Μας άφησε… ο Στρατηγός μας Παναγιώτης Ι. Πιτσογιάννης (1941-2026)

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης
Την Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, ανήμερα της εορτής της “Ζωοδόχου Πηγής”, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Πολυκάστρου, όπου εκκλησιαζόταν τακτικά, με πόνο ψυχής αποχαιρετήσαμε τον “αγαπητό τοις πάσι” Αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτη Ι. Πιτσογιάννη, που μας άφησε για πάντα, διανύοντας το 86 έτος της ηλικίας του.
Πλήθος συγγενών και φίλων και ιδιαίτερα συναδέλφων εν ενεργεία και ακόμη περισσοτέρων συνταξιούχων συναδέλφων κατέκλυσε τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, για το τελευταίο αντίο στον Στρατηγό μας.
Από το Πίτσι στο Πολύκαστρο
Εκεί ψηλά στην κεντρική Ρούμελη, στο Νομό Φθιώτιδας, δυτικά της Λαμίας και λίγο πιο κάτω απ΄την όμορφη Σπερχειάδα, είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό μέσα στο δάσος, το όνομα αυτού Πίτσι(ον), λίγοι το γνωρίζουν και πιο λίγοι θα το βρουν ψάχνοντας στον χάρτη.
Εδώ στο όμορφο, μικρό, ορεινό χωριό της Ρούμελης το Πίτσι(ον), γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1941 και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ο Στρατηγός μας.
Ο αλησμόνητος Παναγιώτης, ήταν το τρίτο από τα έξι (όλα αγόρια) παιδί του Ιωάννη και της Ουρανίας Πιτσογιάννη.
Από μικρός διεκρίνετο για τη φιλομάθεια του, το ήθος του, το σεβασμό και την αγάπη, προς τους μεγαλύτερους και ιδιαίτερα την αγάπη του προς την εκκλησία, το τελευταίο τον διέκρινε σε όλη του τη ζωή και μέχρι το τέλος αυτής.
Μετά το πέρας τον Γυμνασιακών σπουδών έδωσε εξετάσεις και εισήχθη με την πρώτη στη Σχολή Αξιωματικών της Χωροφυλακής, 1958-59, επιλογή του και στόχος της ζωής του να υπηρετήσει την Δημόσια Τάξη και τον Έλληνα πολίτη.
Ως Αξιωματικός της Χωροφυλακής, ξεκίνησε την υπηρεσία του, στο Γ΄ Αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια υπηρέτησε στα Γιαννιτσά, στη Δράμα στο Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν Διευθυντής. Αποστρατεύτηκε το 1994 με το βαθμό του Αντγου της ΕΛ.ΑΣ.
Όπου κι αν προσέφερε τις υπηρεσίες του, από τον αρχικό του βαθμό μέχρι και τον ανώτατο του Αντιστράτηγου, παντού άφησε άριστες εντυπώσεις, άψογος στα καθήκοντά του απόλυτος γνώστης του νόμου και με τακτική ήπιων τόνων και της νουθεσίας προσπαθούσε να βοηθήσει τους παραβατικούς νέους για να σωθούν.
Ευλογία Θεού, Ο δημιουργός και πλάστης των πάντων, Αυτός που “τα πάντα εν Σοφία εποίησεν”, το έτος 1964 και ενώ υπηρετούσε στο Κιλκίς, έφερε στο δρόμο της ζωή του Παναγιώτη, την αγαπημένη του Σοφία Τριανταφυλλίδου, δεύτερης κόρης του Αλέξανδρου Τριαναφυλλίδη (1910-1976) και της Παρθένας,(1916-1999) Ποντίων προσφύγων από τα Κοτύωρα (Ορντού), η οποία τότε εργαζόταν στη Νομαρχία Κιλκίς.Έκτοτε και μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του (15/4/2026), επί 62 χρόνια πορεύτηκαν αρμονικά στη ζωή, σαν ένα σώμα και μία ψυχή, με πολύ αγάπη και αλληλοεκτίμηση, ήταν ένα ανδρόγυνο πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση.
Η τελευταία του κατοικία



