Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός του «Σουμκέτρου» στα Μ.Λιβάδια

Πολιτισμός /

Πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο 1 και 2.7.17 με επιτυχία και τη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και πλήθους επισκεπτών, οι εκδηλώσεις «Σουμκέτρου 2017» στα Μεγάλα Λιβάδια.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την πρώτη ημέρα παραδοσιακή βλάχικη βραδιά με την ορχήστρα του Δημήτρη Παράσχου στον κοινοτικό ξενώνα Λιβαδίων η «Μοσχόπολις».

Την επομένη μετά την θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λιβαδίων, πραγματοποιήθηκε στο Ηρώον του χωριού η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων εις μνήμην των πεσόντων στους αγώνες του Γένους Λειβαδιωτών. Στην συνέχεια παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί από συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλογων.

Το σημαντικό στοιχείο της φετινής εκδήλωσης ήταν η σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ Μεγάλων Λιβαδίων και Σαμαρίνας των δύο ιστορικών βλαχοχωριών της Μακεδονίας, μέσω της αδελφοποίησης των πολιτιστικών συλλόγων Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου και εξωραϊστικού συλλόγου Σαμαρίνας.
ΣΟΥΜΚΕΤΡΟΥ ΜΕΓΑΛΑ ΛΙΒΑΔΙΑ
«Μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» που κατήργησε τις ιστορικές κοινότητες, μένει στους πολιτιστικούς συλλόγους να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές την ιστορική μνήμη των όμορφων βλαχοχωριών μας, την πλούσια ιστορική και πολιτιστικής τους παράδοση αλλά και κοινή καταγωγή» δήλωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου και πρώην κοινοτάρχης Λιβαδίων Φώτης Κιλιπίρης.

Ο αντιδήμαρχος Παιονίας και Μεγαλολιβαδιώτης Γεώργιος Φράγκος, στο θερμό χαιρετισμό του εξήρε το έργο των πολιτιστικών συλλόγων και δήλωσε αρωγός του δήμου στο έργο, το οποίο επιτελείται.

Ιδιαίτερα θερμοί ήταν και οι χαιρετισμοί του προέδρου του εξωραϊστικού συλλόγου Σαμαρίνας Νίκου Χατζηαποστόλου, καθώς και των παρευρεθέντων πρώην κοινοταρχών Σαμαρίνας και Αετομηλίτσας Γράμμου Κώστα Τζήμα και Χρήστου Νιτσιάκου αντιστοίχως.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι Μεγαλολιβαδιώτες Θανάσης Τζούρτζος , πρόεδρος ΔΕΥΑ Παιονίας και ο Γιώργος Γίτσος, πρώην δήμαρχος Ευρωπού.

Τέλος, θερμούς χαιρετισμούς για τις εκδηλώσεις απέστειλαν οι βουλευτές του νομού Γιώργος Γεωργαντάς και Θόδωρος Παραστατίδης καθώς και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεντσίδης.