Εκπαίδευση

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στο δημοτικό σχολείο Χέρσου

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 επισκέφθηκαν το δημοτικό σχολείο του Χέρσου εκπροσωπώντας το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας οι θεατροπαιδαγωγοί Μαίρη Χατζηαγγελίδου και Ματίνα Παγουλάτου στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος «το ΚΘΒΕ στην εκπαίδευση».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τάξεις Δ και ΣΤ του σχολείου και περιλαμβάνει τη φάση εξ αποστάσεως ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, τη φάση ζωντανής επαφής για δράσεις όπως αυτή που έγινε στο σχολείο και τη φάση παρουσίασης δράσεων με την οργάνωση παράστασης προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Κατά την ημέρα της επίσκεψης είχαμε οργανωμένο 2ωρο με θεατρικό παιχνίδι ομαδικής συμμετοχής με θέμα «Ελευθερία του λόγου, ξεριζωμός» και τίτλο παιχνιδιού: «Η βαλίτσα του κυρίου Μπένγιαμιν». Από τον πρόλογο της δραστηριότητας αξίζει να επισημάνουμε τα εξής: «Σήμερα θα συμμετέχουμε μαζί σε ένα εκπαιδευτικό θεατρικό πρόγραμμα.
Δεν θα ανεβάσουμε παράσταση, ούτε θα κάνουμε διαγωνισμό υποκριτικών επιδόσεων, οπότε θέλω να είστε χαλαροί και να το ευχαριστηθείτε. Θα χρησιμοποιήσουμε θεατρικές μεθόδους, παιχνίδια και ασκήσεις, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί, αλλά με στόχο να σκεφτούμε, να επικοινωνήσουμε συναισθήματα και απόψεις και να τα συζητήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια το ΚΘΒΕ και τις εκπροσώπους του. Τέτοιες ενέργειες δίνουν επιτέλους ένα άλλο «χρώμα» στο σύγχρονο σχολείο και το κάνουν να φαίνεται πιο ζωντανό και μακριά από τη γραφειοκρατία και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Γιατί η ελευθερία στη σχολική πραγματικότητα δε διδάσκεται αλλά κατακτιέται σιγά σιγά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα