Κοινωνία

Κορυφαίος θεσμός ο 16ος διαγωνισμός πιροσκί στην Ευκαρπία

Ένας από τους κορυφαίους και πλέον καταξιωμένους θεσμούς στα γαστριμαργικά δρώμενα του νομού Κιλκίς, που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 20 χρόνια ζωής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 16.6.24 στην Ευκαρπία με πολύ μεγάλη συμμετοχή, αλλά και μεράκι από τη μεριά των διοργανωτών.

Πρόκειται για το διαγωνισμό Πιροσκί, που ξεκίνησε ως εθιμικό κέρασμα στην εκκλησία μετά το μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά με το πέρασμα του χρόνου πήρε διαστάσεις οργανωμένου πολιτιστικού γεγονότος.

Για 16η χρονιά το Ορθόδοξο Εργαστήρι Ευκαρπίας Κιλκίς υπό την αιγίδα της ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου και του δήμου Κιλκίς διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία τον “Διαγωνισμό Πιροσκί 2024”.

Πρωτοξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια αυτή η εκδήλωση ως εθιμικό κέρασμα στην Εκκλησία μετά το μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και σταδιακά προσέλαβε πιο οργανωμένη μορφή, εμπλουτισμένη με τις παραδόσεις των Ποντίων, κατά κύριο λόγο με την ποντιακή γαστρονομία και την χορευτική του έκφραση.

Η πολιτιστική αυτή πρόταση διαδόθηκε παντού, απέκτησε θερμούς υποστηρικτές και η Ευκαρπία αυτή τη στιγμή κρατά τα σκήπτρα ενός θεσμού που η ίδια έχει δημιουργήσει και φροντίζει για την αναβάθμισή του κινητοποιώντας συνεχώς ανθρώπους, πολιτιστικούς συλλόγους και κοινωνικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Μία εκδήλωση, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και καταξιωμένους θεσμούς στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Κιλκίς, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η παράδοση των Ποντίων.

Οι ομάδες που συμμετείχαν διαγωνίσθηκαν για το πιο νόστιμο πιροσκί με τον κόσμο να επιλέγει με ψηφοδέλτιο το καλύτερο και το πιο νόστιμο!

Σε όλους τους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν δωρεάν πιροσκί ενώ χορευτικά συγκροτήματα του τοπικού συλλόγου και του καλλιτεχνικού χορευτικού ομίλου “Πύρριχος” παρουσίασαν ποντιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ευλόγησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες για το όμορφο αποτέλεσμα της εκδήλωσης, η οποία δίνει μία μεγάλη πνοή στην ευρύτερη περιοχή των Κρουσίων, ενώ αναφέρθηκε με σεβασμό στη μνήμη των αδικοχαμένων ποντίων αδελφών μας που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τα αιματοβαμμένα χώματα του Πόντου.

Περιηγήθηκε στα περίπτερα των συλλόγων, συνεχάρη τα μέλη για τη συμμετοχή τους ευχόμενος καλή επιτυχία και τους απένειμε τα αναμνηστικά διπλώματα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, αναφερόμενος στην καθιερωμένη αυτή εκδήλωση καθώς και στην διατήρηση της παράδοσης των Ποντίων που επιτυγχάνεται μέσα από αυτήν την προσπάθεια, συγχαίροντας θερμά τους διοργανωτές για τους κόπους και τη σκληρή τους δουλειά.

Στην φετινή διοργάνωση διαγωνίσθηκαν οι ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων Αγίου Αντωνίου – Μελισσουργιού, του συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων “Ακρίτες” καθώς και σπουδαστές του δημόσιου ΙΕΚ Κιλκίς, του Τμήματος Μαγειρικής.

Παρέστησαν επίσης και χαιρέτησαν εκ μέρους του δημάρχου Κιλκίς και του δήμου οι αντιδήμαρχοι Θέμης Ανθρακίδης και Κατερίνα Γιαννακούλα Ζιούτα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Χατζηαποστόλου.

Περισσότερα

Τα αποκαλυπτήρια προτομής Αντιπτέραρχου (Ι) Περικλή Στεφανίδη που έπεσε στο καθήκον πριν από ένα χρόνο

Σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντιπτέραρχου Περικλή Στεφανίδη στην […]

Δείτε ακόμα

Την ανάκληση της ΚΥΑ που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις ζητά το Επιμελητήριο Κιλκίς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον […]

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]