Γενικά

Πολλαπλασίασθηκαν δραματικά κρούσματα και θύματα στον νομό Κιλκίς από τον νέο κορωνοϊό

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

“Aγριεύει” η κατάσταση από την εξάπλωση της πανδημίας και στον νομό μας, καθώς αυξάνει ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των θυμάτων από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, και μάλιστα σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των εβδομήντα ετών.

Καταρρίπτεται, δυστυχώς, με τον πλέον θλιβερό και δυσάρεστο τρόπο και ο τελευταίος μύθος “περί μη υπάρξεως γνωστών σε εμάς θυμάτων”, όσων εξακολουθούν ανεύθυνα, επικίνδυνα και πεισματικά να αρνούνται την ζοφερή κατάσταση, που βιώνουμε λόγω του ξεσπάσματος του δευτέρου «κύματος» της πανδημίας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Πλέον τα περιστατικά θυμάτων λόγω επιπλοκών, που προκαλεί στην υγεία ο νέος κορωνοϊός, είναι ολοένα και περισσότερα και συνάμα πολύ γνωστά στην μικρή μας κοινωνία, όπως μεταξύ άλλων ο Επταλοφίτης την καταγωγή Θωμάς Χανοζίδης, ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας στην πόλη του Κιλκίς, ο Πολυκαστρινός μηχανολόγος μηχανικός Ιωάννης Κουλίνας, αδελφός του πρώην δημάρχου Πολυκάστρου Δημήτρη Κουλίνα, και ο Ιορδάνης Θεολόγου από τα Ρύζια Παιονίας συγγενής του αντιδημάρχου της δημοτικής ενότητας Αξιούπολης Γεωργίου Γεωργίτσαρου, ηλικιών 50 ,67 και 69 ετών αντιστοίχως, αποτελούν στοιχεία της καθημερινότητάς μας και προκαλούν ευθέως όσους επιμένουν, και δυστυχώς δεν είναι και τόσο λίγοι, ανεύθυνα και “χαλαρά” θέτοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας.

Βεβαίως οι θάνατοι, που, σύμφωνα με πληροφορίες μας ανέρχονται περίπου στους είκοσι στον νομό μας, είναι απόρροια, μεταξύ άλλων, της αλματώδους του αριθμού των μολύνσεων, ο οποίος μπορεί στον νομό μας να μην είναι στα επίπεδα άλλων νομών της Βορείου Ελλάδος, όπως Θεσσαλονίκης, Πέλλας ,κ.α, όμως και στον νομό μας παρουσιάζει σημαντικό ιικό φορτίο και πιέζει οριακώς και το τοπικό σύστημα υγείας στο νοσοκομείο του Κιλκίς, που είναι το μόνο επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Οι κλίνες στα τρία τμήματα, που έχουν διαμορφωθεί στις εγκαταστάσεις του, έχουν ουσιαστικώς πληρότητα στο 100%, και, βεβαίως, η νοσηλεία, παρά τις όποιες δυσκολίες, παρέχεται κυρίως σε περιστατικά που δεν είναι βαρειάς μορφής, αναδεικνύοντας, εκτός των άλλων, τις δυσκολίες να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος όπου οι πληρότητες είναι οριακές.

Το ευχάριστο στο όλο ζήτημα είναι, ότι καταγράφεται, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και στοιχεία, μία κάμψη στο επιδημιολογικό φορτίο και στην Βόρειο Ελλάδα, όπως δείχνουν οι σχετικοί αριθμοί της Κυριακής 29-11-20 με 1193 νέες μολύνσεις, συνολικώς 603 διασωληνωμένους και 98 θανάτους, και για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν μικρή απόκλιση (247 στην Αττική έναντι 235 στην Θεσσαλονίκη).

Μία κάμψη εν μέσω εφαρμογής αυξημένων περιοριστικών μέτρων τριών εβδομάδων, η οποία όμως ανταποκρίνεται στα επιθυμητά επίπεδα κατά τους ειδικούς, που προκρίνουν την παράταση τους, προδιαγράφοντας, όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, μία διαφορετική εορταστική περίοδο και παράταση του καθολικού απαγορευτικού ίσως και γιά δύο εβδομάδες ή για τοπικού τουλάχιστον για την Θεσσαλονίκη, όπως προτείνει ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος.

Το Κιλκίς στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα τις 18 περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά με βάση τα νέα στοιχεία.
Όπως ο ίδιος ανέφερε αυτές είναι η Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, το Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
Οι κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες γιά την πορεία του δευτέρου «κύματος» της πανδημίας και του αριθμού των ανθρώπων που χάνουν την μάχη με την ζωή εξ αιτίας της, καθώς ο σημαντικότερος δείκτης και αυτός που, εν τέλει, έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα σε κάθε κοινωνία, είναι αυτός, που σχετίζεται με τον αριθμό των θυμάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, και εδώ η χώρα μας σίγουρα δεν καταγράφει θλιβερές πρωτιές, όπως συμβαίνει σε άλλους τομείς.

Λάθη, παραλείψεις, αστοχίες στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας κρίσης είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι έχουν λάβει χώρα και ότι πιθανόν σε ένα βαθμό θα συνεχισθούν, έως ότου ξεμπερδέψουμε με την πανδημία με την συμβολή και των σχετικών εμβολίων από την έναρξη της επόμενης χρονιάς, όπως προαλείφεται.

Αυτό, που δεν μεταβάλλεται ως σταθερά από την έναρξη αυτής της πανδημίας, είναι η έννοια της ευθύνης, συλλογικής για ατομικής.

Συλλογική γιά τις επιλογές καταπολέμησης της από Πολιτεία, κυβέρνηση και εμπλεκομένους φορείς και πρόσωπα, και η ατομική, ιδιαιτέρως σημαντική στον κρίσιμο τομέα περιορισμού της διασποράς του ιού, από πλευράς πολιτών.

Μία ευθύνη, που θα πρέπει να την αναλαμβάνουν άπαντες στο ακέραιο, εάν επιθυμούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες σε ζωές και χωρίς να αναζητούμε το εύκολο άλλοθι στην ολιγωρία ανάληψης της, όταν αναγνωρίζουμε έλλειμμα στους λοιπούς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]