Αγροτικά

Χωρίς προβλήματα η παραγωγή Crimson, προβληματίζει το Brexit για εξαγωγές

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η φετινή παραγωγή στο επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας Crimson, που τα τελευταία χρόνια βρήκε πρόσφορο έδαφος και καλλιεργείται εντατικά και στους νομούς Κιλκίς και Πιερίας.

Αν και στις αρχές υπήρξε ένα θέμα με την ανάπτυξη των ματιών των σταφυλιών, η καλλιέργεια, σε γενικές γραμμές, κινείται αρκετά καλά.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ Κιλκίς, Βασίλη Ιωαννίδη, η συγκεκριμένη ποικιλία είναι όψιμη και η συγκομιδή ξεκινά περίπου στα μέσα Αυγούστου. «Ως προς τις ποσότητες, αλλά και τις ποιότητες δεν έχουμε ακόμη εικόνα, επειδή είναι όψιμη ποικιλία, ωστόσο φαίνεται πως θα πάει καλά, αφού κατά την ανθοφορία δεν είχαμε προβλήματα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι καθοριστικές θα είναι και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Η ποικιλία Crimson είναι μια βιομηχανοποιημένη ποικιλία, αποδοτική, ανθεκτική και έχει «κουμπώσει» αρκετά καλά σε περιοχές της Β. Ελλάδας που βρίσκονται κοντά σε ορεινούς όγκους, όπου επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστικό της ποικιλίας, σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ Κιλκίς, είναι η τιμή που ακόμη «κρατάει» γερά και ξεκινά συνήθως πάνω από τα 80-85 λεπτά το κιλό.

«Τα Crimson είναι ποικιλία που την αναζητά η αγορά, αφού δεν έχει ακόμη κορεστεί» εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για το πώς θα επηρεαστούν από το Brexit, δεδομένου του εξαγωγικού χαρακτήρα της ποικιλίας και μάλιστα του όγκου που κατευθύνεται προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Πηγή: ypaithros.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα