Κοινωνία

Και επισήμως «αδέλφια» οι δήμοι Παιονίας και Ιζβοάρελε Ρουμανίας

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11.5.24, στον Άσπρο, η δεύτερη φάση αδελφοποίησης του δήμου Παιονίας με την κοινότητα Ιζβοάρελε της Ρουμανίας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Η τελετή αδελφοποίησης των δύο δήμων αποτελεί την επικύρωση της διαδικασίας και από τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο ανάπτυξης και διατήρησης των σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινή καταγωγή και κοινά έθιμα.

Οι δύο δήμοι δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της κοινωνικής ζωής, καθώς και την διερεύνηση και σε άλλους τομείς των δύο δήμων.

Ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης υποδέχθηκε και καλωσόρισε τον δήμαρχο Ιζβοάρελε Γκιόργκι Γκεόργκε και την αποστολή που τον συνόδευε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους δημάρχους Παιονίας και της κοινότητας Ιζβοάρελε και από την εκπρόσωπο της γενικής προξένου της Ρουμανίας Αντριάνα Γκρόσου.

Στον χαιρετισμό του o κ. Σιωνίδης τόνισε τα εξής: «Σήμερα ξεκινάει μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο δήμων. Καλούμαστε να υλοποιήσουμε την αδελφοποίηση αυτή, μέσα από την ανταλλαγή πολιτιστικών δρώμενων και προτύπων, την ενημέρωση των νέων και των μαθητών, την απόδοση τιμής προς την προγονική μας ιστορία. Απόψε κάνουμε παράλληλα ένα μνημόσυνο σε όλους εκείνους, που βρέθηκαν στον τόπο αυτό πριν από εμάς, στους παππούδες και πατεράδες σας, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ δίνοντας ζωή σε αυτόν τον τόπο.

Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε πολλά και είναι χρέος μας, να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και την παράδοση από γενιά σε γενιά.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε συνοδοιπόροι.

Πρέπει να δείξουμε στις επόμενες γενιές, ότι μπορούν να πορευτούν υπηρετώντας υψηλά ιδανικά σε όφελος της ιστορίας και της παράδοσης.»

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, το οποίο ψηφίσθηκε ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας την Πέμπτη 25.4.24, λαμβάνοντας αύξοντα αριθμό απόφασης 82/2024.

Αφού οι δύο δήμαρχοι υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης, ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, τα οποία θα θυμίζουν για πάντα αυτή την όμορφη στιγμή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Άσπρου «Ανατολική Ρωμυλία» και του πολιτιστικού συλλόγου Γουμένισσας «Οι “Παίονες”».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα