Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Συμβολική επιλογή

Κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, οι Εύζωνοι τιμούν την μνήμη των παλληκαριών του χωριού, που αντιστάθηκαν σθεναρώς, την Παρασκευή 25 Απριλίου 1941, ημέρα και τότε της Ζωοδόχου Πηγής, στους συμμάχους των Γερμανών εισβολέων Βουλγάρους, οι οποίοι εποφθαλμιούσαν όχι μόνον αυτό, αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή.

Κάθε χρόνο τιμάται με σειρά εκδηλώσεων αυτή η επέτειος, πάντοτε ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, ανεξαρτήτως ημερομηνίας.

Επειδή κατά την διάρκεια αυτής της μάχης 17χρονος έφηβος των Ευζώνων έσπευσε με ποδήλατο από τους Ευζώνους στην Αξιούπολη, ώστε να ειδοποιηθεί η γερμανική διοίκηση, προκειμένου να αποτρέψει την κατάληψη της περιοχής από τους Βουλγάρους, όπερ και εγένετο, το αθλητικό τμήμα του “Μαχητή” προτείνει να συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις μνήμης ένας ποδηλατικός αγώνας επί της ανωτέρω διαδρομής (“πηγαινέλα”) συν την όποια προσθήκη, ώστε να “στρογγυλεψει” ο αριθμός των χιλιομέτρων.

Ένας αγώνας με προοπτική σταδιακώς να αποκτήσει περιφερειακό, πανελλήνιο και, γιατί όχι, διεθνή χαρακτήρα.

Θα είναι και αυτό μία συμβολική επιλογή από εκείνες, οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση “ζωντανής” της μνήμης περιστατικών σαν την μάχη των Ευζώνων, με τους ούτως ή άλλως ισχυρούς συμβολισμούς της.

Περισσότερα

Εύκολο… να μετρηθούν

Μέγα το πλήθος κατά την ομιλία Κασσελάκη στο Κιλκίς. Το πλήθος… των αστυνομικών συνοδείας και των υποψηφίων ευρωβουλευτών! Το άλλο […]

Επιλογές ποιότητας

Το πλέον βασικό από τα ζητούμενα, σε ό,τι αφορά στην ζωή πολιτών στις μικρές κοινότητες, είναι η ποιότητά της. Και […]

Δείτε ακόμα