Πολιτική

Επιτυχία σημείωσε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο Κιλκίς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη στο Πάρκο – Κήπου το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο Κιλκίς, προσαρμοσμένο φέτος στις ιδιαίτερες συνθήκες. Από νωρίς το πρωί τα μέλη της ΚΝΕ, έχοντας καλά οργανωμένο σχέδιο, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες στο χώρο που έγινε το Φεστιβάλ δουλεύοντας ακατάπαυστα μέχρι και τη λήξη του για την επιτυχία του, προκειμένου όλοι όσοι θα το επισκέπτονταν, να ακούσουν τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και παράλληλα να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τη Βαρβάρα Κατικαρίδου, μέλος της Ο.Β. Κιλκίς. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με Συναυλία – Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο και τον Σταύρο Ξαρχάκο από την ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερωδιός «Ανοιχτοί Δρόμοι», με τους : Ξανθίππη Βαπορίδου στο πιάνο και Παναγιώτη Μοσχοΐδη στο μπουζούκι, Κώστα Μπόζη, Σοφία Καρυπίδου και Ρούλα Χαριτίδου στο τραγούδι.

Ακολούθησε η κεντρική πολιτική ομιλία από τον Θανάση Χρηστίδη μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.
Στην ομιλία του ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στο χρόνο που δεν αξιοποίησε η Κυβέρνηση όλους τους προηγούμενους μήνες, ώστε να ενισχύσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κιλκίς και Γουμένισσας, όπως και τα Κέντρα Υγείας, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με επιπλέον χρηματοδότηση, με εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας κτλ.

Αντίθετα, όπως τόνισε, με κάποιες ελάχιστες προσλήψεις ορισμένου χρόνου προσπαθεί να «μπαλώσει» κάποια κενά, διατηρώντας την κατάσταση όπως την παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε ειδικά και στο γεγονός πως όλους αυτούς τους μήνες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται που στο Κιλκίς δεν λειτουργεί ούτε μία μονάδα ΜΕΘ, αντί να πάρουν μέτρα για τη λειτουργία των απαραίτητων μονάδων.

«Την ίδια ώρα», όπως επισήμανε, «η κυβέρνηση άφησε στην ίδια τύχη και τα σχολεία του νομού, με το πρώτο κουδούνι να βρίσκει τη σχολική κοινότητα με δεκάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, με τμήματα 20-25 μαθητών, με αίθουσες μικρές, χωρίς καλό εξαερισμό, χωρισμένες με γυψοσανίδες, ακόμα και υπόγειες, με τους μαθητές να στοιβάζονται σε αρκετά δρομολόγια λεωφορείων ανά 40 και 50 μαθητές».

Ακόμα, ο Θ. Χρηστίδης, αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια του νομού, τονίζοντας ότι «από τη μια οι εργοδότες το παίζουν ευεργέτες κάνοντας δωρεές με τα χρήματα που εξοικονομούν από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων και από την άλλη μέσα στους χώρους δουλειάς λαμβάνονται ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας, ενώ παράλληλα το Κιλκίς παραμένει από τους πρώτους νομούς σε εργατικά ατυχήματα, οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουμε δει απολύσεις ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις».

Κάλεσε, τέλος, το λαό του Κιλκίς, τη νεολαία, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να βγουν στο προσκήνιο και να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει και που έχουν ανάγκη κόντρα σε κυβερνήσεις και εργοδοσίας που θέλουν το λαό με σκυμμένο το κεφάλι να ζει με ψίχουλα.

Με λαϊκό – ποντιακό πρόγραμμα από τους Τάσο Ευτυχιάδη (λύρα), Τριαντάφυλλο Ασαρτζή (κλαρίνο), Χρήστο Σιταρίδη (πιάνο), Παναγιώτη Μοσχοϊδη (μπουζούκι) και Κώστα Βαφειάδη (τύμπανα), ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπου παρόλο που τηρήθηκαν οι περιορισμοί και οι αποστάσεις, άρα και η απαγόρευση των κυκλωτικών χορών, το κέφι έμεινε αμείωτο μέχρι τέλους.

Το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα σε όλη την Ελλάδα. Κυρίως όμως αποτελεί ένα μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για τη νέα γενιά, για τους μαθητές που βρίσκονται στους δρόμους, για τους φοιτητές που δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην κυβέρνηση που κρατά ουσιαστικά κλειστές τις σχολές, τους νέους εργαζόμενους που μοχθούν στους χώρους δουλειάς, για ανθρώπους κάθε ηλικίας που δίνουν δυναμικό «παρών» στις εκδηλώσεις του.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνει πραγματική ανάσα αισιοδοξίας, που το βλέπεις στα μάτια που χαμογελούν πάνω από τα καλυμμένα στόματα, το ακούς στα συνθήματα και στα τραγούδια που δονούν την ατμόσφαιρα.

Στέλνουμε το μήνυμα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να “ανασάνουμε”, για να νικήσει η ζωή». Καμιά ανάσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της κρίσης, του ρατσισμού, που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους. Παλεύουμε για την ανατροπή του. Οι λαοί μπορούν να βγουν στο προσκήνιο. Μπορούν να ανασάνουν, σπάζοντας τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την τακτική συνεδρίαση η ΔΕΕΠ Ν.Δ ν. Κιλκίς γιά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.