Πολιτική

«Δεν πάει άλλο η κατάσταση στην παιδεία με το «μνημόνιο» τονίζει το ΠΑΜΕ

Δριμύτατη κριτική ασκεί σε όλα τα κόμματα εξουσίας γιά την επικρατούσα σήμερα κατάσταση στον τομέα της παιδείας, η τοπική γραμματεία Κιλκίς του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), διατυπώνοντας συγχρόνως σειρά προτάσεων και αιτημάτων.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«….Γνωρίζουμε ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει :
• Με καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών και στις αποσπάσεις, με μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, αφού δεν έχουν γίνει ούτε καν οι προβλεπόμενοι από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό μόνιμοι διορισμοί.

• Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και ελλείψεις για τη λειτουργία των σχολείων. Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, με βάση τις δηλώσεις της Υπουργού, αφορούν συνολικά δεκατέσσερες χιλιάδες εκπαιδευτικούς (δώδεκα χιλιάδες από ΕΣΠΑ και δύο χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό) τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το Υπουργείο Παιδείας.

• Με τη διάταξη για τριαντάρια τμήματα να συνεχίζεται και να οδηγεί άλλη μια φορά στην σαρδελοποίηση των μαθητών.
Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σε πολλούς δήμους με τις καθαρίστριες, οι εξαιρέσεις μαθητών από τη μεταφορά, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο που φέρνει και άλλα νέα βάρη στις ζωές των εργαζομένων και φορτώνει τη λαϊκή οικογένεια, με νέα βάρη, με νέα ταξικά εμπόδια για τη μόρφωση των παιδιών της:

 Με την “προσαρμογή στις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση” ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αύξηση ωραρίου, για νέες συγχωνεύσεις, συμπτύξεις τμημάτων.

 Με την επέκταση της απλήρωτης εργασίας-μαθητείας για τους μαθητές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, για παιδιά κάτω των 18 ετών, ενάντια στα δικαιώματά τους για ουσιαστική μόρφωση.

 Με το βούρδουλα της λεγόμενης αξιολόγησης-αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε “καλά” και “κακά”. Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν…
….Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές, σε κοινή δράση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα για να αντιπαλέψουμε την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.
Κανένας μόνος του στην κρίση!
Ως δάσκαλοι των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να διεκδικήσουμε υλικοτεχνική υποδομή και να μη φορτώνουμε με μακροσκελείς λίστες, ούτε ένα ευρώ στην πλάτη των γονιών που έχουν τσακιστεί από την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική!
Να εμποδίσουμε την παραπέρα ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων που διευρύνεται και παγιώνεται με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας.
Απαιτούμε:

• Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!

• Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.

• Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους για υλικά αναλώσιμα κ.α.

• Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας.

• Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες….
….Λύση και προοπτική υπάρχει!

Είναι ο δρόμος της πάλης για την κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Είναι η ενίσχυση του ΠΑΜΕ….
…Καλούμε τα σωματεία μέσα από μαζικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις να παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα με γενική απεργία μέσα στον Οκτώβρη!
Εμείς έχουμε την δύναμη!
Εμείς μπορούμε να ανατρέψουμε μνημόνια και βάρβαρα μέτρα!
Ο πλούτος δεν μπορεί να μοιραστεί δίκαια όταν διαχειριστές του είναι οι καπιταλιστές και τα τσιράκια τους στις κυβερνήσεις…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα