Πολιτική

Πολύς θόρυβος για….τίποτα η επίσκεψη του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού

Τον νομό με την πλέον επιβαρυμένη κατάσταση στο θέμα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τον νομό Κιλκίς επισκέφθηκε την Τετάρτη 23.3.16 γιά πρώτη φορά από την ανάληψη καθηκόντων του ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Μία πέρα πάσης αμφισβητήσεως αργοπορημένη πρωτοβουλία από πλευράς του υπουργού καθώς ο τομέας ευθύνης του, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών υγείας στις 20.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών αλλά και στους μόνιμους κατοίκους του Κιλκίς δοκιμάζεται ιδιαιτέρως.

Και τούτο, διότι η επί πλέον επιβάρυνση, που δέχεται λόγω του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή της Ειδομένης όπου είναι εγκατεστημένος ο κύριος και μεγαλύτερος όγκος τους έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαιτέρως παθογόνο περιβάλλον κυρίως γιά τα γυναικόπαιδα.

Συνθήκες των οποίων την δυσχέρεια είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει και ο ίδιος κατά την διάρκειά της εκεί επίσκεψής του και της ενημέρωσής του γιά το ισχύον καθεστώς από πλευράς εκπροσώπων ΜΚΟ με ιατρική και όχι μόνον κατάρτιση αλλά και από πλευράς της κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ που επιχειρεί στον ιδιότυπο καταυλισμό της Ειδομένης.

Ο οποίος πέραν του μεγάλου αριθμού εγκατεστημένων, οι περισσότεροι των οποίων κλείνουν περίπου τέσσερες εβδομάδες, έχουν έλθει αντιμέτωποι και με την αποχώρηση γιά λόγους ασφαλείας, εδώ και 48 ώρες, των μελών των ΜΚΟ που έχουν αναστειλει την παρουσία τους στον καταυλισμό εξ αιτίας της έντασης και των επεισοδίων που είχαν δημιουργηθεί σε αυτόν λίγο πριν την προσωρινή αποχώρησή τους.

Ενδεικρική του κλίματος αγωνίας που υπάρχει στο ιατρικό και όχι μόνο προσωπικό των ΜΚΟ είναι η αγωνιώδης έκκληση του υπευθυνου συντονιστή των «Ιατρών χωρίς Σύνορα» Αντώνη Ρήγα προς τον κ. Ξανθό και τους συνεργάτες του γιά την άμεση προμήθεια εμβολίων γιά άμεσο εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Νωρίτερα ο κ. Ξανθός είχε επισκεφθεί κατά σειράν τον καταυλισμό της Νέας Καβάλας, όπου είχε την δυνατότητα να δει από κοντά το υψηλό και συντονισμένο επίπεδο φιλοξενίας γιά τους 3.500 διαμένοντες στην παρούσα φάση σε αυτό, το διασυνοριακό κέντρο υγείας Πολυκάστρου όπου ο διευθυντής του Γεώργιος Περπερίδης του έθεσε την επιτακτική ανάγκη στελέχωσής του από μόνιμη παιδιάτρο, που λόγω και των ειδικών συνθηκών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα καθίσταται επιτακτικότερη.

Αμέσως μετά ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε διαδοχικώς την Ειδομένη, τον καταυλισμό του Χέρσου και εν τέλει το νοσοκομείο του Κιλκίς οπου σε σχετική συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό γιά την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών στον νομό μας.

Μια παρουσίαση, που επί της ουσίας κατέληξε σε μία «δίκη καλών προθέσεων» γιά την ανάταξη του δημοσίου τομέα της υγείας με ελάχιστες παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις γιά την αντιμετώπισή τους, εντελώς δυσανάλογες των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί στον νομό μας ετούτη την περίοδο.

Η πολιτική ηγεσία που υπουργείου υγείας οφείλει να αντιληφθεί ότι με την χορήγηση ασπιρινών είναι πρακτικώς αδύνατον να αντιμετωπισθούν γιά έναν ασθενή που χρήζει χειρουργική επέμβαση.

Η έκτακτη επιχορήγηση του νοσοκομείου με 400.000 ευρώ όταν η μείωση του αρχικού κρατικού προϋπολογισμού είναι της τάξεως των 960.000 ευρώ περίπου και η επίσπευση τοποθέτησης διοικητού (πιθανότατα μέσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) ακόμη και ενδεχόμενη ένταξη του νομού μας στις άγονες περιοχές επί θεμάτων υγείας είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί στον νομό μας.

Ο νομός Κικίς ετούτη την περίοδο γιά λόγους που όλοι κατανοούν θα πρέπει να αντιμετωπισθει κατ’ εξαίρεσιν στα θέματα υγειονομικής κάλυψης και κάτι τέτοιο δεν προέκυψε σε πειστικό βαθμό από την έτσι κι αλλιώς αργοπορημένη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Να επισημάνουμε ότι τον κ. Ξανθό συνόδευαν στην επίσκεψή του στο Κιλκίς ο βουλευτής Κιλκίς Θόδωρος Παραστατίδης, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Νικόλαος Παπαευσταθίου και ο διοικητής της 4η ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, ενώ στην περιοχή της Παιονίας μαζί του ήταν και ο υφυπουργός επικρατείας γιά τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ.

Στην σύσκεψη στο νοσοκομείο του Κιλκίς παρέστησαν και τοποθετήθηκαν ο εκπροσωπος της περιφερειακής ενότητας Παύλος Θωμαϊδης, οι δύο δήμαρχοι Κιλκίς και Παιονίας κκ Δημήτριος Σισμανίδης και Χρήστος Γκουντενούδης αντιστοίχως, οι πρόεδροι των επιστημονικών συλλόγων ιατρών και φαρμακοποιών Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και Δημήτρης Αγαθόπουλος αντιστοίχως και τα ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου Κιλκίς κκ Θόδωρος Μπαλαμπανίδης (πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου), Θόδωρος Αποστολίδης (πρόεδρο ΕΝΙΚ) και Αιμίλιος Σάτζογλου (αναπληρωτής διοικητής).

Περισσότερα

Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης: “Κύριε Γκουντενούδη η ανεπάρκεια της διοίκησης σας είναι αποδεδειγμένη και καταχωρημένη στην συνείδηση των πολιτών

Αυτό δεν αλλάζει με την παραπληροφόρηση που επιχειρείτε συνέχεια. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2019 εσείς σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ παραδώσατε […]

Βασίλης Ρόκος: SOS των αστυνομικών για την μεταστέγαση του ΤΣΦ Παιονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης

Με αντιπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς συναντήθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Ρόκος, μετά το σοβαρό ζήτημα […]

Δείτε ακόμα