Αρθρογραφία

Πρώτοι στον κόσμο στη μετανάστευση!!!

Γράφει ο Βασίλης Σιδηρόπουλος*

Πρώτοι, πρώτοι, πρώτοι. Παντού πρώτοι. Μόνοι πρώτοι. Παντού και πάντα. Σε όλα. Ανεπιτήδευτα. Χωρίς αμφιβολίες. Αναμφίβολα. Με ήχο και πάταγο. Χωρίς πάτο. Χωρίς να έχει κορυφή το παγόβουνο. Ανεκδιήγητα. Αναντίρρητα. Δέν υπάρχει κανένας απολύτως αντίλογος. Αναντίλεκτα. Δήθεν σχήματα δέν υπάρχουν. Όλα είναι σχηματοποιημένα. Χωρίς υπεκφυγές. Χωρίς μισόλογα.

Τα ηχηρά χαστούκια το ένα μετά το άλλο. Χωρίς απάντηση και αυτά. Ο αντίλαλος είναι εκκωφαντικός. Σκορπά τον τρόμο. Οι συνέπειες και αυτές το ίδιο. Ανυπολόγιστες. Όπως και οι καταστροφές. Ο αντίκτυπός τους για πολλά χρόνια και σε βάθος μεγάλο. Το ηθικό, η ψυχολογία, ο οίστρος στο ναδίρ. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η ηττοπάθεια απαραίτητο συστατικό. Ο αρμός όλων. Η έλλειψη αυτενέργειας συγκολλητική ουσία πολύτιμη.

Ξαφνικά, αναπόφευκτα, το μυαλό παίρνει στροφές απαγορευμένες. Είναι οι στροφές της λογικής, που λένε πεντακάθαρα ό,τι δέν μπορεί σε όλα να είμαστε πρώτοι. Πρώτοι στα τροχαία, πρώτοι στο τσιγάρο, πρώτοι στο αλκοόλ, πρώτοι στα ναρκωτικά, πρώτοι στις εκτρώσεις, πρώτοι στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, πρώτα στην παχυσαρκία τα Ελληνόπουλα, πρώτοι τηλεορασόπληκτοι, πρώτοι στη μή χρήση του διαδικτύου, πρώτοι «στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος». Άλλωστε, ο Νόαμ Τσόμσκι το είπε ξεκάθαρα: Μυστικά και Ψέμματα. Διαβάστε με αμείωτο, συνεχές ενδιαφέρον για άλλη μία κορυφαία, διεθνή πρωτιά, είμαστε πρώτοι στον κόσμο και στη μετανάστευση.

Μεταναστεύουν οι Βρετανοί. Ραγδαία αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των Βρετανών που εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο, τους πρώτους μήνες μετά το δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ και της Eurostat, ο αριθμός των ανθρώπων που μεταναστεύουν εκτός Βρετανίας, αυξήθηκε κατά 30% μετά το δημοψήφισμα, καθώς κατά μέσο όρο από 56.000 το χρόνο από το 2008-15, αυξάνεται σε 75.000 άτομα ετησίως από το 2016. Η μελέτη δείχνει επίσης αύξηση 500% σε όσους άλλαξαν χώρα διαμονής και στη συνέχεια έλαβαν άλλη ιθαγένεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Γερμανία είχαμε αύξηση 2.000%. Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Daniel Auer, εξέφρασε την έκπληξή του για τα υψηλά νούμερα, τα οποία σημειώνονται σε περιπτώσεις όπου μία χώρα πλήττεται από μεγάλη οικονομική ή πολιτική κρίση. Η πρώτη επιλογή για τους Βρετανούς είναι η Ισπανία στην οποία ζούν περίπου 400.000 Βρετανοί υπήκοοι. Η δεύτερη πιό δημοφιλής χώρα για τους Βρετανούς υπηκόους ήταν η Γαλλία.

Μεταναστεύουν οι εκατομμυριούχοι από τη Μεγάλη Βρετανία. Ένας δείκτης οικονομικής ευρωστίας και φιλοεπενδυτικού κλίματος, είναι η παρουσία ανθρώπων υψηλής προσωπικής αξίας σε μία χώρα. Το Λονδρέζικο Σίτι του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται να χάσει 10.000 εκατομμυριούχους φέτος. Είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό αυτών που έφυγε από τη χώρα το 2024. Από το 2017 έως σήμερα, η χώρα έχασε 17.000 εκατομμυριούχους λόγω μετανάστευσης σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις. Ο κορυφαίος προορισμός για τους εκατομμυριούχους αυτούς, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Brain Drain στη Γερμανία. 210.000 μεταναστεύουν κάθε χρόνο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες. Άλλαξαν τα εργασιακά στερεότυπα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το γεγονός πως οι Γερμανοί πλέον γίνονται οι ίδιοι «γκασταρμπάϊτερ» (gastarbeiter), δηλαδή φιλοξενούμενοι εργάτες σε άλλες χώρες και δέν είναι πλεόν οι ίδιοι οικοδεσπότες εκατομμυρίων ξένων εργατών. Αυτοί οι 210.000 είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ τα ¾ τους έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο με τάση αυξητική.

Αντίθετα, ο αριθμός των επαναπατριζόμενων συνεχίζει να μειώνεται. Την ίδια ώρα, η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως άτομα με υψηλά προσόντα. Περίπου το 60% των νέων επιλέγουν εργοδότη με βάση το μισθό και ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Ο αργός ρυθμός της ψηφιοποίησης στη Γερμανία, εμποδίζει τους νέους, γι΄ αυτό δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ακόμη, κάθε χρόνο, περίπου 130.000 Γερμανοί σπουδάζουν στο εξωτερικό, αριθμός που διπλασιάστηκε από το 2000

Για ακόμη μία χρονιά, η Ελβετία είναι ο αγαπημένος «μεταναστευτικός προορισμός» των Γερμανών, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που ανακοινώθηκαν το 2023. Στη γειτονική χώρα διαμένουν 312.000 Γερμανοί υπήκοοι. Ο αριθμός αυτός, αυξάνεται συνεχώς εδώ και χρόνια. Στη δεύτερη θέση προτιμήσεων, βρίσκεται η Αυστρία με 220.000 Γερμανούς και στην τρίτη η Ισπανία με 145.000 Γερμανούς. Σήμερα το ποσοστό των μονίμων κατοίκων που δέν έχουν γεννηθεί στην Ελβετία, πλησιάζει το 30%.

Και οι Γάλλοι μεταναστεύουν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή. Ο αριθμός των Γάλλων που έφυγε, αυξήθηκε από 140.000 σε 200.000, και μάλιστα το 80% αυτών είναι νέοι ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Ο αριθμός των Γάλλων που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και λένε «au revoir», αυξάνεται συνεχώς από το 2006, σύμφωνα με την INSEE τη Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία. Η Τζέσικα Καθηγήτρια Νομικής, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα της το 2008, η οικονομική κρίση είχε πλήξει σοβαρά την πατρίδα της, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην Αυστραλία.

Οι Γάλλοι λένε «au revoir» στη Γαλλία και μεταναστεύουν. Έως και 3.000.000 Γάλλοι ζούν σήμερα στο εξωτερικό με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται. Η πατρίδα των 400 τυριών και η γενέτειρα του Μολιέρου, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή έξοδο, αναφέρει η «Le Figaro». Οι νέοι, οι άνθρωποι που είναι η ψυχή της Γαλλίας, φεύγουν από τη χωρα με την εντύπωση «ό,τι είναι αδύνατον να πετύχουν». Υπάρχει αντιεργατική νοοτροπία, παράλογη δημοσιονομική πίεση, έλλειψη προοπτικής και το βάρος τους χρέους που κρέμεται πάνω από τις μελλοντικές γενιές δήλωσε στη «Le Fifgaro» δήλωσε Γάλλος βουλευτής Λίκ Σατέλ. Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Το προξενείο της Γαλλίας στο Λονδίνο, εκτιμά ό,τι 400.000 Γάλλοι υπήκοοι ζούν στη πρωτεύουσα της Βρετανίας, αριθμός ίσος με την έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται κολλημμένοι και θέλουν ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρηματίες λένε ό,τι ο κώδικας εργασίας είναι πολύπλοκος και πως φορολογούνται πρίν ακόμη αρχίσουν να εργάζονται. Και οι συνταξιούχοι πληρώνουν λιγότερους φόρους στο εξωτερικό.

Βάσει στατιστικών στοιχείων που παρουσιάσθηκαν σήμερα στης Ρώμη, από το 2008 ως το 2015, μετανάστευσαν στο εξωτερικό από την Ιταλία για αναζήτηση εργασίας 510.000 άτομα.
Πολλοί μιλάνε για τους μετανάστες που έρχονται, αλλά ξεχνάνε τους άλλους, αυτούς που φεύγουν από την Ιταλία, γράφει η «Corierre dela Sera». Οι Ιταλοί μετανάστες, δέν φτάνουν σε άλλες χώρες χωρίς έγγραφα και δέν ζητούν άσυλο αλλά εργασία.

Στην πραγματικότητα οι νέοι Ιταλοί που μεταναστεύουν, μπορεί να είναι πολύν περισσότεροι από όσοι αναφέρονται σταν επίσημα ιταλικά στατιστικά στοιχεία. Η έρευνα έδειξε ό,τι το 66% των μεταναστών τα 2/3, είναι κάτω των 40 ετών. Οι 9 στους 10 είναι πτυχιούχοι στην Ιταλία και οι 8 στους 10 έλαβαν επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιταλία.

Δέν περιμέναμε να δούμε τί θα γίνει στην Ιταλία, το γνωρίζαμε, λέει η Έλενα Ορλάντο, αστροφυσικός στο Στάνφορντ. Αναφορικά με τι περιοχές προέλευσης των Ιταλών μεταναστών, οι περισσότεροι προέρχονται από πλούσιες και δυνατές περιοχές όπως η Λομβαρδία, το Βενέτο και η πρωτεύουσα Ρώμη.

Η συνολική ποιότητα της εργασίας, ήταν καλύτερη εκτός της Ιταλίας λένε. Δέν υπάρχει αμφιβολία, ό,τι οι διανοούμενοι μετανάστες δέν έχουν πολλές ελπίδες ή και δέν επιθυμούν να επιστρέψουν. Το 48% θεωρεί την κατάσταση στην Ιταλία αρνητική και πολύ αρνητική και το 40% μέτρια έως αρνητική.

Συνελόντι ειπείν, ούτως ειπείν, ευθαρσώς, τοιουτοτρόπως, το αυτό, ισχύει καί για τη λαθρομετανάστευση. Είναι παγκόσμια, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, πλανητικό, συμπαντικό.

*Δικηγόρος

Περισσότερα

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ» ΣΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ – ΓΡΙΒΑ

Τρία χιλιόμετρα δυτικά της Γουμένισσας και χίλια περίπου μέτρα ανατολικά της Γρίβας, στην κορυφή του λόφου «Μοναστήρι», βρίσκεται το εξωκλήσι […]

Δείτε ακόμα