Πολιτισμός

Παραδοσιακά επαγγέλματα αναβίωσαν στο λαογραφικό μουσείο του Κιλκίς

Παραδοσιακά επαγγέλματα αναβίωσαν στο λαογραφικό μουσείο Κιλκίς, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

«Το λαογραφικό μουσείο Κιλκίς γύρισε πίσω το ρολόι του χρόνου για να φέρει τα παιδιά σε επαφή με παραδοσιακά επαγγέλματα που «σφράγισαν» μιάν ολόκληρη εποχή την ζωή του Κιλκίς

Ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης, ο τσαγκάρης, ο παγωτατζής, ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στη σχετική πρόσκληση του λαογραφικού μουσείου και μοιράστηκαν με τα νήπια και τους μαθητές δημοτικών σχολείων τις εμπειρίες του επαγγέλματός τους. Μίλησαν για την δουλειά τους, επέδειξαν τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό και εξήγησαν την χρηστικότητά του.

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος, παραδοσιακός οργανοπαίκτης έπαιξε γκάιντα και αφηγήθηκε στα παιδιά ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες για τον τρόπο κατασκευής του πνευστού οργάνου, την ψυχαγωγία των κατοίκων που τον περίμεναν πως και πως στα τοπικά πανηγύρια για να διασκεδάσουν και να χορέψουν.

Και πως ο ίδιος δεν πληρωνόταν με χρήματα αλλά με τρόφιμα στο πλαίσιο της τότε λειτουργούσας ανταλλακτικής οικονομίας. Την τέχνη του τσαγκάρη έδειξε ο Νίκος Σαμουηλίδης βγάζοντας από το παλιό του κασελάκι άλλα εργαλεία που φτιάχνουν και άλλα που επιδιορθώνουν παπούτσια.

Η αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, στον χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων του λαογραφικού μουσείου, κρίθηκε διπλά επιτυχημένη, αφ’ ενός μεν γιατί η παρουσία των πρωταγωνιστών και η εξιστόρηση πτυχών της εργασίας τους, των συνθηκών της και της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο «ζωντάνεψε» την εικόνα της εποχής τους και αφ’ ετέρου δε διότι συνδυάστηκε με διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Νήπια και μαθητές εμπέδωσαν τη μαθησιακή διαδικασία με δημιουργικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν παντομίμα, παραμύθι, κατασκευές, ζωγραφική και παιχνίδια μνήμης.

Και η αλήθεια είναι ότι απόλαυσαν μαζί με τους παραδοσιακούς επαγγελματίες αυτή την όμορφη διαδρομή σε ένα διαφορετικό παρελθόν.

Η αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων παράλληλα με την ξενάγηση των μαθητών στους χώρους του λαογραφικού μουσείου έγινε το Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του Μουσείου.

Οι υπεύθυνοι της λειτουργίας του, παρέα με παιδική συντροφιά γιόρτασαν και την παγκόσμια ημέρα παιδικής λογοτεχνίας με λαϊκό παραμύθι και σε μια μαγική ατμόσφαιρα που ταίριαζε με το θέμα, υπό το φως της παραδοσιακής λάμπας πετρελαίου, δημιούργησαν κατασκευές και χειροτεχνίες για παραδοσιακές φορεσιές.

Κατά το ίδιο διάστημα τους λειτουργικούς χώρους του λαογραφικού μουσείου Κιλκίς επισκέφθηκαν μαθητές γυμνασίων από την Αξιούπολη, την Ζίτσα Ιωαννίνων και μαθητές του γυμνασίου Δράμας μετά την επίσκεψή τους στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κιλκίς ενώ αφιέρωμα στη δραστηριότητα του μουσείου έκανε η εκπομπή ”Πάμε διακοπές Κιλκίς” τηλεοπτικού σταθμού του νομού Καβάλας.

Το λαογραφικό μουσείο Κιλκίς λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 έως τις 13:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό».

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα