Πολιτισμός

Ξεχωριστά ακούσματα στην πρώτη συνάντηση χορωδιών παραδοσιακής μουσικής των «Αργοναυτών»

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η πρώτη συνάντηση χορωδιών παραδοσιακής μουσικής που διοργάνωσε η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10.3.18 στο συνεδριακό κέντρο.

Έλαβαν μέρος:
Η μεικτή χορωδία του σωματείου “Παναγία Σουμελά” Θέρμης υπό την διεύθυνση του Αχιλλέα Βασιλειάδη και λυράρη τον Παναγιώτη Βελονά.

Οι «Μελωδοί του Αγίου Βλασίου» Νέου Αγιονερίου, με χοράρχη τον κύριο Χρήστο Χαλκιά.

Η χορωδία του μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου «Σωτήρας» Τρικάλων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αχιλλέα Λέρα.

Η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Βαθυλάκκου, υπό την διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά.

Η μικτή χορωδία της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», υπό την διεύθυνση του αιδεσιμώτατου π. Πολύκαρπου Κοντοζίδη και τον Χαράλαμπο Αντωνιάδη στην λύρα.

Οι χορωδίες παρουσίασαν παραδοσιακά ακούσματα του Πόντου, της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας, της Θεσσαλίας κ.α.

Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής λύρας των «Αργοναυτών» Γιώργος Πουλαντζακλής.

Διοργανωτικός συντονιστής ήταν ο πρόεδρος των «Αργοναυτών» Αθανάσιος Λαβασάς ενώ το πρόγραμμα συντόνισε η Άννα Αποστόλου.

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στον χαιρετισμό του ο κ. Λαβασάς τόνισε την ανάγκη της ανάδειξης και διατήρησης της παράδοσης γενικότερα και του παραδοσιακού μας τραγουδιού, ειδικότερα. Επισήμανε το ότι η συνάντηση αποσκοπεί στην συνέυρεση χορωδιακών ομάδων από όλη την Ελλάδα με κοινά πολιτιστικά ενδιαφέροντα, όπως η παράδοση και το παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και στο να συμβάλει στην εξωστρέφεια του συλλόγου και συνολικώς της τοπικής κοινωνίας, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω του πολιτιστικού τουρισμού καθώς και στη συνεργασία μεταξύ φορέων του τόπου μας. Υποσχέθηκε δε ότι «Οι Αργοναύτες» θα κάνουν ότι είναι δυνατόν, ώστε η χορωδιακή συνάντηση να συνεχιστεί ως πολιτιστικός πλέον θεσμός της πόλης.

Ευχαριστήριο

Το διοικητικό συμβούλιο των «Αργοναυτών» ευχαριστεί θερμά την Ελένη Νικολαΐδου για τον υπέροχο μπουφέ, που ετοίμασε για τις χορωδίες, καθώς και τον έφορο Παναγιώτη Δαμιανίδη και τον αντιπρόεδρο Κώστα Σαββίδη που επιμελήθηκαν το στήσιμο του.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνει επίσης στον Ερυθρό Σταυρό που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του συλλόγου για παρουσία Σαμαρειτών στην εκδήλωση, στα μέσα ενημέρωσης που την κάλυψαν ειδησεογραφικώς και στον τεχνικό της βραδιάς Θανάση Ντέμκο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]