Πολιτισμός

Ο Ελληνισμός του Πόντου εκδιώχθηκε, οι «ρίζες» του δεν «ξεριζώθηκαν»

Μία ημέρα μετά τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, βλέποντας στο χάρτη τα ονόματα Σαμψούς, Κερασούς, Τραπεζούς, Πιτυούς, ταξιδεύω νοητά σε τοποθεσίες του Πόντου που φεγγοβολούν από μόνες τους για την πάλαι ποτέ ελληνικότητά τους. Σχολεία, φροντιστήρια, παρθεναγωγεία, μοναστήρια και εκκλησιές ευωδιάζουν Ελλάδα και Ορθοδοξία.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ
Η παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου καίει την καρδιά κάθε γνήσιου Πόντιου που περιμένει και αναμένει με υπομονή και επιμονή. Η αναγνώριση αυτής της θηριωδίας θα αναπαύσει ψυχές , θα απαλύνει τον πόνο, κυρίως όμως θα διδάξει. Θα διδάξει τις επόμενες γενιές.
Η γη του Πόντου είναι κόκκινη από τις σφαγές. Η γη του Πόντου είναι χαρακωμένη από τα βασανιστήρια. Η γη του Πόντου είναι καμμένη από τις καταστροφές.

Η γη του Πόντου είναι προδομένη και στέκει αμίλητη μπρος στους γενίτσαρους. Μέσα της όμως φυλάσσονται τα μυστήρια από τους κρυπτοχριστιανούς, μέσα της σιγοψιθυρίζεται η ποντιακή διάλεκτος, μέσα της κρύβεται η ελπίδα που όταν «ωριμάσει» θα φέρει «κλαδιά», θα βγάλει «ανθούς» και θα αντικρύσει τον ήλιο, γιατί οι «ρίζες» δεν ξεριζώθηκαν.
Χρέος όλων των Ελλήνων, Ποντίων και μη, είναι η μνήμη. Χρέος όλων μας η διεκδίκηση της παγκόσμιας αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Ο σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Άγιος Ευγένιος» (Τραπεζούντιος) συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης των Ποντίων κατέθεσε στεφάνι την Κυριακή 24.5.15 στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού, που βρίσκεται στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς, σε ένδειξη τιμής προς τον Άγιο Ευγένιο του οποίου φέρει το όνομα ο οποίος μαρτύρησε χωρίς να αλλαξοπιστήσει, αλλά και σε ένδειξη ευγνωμοσύνη προς τις 353.000 ποντιακές ψυχές. Στο επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογείται από το σύλλογο ταξίδι στον Πόντο και ειδικότερα επίσκεψη στην Τραπεζούντα όπου βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ευγενίου που έχει μετατραπεί σε τέμενος.

Οι εκδηλώσεις του Μαϊου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ας γίνουν αφορμή η θύμηση κάθε Πόντιου να ανατρέξει στην Ορντού, στην Νικόπολη, στην Αργυρούπολη διότι κάθε ποντιακό σπίτι έχει την δική του ποντιακή ιστορία του ξεριζωμού και μακάρι ο κάθε σημερινός Πόντιος, μεμονωμένα αλλά και όλοι μαζί συλλογικά να επιτύχουμε την πολυπόθητη αναγνώριση της Γενοκτονίας, για να ανοίξουν και να ξαναλειτουργήσουν εκτός από την Παναγία Σουμελά και άλλες εκκλησιές, όπως ο Αη-Γιώργης ο Περιστερεώτας, ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος και γιατί όχι, και η Αγιά-Σοφιά.
Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα