Πολιτική

Χρήστος Σπίγκος: Προοδευτισμός με ή χωρίς εισαγωγικά

Με νωπά τ’ αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είχαμε τις πρώτες αναταράξεις στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και κεντροαριστεράς. Στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν θέμα επανομιμοποίησης του Προέδρου από τη βάση του κόμματος, και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άρχισαν να διατυπώνονται από στόματα αρκετών στελεχών η αναγκαιότητα συγκρότησης ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς.

Στην πρώτη περίπτωση είχαμε, έστω και καθυστερημένα, κοινή συνεδρίαση πολιτικού συμβουλίου και κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος με σκληρή κριτική για τις μέχρι τώρα προεδρικές ευθύνες. Ο Πρόεδρος υπερασπίστηκε το έργο του, αποτιμώντας ως θετικό το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Τέλος, σε ατμόσφαιρα απειλών για διαγραφές, προσδιορίστηκε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής τέλος του μήνα.

Στη δεύτερη περίπτωση είχαμε ομιλία του Προέδρου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στην οποία αποτιμήθηκε θετικά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια τονίστηκε, ότι δεν θα σταθεί η καρέκλα του εμπόδιο για τη συγκρότηση μιας ενιαίας κομματικής έκφρασης της κεντροαριστεράς. Επισημάνθηκε δε από τον ίδιο, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμπόρευση με το «μόρφωμα» αυτών που αποχώρησαν από το κόμμα και συμμετοχή βουλευτών, που δεν ψήφισαν τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τέλος σε συνέντευξή του διευκρίνησε, ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του νέου φορέα εάν και εφόσον έρθει η ώρα ανάδειξης του νέου προέδρου από τη βάση. Μέχρι τότε κάλεσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ και ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ να συνεργασθούν για κοινή παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου.

Ακολούθησαν δημόσιες δηλώσεις πολλών στελεχών και των δυο κομμάτων σε μια κοινή κατεύθυνση, που είναι η παραδοχή της αναγκαιότητας συγκρότησης ενός φορέα της κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς. Κατατέθηκε και μια πρόταση δυο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος, προκειμένου η βάση ν’ αποφασίσει αν συμφωνεί για την παραπάνω αναγκαιότητα, η οποία έχει αποτυπωθεί και δημοσκοπικά μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μετά την κατάθεση της τελευταίας πρότασης ακολούθησε η αποπομπή δυο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις έμμισθες θέσεις που κατείχαν στο κόμμα.

Με βάση τα παραπάνω θα αποπειραθώ να διατυπώσω τον προβληματισμό μου για το πολύ σοβαρό εγχείρημα της συγκρότησης μιας ενιαίας κομματικής έκφρασης του χώρου της κεντροαριστεράς.

Φοβάμαι, ότι για άλλη μια φορά ο προοδευτικός χώρος πυροβολεί τα πόδια του, στον βωμό αρχηγικών εμμονών, διχαστικών λογικών και ανούσιων αποκλεισμών.

Άλλη μια φορά η ευγενής μας τύφλωση αγνοεί τη μεγάλη εικόνα, που είναι ο ζόφος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και ασχολούμαστε σαν κακομαθημένοι έφηβοι με τα μικρά και ασήμαντα.

Ο κόσμος κραυγάζει κι εμείς περί άλλα τυρβάζουμε, στην προσπάθεια να βαφτίσουμε το ψάρι κρέας, την απόρριψη νίκη, και τη λαϊκή οργή αποδοχή.

Και όλα αυτά, για να προστατευθούν προσωπικά προφίλ να εξυπηρετηθούν μικροπροσωπικές επιδιώξεις και να διατηρήσουμε την ασφάλεια των κομματικών μας χαρακωμάτων.

Σύντροφοι φίλοι και συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και ΜΕΡΑ25.

Στο χέρι μας είναι να καθαρίσουμε μάτια και αυτιά, για να συνεννοηθούμε και να συστρατευθούμε σε μια κοινή προσπάθεια επανόδου της ελπίδας στις καρδιές των συμπατριωτών μας. Μόνη λύση, οι μονότονες αυτοαναφορικότητες να παραχωρήσουν τη θέση τους σε κοινές πολιτικές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει άλλη μια αποκοτιά μας, βάζοντας πολλά εισαγωγικά στον «προοδευτικό» αυτοπροσδιορισμό μας.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησε τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]