Πολιτισμός

«Γέφυρες» πολιτισμού και επικοινωνίας από τον πολιτιστικό σύλλογο Πολυπέτρου


Την 11η χορωδιακή συνάντησή του διοργάνωσε με επιτυχία ο πολιτιστικός σύλλογος Πολυπέτρου. Η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 13.6.15 στο Πολύπετρο με την παρουσία της παιδικής χορωδίας των δημοτικών σχολείων Αμπελιών και Πενταπλατάνου Πέλλης με μαέστρο τον Αντώνη Παπαδόπουλο, την μικτή δημοτική χορωδία της Νέας Κίου Αργολίδος με μαέστρο τον Θεοδόση Αντωνιάδη, και την γυναικεία χορωδία του οικοδεσπότη πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου, με μαέστρο τον Αντώνη Παπαδόπουλο.
Όλες οι χορωδίες ερμήνευσαν τραγούδια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Οι χορωδοί, οι μουσικοί και οι μαέστροι έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους. Με το υψηλό επίπεδο ερμηνείας τους δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα που «ταξίδεψε» για ένα περίπου δίωρο το κοινό στο μαγευτικό κόσμο της μουσικής. Ακούστηκαν γνωστά τραγούδια του συνθέτη που άφησαν εποχή όπως, «Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι», «Ζαβαρα κατρανέμια», «Παραπονεμένα λόγια», «Χίλια μύρια κύματα», «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» και πολλά άλλα.
Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Η μάνα του Αλέξανδρου» σε στίχους του Πάνου Θεοδωρίδη, που μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Το τραγούδι αυτό επιλέχτηκε να τραγουδηθεί για να τιμήσει ο σύλλογος τον σπουδαίο στιχουργό και όχι μόνο, τον Πάνο Θεοδωρίδη συντοπίτη τους, καθώς κατάγεται από το γειτονικό χωριό Αγροσυκιά Πέλλας.
Στο ξεκίνημα της συνάντησης ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πολυκράτης Παντσίδης εξήγησε το λόγο συμμετοχής της χορωδίας της Νέας Κίου στην χορωδιακή συνάντηση, η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των απογόνων Μικρασιατών κατοίκων του Κίζδερβεντ Μικράς Ασίας, όπου ένα μέρος του κατοικεί στο Πολύπετρο, και των απογόνων Μικρασιατών κατοίκων της Κίου Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και ένα μεγάλο τμήμα του ίδρυσε τη Νέα Κίο του δήμου Άργους-Μυκηνών. Μια σχέση που ξεκίνησε πριν από 95 χρόνια κατά την διάρκεια της πρώτης προσφυγιάς των Κιζδερβενιωτών στην Κίο και τα περίχωρα της, την περίοδο από 17 Σεπτεμβρίου 1920 έως 27 Αυγούστου 1922, όταν τους δέχθηκαν οι κάτοικοι της Κίου προσφέροντάς τους αμέριστη φιλοξενία, συμπαράσταση και προστασία.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο λόγος του αντιδημάρχου Άργους – Μυκηνών Αχιλλέα Μπαντανά ως εκπροσώπου του δημάρχου και υπεύθυνου της χορωδίας Νέας Κίου. Επέδειξε μάλιστα την βούληση να συνεχισθούν και να επεκταθούν οι επαφές αυτές σε πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε χαρακτηριστικά «…την αδελφοσύνη, που ένοιωθαν οι προγονοί μας στην Μικρά Ασία έχουμε χρέος ιερό να την συνεχίσουμε και εμείς οι απόγονοι …». Δεσμεύτηκε δε ότι πολύ σύντομα σε ανταπόδοση της συνάντησης αυτής θα υπάρξει ανάλογη πρόσκληση στο πολιτιστικό σύλλογο Πολυπέτρου να επισκεφτεί τη Νέα Κίο, ώστε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του χωριού Σπύρος Πετρίδης, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης και ο εκπρόσωπος της χορωδίας των δημοτικών σχολείων Αμπελιών και Πενταπλατάνου Παναγιώτης Μπαλής.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Σοφία Οργαντζή, ενώ τις χορωδίες προλόγισε η Έφη Πετρίδου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο σύλλογος δεξιώθηκε τις χορωδίες στο προαύλιο του εντευκτηρίου του. Εκεί είχαν την ευκαιρία τα μέλη των χορωδιών να γνωριστούν καλύτερα και να διασκεδάσουν με χορό και τραγούδι.
Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα