυταπάτες για την αντιμετώπιση που θα είχαμε στο δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μιάν άλλη κουλτούρα και αντίληψη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου και των δημοτών.
Δεν λέμε, και δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι είχαν κακές προθέσεις,
Δεν λέμε, και δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ήθελαν το συμφέρον του δήμου και των δημοτών, η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης που διοικεί τον δήμο.
Δεν λέμε, ούτε πιστεύουμε ότι εμείς είμασταν ή είμαστε οι αποκλειστικοί εκφραστές των δημοτικών συμφερόντων
Σίγουρα όμως, λέμε και μπορούμε να λέμε, ότι δεν κατανόησαν στην πλειοψηφία του δήμου εκείνες τις αναγκαιότητες και θεσμικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας και ο δήμος για να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα.
Είμασταν 4 εκλεγμένοι σύμβουλοι σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων από τους οποίους οι 25 στην πλειοψηφία και οι λοιποί στις άλλες 2 παρατάξεις της μειοψηφίας.
Στις 70 και πλέον συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που είχαμε μέχρι τώρα
προσπαθήσαμε ως «Κοινωνία της δημιουργίας» και δώσαμε το στίγμα της δικής μας λειτουργίας με θέσεις και προτάσεις σε διάφορα δημοτικά ζητήματα. Κάποιες φορές με επιτυχία τις περισσότερες ανεπιτυχώς….

«Εκπαίδευση στην ….μη ενεργοποίηση»
…Τις συντεταγμένες λειτουργίες για την αυτοδιοίκηση, δυστυχώς όχι μόνο τις αγνόησαν αλλά και τις υποτίμησαν, …..
Και βέβαια συμβολή και συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με άγνωστη μέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που και οι ίδιοι οι σύμβουλοι την γνωρίζουν 3 ημέρες νωρίτερα, δεν υπήρξε.
53 λαικές συνελεύσεις ανά έτος ήτοι 159 συνολικά για τα 3 έτη στις τοπικές κοινότητες – υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
Σαν παράταξη εμείς προσπαθήσαμε και ενημερώσαμε τους κατοίκους, άμεσα με πάνω από 50 συναντήσεις διαλόγους σε καφενεία των χωριών του δήμου.
Καταγγείλαμε πολιτικά σε πολλά δημοτικά συμβούλια τις συγκεκριμένες λειτουργίες δεν θέλαμε όμως να προσθέσουμε στην επικοινωνία μας για τα αυτονόητα και δικαστικές συνδρομές.
Άλλωστε την τελευταία 15ετία τουλάχιστον στην Τ.Α υπήρξε άτυπος κανόνας εκπαίδευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην μη ενεργοποίηση του πολίτη ……και δεν αφορούσε μόνο το Κιλκίς αλλά την χώρα συνολικά.
Το αποτέλεσμα καρεκλοκεντρικό για τους κρατούντες, με τους πολίτες στο περιθώριο και στον καναπέ.
Πιστεύουμε, ότι όχι μόνο δεν κατάλαβαν τους θεσμούς που έπρεπε να υπηρετούν, αλλά θεώρησαν ότι άρχουν των πάντων χωρίς να λογαριάζουν τίποτε….

«Ενταγμένη στο «Μνημόνιο»»
…. Η σκοπιμότητα αυτής της πολιτικής δεν είναι τυχαία, αλλά είναι ενταγμένη στο ‘’Μνημόνιο’’ και εξυπηρετεί κυρίως τρεις βασικές επιλογές.
-Η πρώτη απαντά στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη λιγότερο κράτος. Που απλά σημαίνει μείωση στο ελάχιστο των εργαζομένων στους ΟΤΑ,
-μηδενισμός των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών,
-κατάργηση του κράτους πρόνοιας και της αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου μέσω των αποκεντρωμένων θεσμών….
….Προς την κατεύθυνση αυτή ενίσχυσης της διαφάνειας ζητήσαμε συμμετοχή στις επιτροπές του δήμου με μέλη από όλες τις παρατάξεις ξεκινώντας από την σύνθεση του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου όπου και ο νόμος, ο ίδιος το επέβαλε, και συνεχίζοντας με την συγκρότηση άλλων Επιτροπών καθοριστικών για την λειτουργία του δήμου, όπως η επιτροπή ποιότητας ζωής η Επιτροπή Οικονομικών, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ
Μας στέρησαν λοιπόν μας αρνήθηκαν την δυνατότητα συμμετοχής ενός συμβούλου μας στην 9μελή επιτροπή Οικονομικών και ενός συμβούλου μας στην εννεαμελή επιτροπή Ποιότητας ζωής.
Συμμετοχές που ειλικρινά πιστεύουμε …..
ότι θα έπρεπε οι ίδιοι να επιδιώξουν να συμμετάσχουμε
Η δική μας θέση και πρόταση ως παράταξη για την συγκρότηση των επιτροπών αυτών ήταν, είναι και θα είναι, και σαφής και ξεκάθαρη.
Συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παρατάξεων στις επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου.
Πρέπει επί τέλους να καταλάβουμε όλοι μας ότι ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες για την χώρα,
η συλλογικότητα και η αίσθηση ευθύνης όλων, είναι απαραίτητη
για να μπορεί να ελπίζει ο πολίτης και
να έχει εμπιστοσύνη στις όποιες τοπικές του ηγεσίες,
για να μπορεί να συμμετέχει και να μη γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.
Και αυτό βέβαια θέλει από την πλευρά του πολιτικού συστήματος και τις ανάλογες πρωτοβουλίες δια του παραδείγματος….
….Δεν λειτουργήσαμε εγώ αλλά και τα μέλη της παράταξής μου στο συμβούλιο με βάση τις εκλογικές συμπάθειες αντιπάθειες και αντιπαραθέσεις.
Δεν έχω, ούτε έχουμε άλλωστε προσωπικές διαφορές με πρόσωπα.
Ομολογώ όμως, ότι είχαμε και ως παράταξη και ως πρόσωπο εγώ, διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα του δήμου, από τις ακολουθούμενες τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.

«Αναζητούμε την ουσία»
Δεν μείναμε στους τύπους, αναζητήσαμε την ουσία στην προσέγγιση των προβλημάτων στο δημοτικό συμβούλιο.
Ημασταν ανοιχτοί στον διάλογο αλλάξαμε θέσεις, υιοθετήσαμε και ψηφίσαμε προτάσεις από τις άλλες πλευρές της αντιπολίτευσης ή ακόμη και της συμπολίτευσης.
Ημασταν αντίθετοι στην βιομηχανία των αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών με κατατεμαχισμένα έργα.
Για μας ο κανόνας πρέπει να είναι οι δημοπρασίες και η εξαίρεση οι αναθέσεις, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
Προτείναμε την κατασκευή έργων άμεσης δράσης και ανάγκης με αυτεπιστασία
Διακρίναμε στις διαδικασίες των όποιων παραλαβών έργων, παραλαβές ανάλογα με την περίοδο δημοπράτησης του έργου, και πολλές φορές διακρίναμε στους συμβούλους άγνοια στο τι ψηφίζουν, τι παραλαμβάνουν.
Δεν διστάσαμε να αποδώσουμε το θετικό λόγο για λειτουργίες σε μέλη της πλειοψηφίας του δήμου, ούτε και βέβαια να καταγγείλουμε αρνητικές τους συμπεριφορές και λειτουργίες. Και όλα αυτά και με ονοματεπώνυμο και δημόσια ενώπιος- ενωπίω….

Προτεραιότητα στην ύδρευση
…. Στις προγραμματικές δεσμεύσεις μας ως παράταξη διατηρούμε τις βασικές μας επιλογές στους τομείς διοίκησης, περιβάλλοντος – ποιότητα ζωής, πολιτισμού και ενισχύουμε και ιεραρχούμε ως προτεραιότητες τους τομείς κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης.
Στις υποδομές η ύδρευση του Κιλκίς αλλά και άλλων οικισμών, που μπορούν να υδροδοτηθούν αλλά και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας και κύρια της ποιότητας σε περιοχές του δήμου όπως στην περιοχή Πικρολίμνης και Κρουσσίων, χρήζει ανάκτησης προτεραιότητας μετά και από τις απαραίτητες μελέτες.
Δεν μπορεί να επενδύθηκαν στην περιοχή Πικρολίμνης εκατομμύρια Ευρώ για ύδρευση χωρίς στοιχειώδη έλεγχο των πηγών υδροληψίας όταν μάλιστα από την προηγούμενη δεκαετία τα νιτρικά στην περιοχή ήταν γνωστά.
Στην περιοχή των Κρουσίων ο επανασχεδιασμός της ύδρευσης των οικισμών είναι επιβεβλημένος μετά μάλιστα την ανίχνευση αρσενικού καθίσταται απόλυτα αναγκαίος για την υγεία των κατοίκων στις περιοχές αυτές…
Ένας επιπλέον λόγος για το σταμάτημα κάθε μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως αυτές που δρομολογήθηκαν….
Οι αντικαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης από αμίαντο είναι επίσης πρώτιστης προτεραιότητας όχι απλά για λόγους υγείας αλλά σε περιοχές όπως το Κιλκίς –με λίγες πηγές- για ελαχιστοποίηση των διαρροών και προστασία των ζημιών σε έκτακτες περιπτώσεις (πχ σεισμός)….
….Και σαφέστατα στο ζήτημα του νερού η θέση μας είναι να σταθούμε αντιμέτωποι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, πιστεύοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του δήμου…

«Οι στόχοι μας»
…Έχουμε χρέος σε αυτήν την οικονομική συγκυρία να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην ενίσχυση και δημιουργία νέων δομών κοινωνικής πολιτικής.
Στόχοι πρέπει να είναι:
-Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής,
-Η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των πολυτέκνων, των ειδικών ομάδων, των παλιννοστούντων, των ανέργων
-Η ενίσχυση του κοινωνικού εισοδήματος των οικογενειών, η καταπολέμηση της ανεργίας,
-Η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών από τα δημοτικά και άλλα τέλη.
-Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης η συνέχιση και ενδυνάμωση και στήριξη του προγράμματος ‘’βοήθεια στο σπίτι’’ επίσης αποτελεί σταθερή επιλογή.
-Η διοργάνωση ημερίδων σε ζητήματα υγείας,
-Η ενίσχυση του θεσμού της ψυχολογικής στήριξης σε όλες τις ηλικίες που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πλήττονται λόγω της αβεβαιότητας, της ανεργίας του καθημερινού στρές, καθώς και επίσης η πρωτοβουλία στήριξης πολιτών με προβλήματα υγείας όπως είδαμε τελευταία στο Κιλκίς
με την κινητή μονάδα πρόληψης καρκίνου του μαστού υπό την εποπτεία του Γιώργου Συμπιλίδη, με βάση και τα δεδομένα ότι στο νομό Κιλκίς και στην Δράμα έχουμε τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου, και χρειάζεται πιο θεσμικός χαρακτήρας, με καθοριστικό τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και όχι απλά την καλή διάθεση κάποιου … καλού φίλου και ιατρού που αγαπάει τον τόπο του, όπως του Γιώργου Συμπιλίδη.
…. Τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, στον Νομό μας
δεν τιμούν τον πολιτικό κόσμο της περιοχής μας, τους ασχολούμενους με τα κοινά του δήμου… αλλά και τους ίδιους τους πολίτες
Δεν μας τιμούν συνολικά ακόμη και όσους δεν έχουν καμιά εμπλοκή επί της ουσίας
Δεν χαιρόμαστε με την παραπομπή των δημοτικών αρχόντων στην δικαιοσύνη… για πράξεις και παραλείψεις την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους…..
…. Αγανακτούμε λοιπόν για το γεγονός ότι αυτονόητες ενέργειες όπως η συμμόρφωση με τις πολιτειακές και δικαστικές αποφάσεις δεν υιοθετούνται από αυτούς τους ίδιους, αλλά αντίθετα έχουμε εκτροπές με σκιώδεις δημάρχους και ‘’ανδρείκελα’’ στην θέση τους….

«Μήνυμα προς όλους»
…. Ό,τι και να στοχεύει η δημοτική αρχή δεν θα το επιτύχει, αν δεν στηρίζεται η ίδια στην πίστη και την αποφασιστικότητα των δημοτών,
και αν δε μεταδίδει την αίσθηση της διαφάνειας της εντιμότητας και της αξιοκρατίας στους πολίτες, στους δημότες.

Με τον συνδυασμό μας “Κοινωνία της Δημιουργίας”, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες του Κιλκίς υπερβαίνοντες κομματικά όρια – σύνορα και άβατα, διότι πραγματικά το κοινωνικό μέτωπο των αλλαγών που χρειάζεται ο δήμος μας τώρα παρά ποτέ, πρέπει να αγκαλιάζει πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες και ομάδες:
-Που θέλουν αλλαγές,
-Που θέλουν να συγκρουστούν με κατεστημένες αντιλήψεις και πελατειακές λογικές,
-Που θέλουν να στηρίξουν την καινοτομία,
-Που θέλουν την περιφερειακή ανάπτυξη,
-Που να ενεργοποιήσουν τους πολίτες στα προβλήματα που τους αφορούν.
Απευθυνόμαστε
και καλούμε να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας:
-Ανθρωποι με εμπειρία και γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης,
-Νέα πρόσωπα,
-Ενεργοί πολίτες που έχουν όρεξη και μεράκι να προσφέρουν στον τόπο τους,
-Απλοί πολίτες καταξιωμένοι στις τοπικές τους κοινωνίες.
-Δεν μας χωρίζουν οι κομματικές ταυτότητες του καθένα. Τις σεβόμαστε και τις αφήνουμε στην άκρη με ένα στόχο…
Τον δήμο μας, την πόλη και τα χωριά μας
Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε ανοικτό διάλογο σε ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών, που εκκίνησαν και πολιτικά από την μαχητική διάθεση τους για το μείζον θέμα των μεταλλείων και κατόρθωσαν να ευαισθητοποιήσουν και να ενώσουν όλες τις δυνάμεις στο επίπεδο του νομού και σήμερα λαμβάνουν την μορφή υποψήφιου αυτοδιοικητικού συνδυασμού μέσα μάλιστα από πρωτόγνωρες- καινοφανείς διαδικασίες….
… Ζητούμε και τείνουμε χείρα συνεργασίας στην ανεξάρτητη κίνηση των πολιτών προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κοινά οράματα, καθ’ ότι για εμάς την «Κοινωνία της Δημιουργίας» και εμένα προσωπικά η εκλογική διαδικασία δεν είναι αυτοσκοπός και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί προσωπική επιβεβαίωση.
Δεν απολογούμαι, αλλά η ίδια η πολιτική μου διαδρομή και συμπεριφορά το αποδεικνύει….
…. Ο βαρύτατα από την κρίση τραυματισμένος νομός μας απαιτεί την συστράτευση όλων των υγειών δυνάμεων προκειμένου να ανακοπεί η μακρά και επώδυνη περίοδος απαξίωσης των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης στον δήμο μας.
Σήμερα κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο δήμος Κιλκίς, που ζη μία συνεχιζόμενη μοναδική θεσμική εκτροπή και υποβάθμιση….
Δράση πρέπει να αναλάβουμε άμεσα και όλοι οι πολίτες, εάν δεν θέλουμε ο δήμος μας να αποτελεί πανελλαδικό παράδειγμα προς αποφυγή.
Ωρισμένοι δυστυχώς έχουν ταυτίσει την προσωπική τους μοίρα με την έκβαση της εκλογικής αυτής μάχης,
Εμείς όμως πιστεύουμε ότι ταυτίζουμε την κοινή μας μοίρα μ’ αυτήν του τόπου, που απαιτεί αναγέννηση.
Ωρισμένοι δυστυχώς αποσκοπούν στο να κομίζουν το αποτέλεσμα των Κιλκισιωτών στις δικαστικές αίθουσες προς απόσειση των ευθυνών τους,
Για εμάς το αποτέλεσμα της λαικής ετυμηγορίας θα αποτελεί το εφαλτήριο για αναζήτηση ενός νέου και δημιουργικού αύριο για τον Δήμο Κιλκίς.
Το ελπίζουμε, θα παλέψουμε και θα κάνουμε το Κιλκίς να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ελλάδα και όχι προς αποφυγήν».

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας