Ελλάδα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχαν εκπρόσωποι προσφύγων

Εκπροσώπους των Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών προσκάλεσε και φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατόπιν συνεννόησης με τον συντονιστή των φορέων (Αρμενίων, Ασσυρίων, Μικρασιατών, Ποντίων και Κυπρίων) που συμμετέχουν στην προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 από τους Νεοτούρκους και τους Κεμαλιστές, Στέφανο Τανιμανίδη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για πρώτη φορά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manfred Weber και να του θέσουν το διαχρονικό ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο πρόεδρος Manfred Weber, ο οποίος γνωρίζει καλά το ζήτημα λόγω σειράς επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα το ΕΛΚ, το οποίο είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υπερασπίζεται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, ανέφερε ότι είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και δήλωσε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη του ΕΛΚ στον αγώνα τους λέγοντας τη φράση «Ποτέ Ξανά».

Η Γιώτα Αμμανατίδου εκ μέρους των φορέων ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ε.Λ.Κ ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Weber για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για την προώθηση του δίκαιου αυτού αιτήματος και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι πρόκειται, όχι μόνο για εθνικό, αλλά και για ευρωπαϊκό θέμα.

Στην συνέχεια τα μέλη της αποστολη παρουσία και των δημοσιογράφων που την συνοδεύουν, είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με ευρωβουλευτές της Σουηδίας, της Γερμανίας και την γενική γραμματέα του κόμματος των Πράσινων της Γερμανίας.

Για δυο ώρες επίσης, πραγματοποίησαν δημιουργική σύσκεψη με Έλληνες Ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες τους, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, καθώς και με τους Κύπριους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να στηρίξουν την προσπάθεια προώθησης σχετικού με τα θέματα που συζητήθηκαν, ψηφίσματος στο Ε.Κ.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν το δήμαρχο Βρυξελλών Χρήστο Δουλκερίδη από τον οποίο ζήτησαν να προώθηση το θεμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στους 19 όμορους δήμους των Βρυξελλών.

Ο κ. δήμαρχος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταθέσουν υπόψη του εμπεριστατωμένο σχετικό φάκελο υπό όψη του. Το βράδυ ο Έλληνας πρέσβης Διονύσιος Καλαμβρέζος, μέσα σε κλίμα αμβρότητας και φιλίας, παρέθεσε δείπνο προς τιμή της αποστολής στην οποία μεταξύ των αλκών, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εθνικοτοπικών φορέων των Βρυξελλών.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1992 από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και από την «ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», με συντονιστή τον επίτιμο πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ, Στέφανο Τανιμανίδη, για την διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονιας των χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 και η ανάδειξη της σημερινής πολιτικης της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες για τις μειονότητες που ζουν στην επικράτεια της στέφτηκε από επιτυχία.

Γενική εντύπωση όσων συμμετείχαν και σε αυτήν την ενδιαφέρουσα και δημιουργική προσπάθεια είναι ότι θα πρέπει άμεσα η Ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα υιοθετώντας τις παραπάνω θέσεις, να τα εντάξουν στα προγράμματα τους, να συμφωνήσουν να συγκροτήσουν άμεσα μια μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προώθηση του θέματος σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών να τα εντάξει στην διπλωματική και διεκδικητική ατζέντα του υπουργείου.

Περισσότερα

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι – Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε

Μια μέρα μαζί με τους fans της και το Eurojackpot, μεγάλο χορηγό της ελληνικής συμμετοχής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, πέρασε η Μαρίνα Σάττι. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της για την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος, μέσα από ένα vlog στα social media. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κατάστημα ΟΠΑΠ στο Αιγάλεω για να δει τη […]

Δείτε ακόμα