Κοινωνία

«Χελιδονίσματα» και «Μάρτηδες» αναβίωσαν στην πόλη του Κιλκίς

Με «Χελιδονίσματα» και «Μάρτηδες» υποδέχτηκαν την Ανοιξη η ορχήστρα “Μουσικά Σύνολα” του 2ου γυμνασίου Κιλκίς και ο σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Άγιος Ευγένιος».
Το έθιμο της «Χελιδόνας», με «ρίζες» στην αρχαία Ελλάδα, είναι διαδεδομένο σε πολλές περιοχές, όπου τα παιδιά περνούν από τα σπίτια και τα καταστήματα κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «Χελιδόνα» και τραγουδούν ένα είδος καλάντων για τον ερχομό των χελιδονιών.
Το έθιμο του «Μάρτη» με «ρίζες στα» Ελευσίνια Μυστήρια, είναι διαδεδομένο κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων όπου άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας φορούν καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα βραχιόλι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή για να μην καούν από τον ήλιο, και όταν το βγάλουν το κρεμούν σε ένα κλαδί τριανταφυλλιάς, ως ένδειξη ότι τα μάγουλά τους κοκκίνησαν.
Παιδιά του 2ου γυμνασίου Κιλκίς, συνοδευόμενα από τις καθηγήτριες μουσικής Σοφία Καραλαζάρου και γεωλόγο Σοφία Παυλίδου ξεκίνησαν την Τετάρτη 5.3.14 από το προαύλιο του σχολείου τραγουδώντας τα κάλαντα της «Χελιδόνας» υπό τους ήχους των μουσικών οργάνων, έκαναν μια στάση στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανταλλάσσοντας ευχές με τον προϊστάμενο Γεώργιο Κωνσταντινίδη και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης χαιρετίζοντας την Ανοιξη.
Στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού 25ης Μαρτίου η «Χελιδόνα» αντάμωσε τον «Μάρτη» όταν μέλη του συλλόγου καρκινοπαθών νομού Κιλκίς χάρισαν στα παιδιά «Μάρτηδες» για να μην τα «κάψει ο ήλιος». Με την συμβολική αυτή κίνηση της διάθεσης «Μάρτη» ο σύλλογος στέλνει σε όλους το μήνυμα της προστασίας από τον ήλιο του οποίου οι ακτίνες τούς μήνες της Ανοιξης είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες.
Η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Κολεσιώτου, απευθυνόμενη προς τα παιδιά τόνισε ότι ναι μεν ο ήλιος μάς φτιάχνει το κέφι και μάς αναζωογονεί αλλά παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να προσέχουμε διότι η παρατεταμένη έκθεσή μας σ’ αυτόν ιδίως τους θερινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ηλίαση, πρόωρη γήρανση ακόμη και καρκίνο του δέρματος.
Τα «Χελιδονίσματα» του «Μάρτη» ας θυμίζουν σε όλους μας εκτός από τα πατροπαράδοτα έθιμα της άνοιξης και τις ζημιές που μπορεί να μας προκαλέσει ο ήλιος αν τον πλησιάσουμε χωρίς προφύλαξη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Παραιτήσου»

Την τιμητική τους είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε στον πολιτικό «στίβο» του νομού μας η απαίτηση παραιτήσεων. Εν αρχή […]