Κοινωνία

Αναζητά τεκμήρια για της ταλαιπωρίες γυναικών στο Παλιό Τρίκερι

Πρωτοβουλία για να βοηθήσει την Καίτη Τσαρουχά, η οποία ζήτησε τη συνδρομή του, ανέλαβε ο Χρήστος Σπίγκος να συλλέξει σε ηλεκτρονική ή άλλη μορφή τεκμήρια από την ταλαιπωρία που υπέστησαν γυναίκες του νομού μας στη δύσκολη περίοδο 1947-1953 (ή άλλης νεότερης) εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης ή φρονημάτων στο Παλιό Τρίκερι του νομού Μαγνησίας.

Η κ. Τσαρουχά, της οποίας δολοφόνησαν τον πατέρα – βουλευτή της ΕΔΑ οι πραξικοπηματίες του 1967, ολοκληρώνοντας το έργο του Γκοτζαμάνη που τον είχε τραυματίσει σοβαρά τη βραδιά που δολοφόνησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ταλαιπωρήθηκε από τις συνθήκες της εποχής.

Τα στοιχεία θα εκτεθούν σε σχετική έκθεση στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης στον γνωστό τόπο εξορίας γυναικών Παλιό Τρίκερι, και μπορούν να σταλούν είτε σε εμένα ([email protected] – 6944294615), είτε στην κ. Τσαρουχά ([email protected]) μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Η συνδρομή σας να διατηρηθεί η μνήμη μιας δύσκολης περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι πολύτιμη. Εκ των προτέρων η Καίτη Τσαρουχά και εγώ ευχαριστούμε, τόσο εσάς, όσο και τους συμπολίτες μας», υπογραμμίζει ο Χρήστος Σπίγκος στη σχετική ανακοίνωση του.

Η επιστολή της κ. Τσαρουχά

Διαβάστε την επιστολή της Καίτης Τσαρουχά με τίτλο «θυμόμαστε το Τρίκερι, τιμάμε τις εξόριστες γυναίκες»:
«Εβδομήντα χρονιά μετά τη μετατροπή του όμορφου νησιού, Παλαιό Τρίκερι, σε τόπο εξορίας γυναικών, ομάδα δημοκρατικών πολιτών που πιστεύουμε πως “ο αγώνας της Μνήμης ενάντια στη Λήθη είναι ο αγώνας της Ελευθερίας ενάντια στην Τυραννία” αναλάβαμε πρωτοβουλία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις γυναίκες που εξορίστηκαν στο Παλιό Τρίκερι τα δίσεκτα χρόνια 1947-1953. Μέσα από την ιστορία των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι επιθυμούμε να αναδείξουμε τους αγώνες για τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας προγραμματίζει για το τέλος του καλοκαιριού τριήμερο εκδηλώσεων για τις οποίες ζητούμε τη συνδρομή σας. Οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, 1 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει:

– Αφίξεις με ίδια μέσα, από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το Σάββατο 31.8.

– Περίπλου του νησιού για γνωριμία των χώρων που έζησαν οι εξόριστες γυναίκες.

– Προβολή ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις εξόριστων γυναικών και παιδιών που έζησαν με τις μητέρες τους στον τόπο εξορίας.

– Στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση με ιστορικό που πραγματοποίησε σχετική έρευνα, με εξόριστη γυναίκα, καθώς και με παιδί που έζησε εξόριστο με τη μητέρα του. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την απαγγελία ποιημάτων για την εξορία.

– Μονόλογος από αφηγήτρια, βασισμένος σε σημειώματα εξόριστων γυναικών που βρέθηκαν αργότερα κρυμμένα στο νησί.

– Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα από τη Νάουσα “Χρώματα και Νότες”, με μελοποιημένα τραγούδια από τη συλλογή «Κραυγή στα πέρατα» του Μενέλαου Λουντέμη, καθώς και άλλα νεότερα, γνωστά και αγαπημένα.

Σε επιλεγμένους χώρους του νησιού θα αναρτηθούν πάνελ με τεκμήρια από τη ζωή των γυναικών στο Τρίκερι και σε άλλους τόπους εξορίας.

Η επιτροπή πρωτοβουλίας επιδιώκει την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.»

Εκ μέρους της επιτροπής πρωτοβουλίας

Καίτη Τσαρουχά – Κομψοπούλου

τηλέφωνο επικοινωνίας 6944 673071

Περισσότερα

Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Κιλκίς, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για τον εορτασμό […]

Δείτε ακόμα

Αυτοτελής διεύθυνση πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας: Μήπως ήλθε… ο καιρός γιά την κατάργησή της;

Αυτοτελής υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποτίθεται ότι λειτουργεί στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Και αναφερόμαστε σε… «υποτίθεται», διότι […]