Χ.Σπίγκος: Μη κρατικά Πανεπιστήμια, μεταρρύθμιση ή άλλοθι;
Ήγγικεν λοιπόν η ώρα να αναμετρηθούμε όλοι με την κοινή λογική, τα ιδεοληπτικά μας βαρίδια, αληθοφανείς στοχεύσεις, ανομολόγητες προθέσεις, τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η κοινή λογική απαιτεί να απαντήσουμε στο αναπάντητο εισέτι ερώτημα, πώς στη συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική κοινωνία υποδέχεται περιχαρής ιδιωτικά, και απολύτου κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύματα παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Παιδείας, αλλά ταυτόχρονα το πλειοψηφικό προοδευτικό της τμήμα αντιδρά πεισματικά στη λειτουργία κερδοσκοπικών ή μη ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Εκ πρώτης όψεως η επιλεκτική ευαισθησία των συμπολιτών μας δείχνει να ταιριάζει με τη συνήθη παραδοξότητα που διαθέτει η ιστορική μας διαδρομή ως Έθνος και ως Πολιτεία.
Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Τα ζητήματα που κατά καιρούς αναφύονται στη δημόσια σφαίρα πρέπει να εξετάζονται εντός του εκάστοτε πολιτικού τους πλαισίου. Η εν κενώ αναζήτηση της αλήθειας, αδιαφορώντας για μια σειρά από παραμέτρους που διαμορφώνει η νοοτροπία της κάθε εποχής, σε συνδυασμό με την ιστορία των πολιτικών ελίτ που έχουν αποφασιστικό ρόλο, συνήθως καταλήγει σε εκτρωματικές καταστάσεις.
Τα πεπραγμένα της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας συστήματος ρέπει στην απαξίωση του δημόσιου τομέα, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβερνητική της θητεία υπό την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ροπή αυτή έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις επί πρωθυπουργίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε «κράτος-νυχτοφύλακα», στο οποίο συνήθως ανατίθενται τρεις κύριες λειτουργίες: η διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό, η διασφάλιση της τήρησης των συμβολαίων και των οικειοθελών συμφωνιών μεταξύ ιδιωτών και η παροχή προστασίας από εξωτερικές υποθέσεις. Δηλαδή ένα κράτος που θα λειτουργεί ως νυχτοφύλακας, ο οποίος καλείται να δράσει μόνο όταν απειλείται η τάξη. Οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των συν αυτώ αποσκοπούν στην εδραίωση ενός θεσμικού μηχανισμού που θα περιορίζεται σε ένα αστυνομικό σώμα, ένα δικαστικό σώμα και τον Στρατό.
Η υπό νομοθέτηση ρύθμιση που προωθεί η ΝΔ του κ. Κ. Μητσοτάκη αποτελεί την κερκόπορτα για την ίδρυση ιδιωτικών κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Το βασικό επιχείρημα, ότι ο ανταγωνισμός θα ωφελήσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, απαντάται από τη λειτουργική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό τους. Αποκλειστικά υπεύθυνη η σημερινή Κυβέρνηση, που επαφίεται στη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καταδικάζοντας σε οικονομικό μαρασμό και απαξίωση κάθε δημόσιο οργανισμό παροχής υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας.
Σήμερα λοιπόν που το κοινωνικό αγαθό μεταμορφώνεται με ταχύ ρυθμό σε εμπόρευμα, το πολιτικό όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της ζωής μας είναι κοινωνικό καθήκον.
Καλή Χρονιά!