Αγροτικά

Οριστική λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων γιά τους κτηνοτρόφους

Με τροπολογία, την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς μαζί με άλλους 13 βουλευτές την Τετάρτη 30.4.14 σε νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, που έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό και ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλάζει και διευρύνεται ο ορισμός των βοσκήσιμων εκτάσεων, βάσει των οποίων οι κτηνοτρόφοι εισπράττουν τις επιδοτήσεις.
Με την τροπολογία εντάσσονται στις βοσκήσιμες εκτάσεις και δασικές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση ή με αραιά δενδρώδη μορφή με αποτέλεσμα να προστίθενται σαράντα εκατομμύρια στρέμματα πανελλαδικώς σε αυτές. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής ενώ εφεξής η επιδότηση των κτηνοτρόφων θα συνδέεται με τα στρέμματα βοσκής που θα δηλώνει κάθε κτηνοτρόφος.
Με την ίδια τροπολογία καθορίζονται οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων με ιδιαίτερη πρόνοια στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς η επέκταση των βοσκήσιμων εκτάσεων θα γίνεται μόνο κατόπιν συντάξεως και εγκρίσεως διαχειριστικού σχεδίου βοσκήσεως των εκτάσεων το οποίο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από σήμερα.
Υπενθυμίζεται, ότι στον νομό Κιλκίς το θέμα αυτό προσέλαβε, ιδιαιτέρως φέτος, μεγάλες διαστάσεις με την ανεπάρκεια βοσκής ύστερα από την περικοπή δηλωθεισών εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα να τεθεί εν κινδύνω η καταβολή των επιδοτήσεων. Μάλιστα η καταβολή τους έγινε κατορθωτή μόνο ύστερα από προσπάθειες του κ. Γεωργαντά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για επίλυση εκ των ενόντων του ζητήματος της επάρκειας των βοσκήσιμων εκτάσεων στο νομό.
Σημειώνεται ότι μετά την ρύθμιση αυτή και σύμφωνα με υπολογισμούς οι βοσκότοποι στην χώρα μας θα ανέλθουν σε πάνω από 50.000.000 στρέμματα αντί των 11.000.000 στρεμμάτων με το προϋφιστάμενο καθεστώς. «Επομένως επιλύεται οριστικώς το θέμα της καταβολής των ενισχύσεων στους ήδη κτηνοτρόφους ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για σημαντική αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής και με νέους κτηνοτρόφους», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα