Πολιτική

Σύγχρονως πατριωτισμός

Του Θεόφιλου Τιρεκίδη*

Πατριωτισμός είναι ,όταν βάζεις πάνω από όλα ,την αγάπη για την χώρα σου ,κάτι που θα βοηθήσει σε ευημερία τις λοιπές γενεές.

Μια από τις πιο ευγενικές ιδιότητες του ανθρώπου η φιλοπατρεία , η πίστη στο θεό, η πίστη στην οικογένεια και η αφοσίωση στα εθνικά ιδεώδη.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή θα ήθελα να αναφέρω πως :

Τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού πατριωτισμού, τα έβαλε ο Ρήγας ο Βελεστινλής (1757-1798) με το έργο του, ειδικά<< το Θούριο>> με την γενναία ζωή του και το μαρτυρικό θάνατό του.

Η συνέχεια είναι γνωστή με τους αγώνες της ελληνικής επανάστασης, που οδήγησαν τελικά το 1830 στην δημιουργία του σύγχρονου <<ανεξάρτητου>> ελληνικού κράτους

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Κωλέττης (1774-1847) ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την ελληνική επανάσταση το 1821, από το ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου, το Συρράκο Ιωαννίνων, έστησε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων.

Εν συνέχεια του λόγου μου, κυβερνήτης της Ελλάδας ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ,(1828-1831) ο οποίος, ήταν έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός και δολοφονήθηκε από την ίδια την φρουρά του . <<Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια δολοφόνησε την πατρίδα του είπε ο Eλβετός φιλέλληνας>>. Όλα αυτά δείχνουν την περιπετειώδη κατάσταση που κυριαρχούσε στη χώρα μας.

Σκοπός μας όμως είναι, η μελέτη της σύγχρονης ιστορίας μας. Σήμερα, η μελέτη της ιστορίας και η λήψη αποτελεσμάτων ,είναι σαφές ότι πρέπει να γίνεται, με ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και διάθεση συνάντησης και σύνθεσης των απόψεων ,με σκοπό την δημιουργία ,ενός σύγχρονου, σημερινού αλλά και μελλοντικού ,νέου ελληνικού πατριωτισμού όπως την ώρα τούτη που μιλάμε.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ,κατά την ταπεινή μου γνώμη ,το άνοιγμα ενός εθνικού διαλόγου ,που θα ξεκινά από τον ορισμό της ελληνικής εθνικής συνείδησης όπως η ορθόδοξη θρησκεία ,να συνεχίζει να θεωρείται συστατικό στοιχείο της ελληνικότητας και του ελληνισμού μας.

Πατρίδα μας, αποτελεί όχι μόνο η κοινωνία αλλά και ότι περιβάλει αυτή ,η θρησκεία, η οικογένεια ,ο τόπος ,τα βουνά ,οι θάλασσες ,τα ποτάμια, το περιβάλλον.

Τι θα κάνουμε για να τα προστατέψουμε; ή να θεραπεύσουμε τις καταστροφές που έχουμε προκαλέσει στα στοιχεία που αποτελούν τον φυσικό μας πλούτο και κληρονομιά;

Τι θα κάνουμε για τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών με την χρήση ιδιωτικών και δημοσίων μέσων μεταφοράς;

Τι θα κάνουμε με τις καθημερινές άσχημες συμπεριφορές μας ως οδηγοί και με την οδική ασφάλεια αυτού του τόπου;

Θα μειώσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις μας ώστε αυτές να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας;

Όλοι γνωρίζουμε τις βιομηχανικές ζώνες στο νομό μας ,
οι οποίες δυστυχώς ματανάστευσαν στα βαλκάνια ,συνεπώς ερήμωση της κάθε ζώνης ,κάτι που σημαίνει ερήμωση εργατικού δυναμικού .

Πως θα φέρουμε τις βιομηχανίες –βιοτεχνίες πάλι στον τόπο μας ώστε να επέλθει η ανάπτυξη ;

Πως θα διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις στον τόπο μας;

Θα επικαιροποιήσουμε τις γνώσεις του λαού μας ;

Θα αλλάξουμε νοοτροπία;

Θα προστατεύσουμε τον πλούτο μας;

Πατρίδα μας είναι και η γλώσσα μας.

Τι θα κάνουμε με τις σπουδές τη νέα γενιά την καθοδήγηση της και ικανοποίηση των προσδοκιών αυτής;

Τι θα κάνουμε με τις παραδόσεις μας ;πως θα διαφυλαχθεί και μεταδοθεί στους νεότερους;

Φιλοδοξώ ¨στο όραμά μου¨ να δώσουμε κάποιες απαντήσεις για ένα καλύτερο μέλλον ,αλλά και ελπίζω να ανοίξει ο διάλογος ,που αφορά τα όσα προανέφερα, που θα οδηγήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων, με απώτερο στόχο, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.

Η Ελλάδα, διπλωματικά ,πρέπει να λύσει τα προβλήματα στα Ανατολικά με τους Τούρκους που απειλούν τα νησιά μας και χρειάζεται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και πολιτική το Σκοπιανό που αποτελεί μείζων θέμα Τα Σκόπια ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία διότι:

Γεωγραφικά : μόνο ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας τους ανήκουν στην αρχαία Μακεδονία (Ακαδημία Αθηνών προς την διεθνή επιστημονική κοινότητα 1992)
Εθνολογικά :είναι απόγονοι των Σλάβων που έφτασαν στην περιοχή 1.100 χρόνια αφότου εδόξασε τον Ελληνισμό ο Μέγας Αλέξανδρος (Ομολογία Γκλιγκόρωφ 1992).

Γλωσσικά: διότι η γλώσσα των Μακεδόνων είναι η ελληνική, ενώ η αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική μεταπλασμένη σε βουλγαρικά ιδιώματα που φυσικά δεν μιλούσε ούτε ο Βουκεφάλας του Μ.Αλέξανδρου.
<<Τα δήθεν ¨μακεδονικά¨ η εθνική λεγόμενη γλώσσα των σκοπιανών είναι τεράστια παραποίηση της αλήθειας>> (Καθ. Γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης)

Χωρίς την Μακεδονία μας είναι μισή και όχι ολόκληρη η Ελλάδα.
ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
<<οι ΜΟΝΟΙ Μακεδόνες είναι Έλληνες>> Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ MONO ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Αντιμετωπίζουμε ,μεγάλες ,Εθνικές και οικονομικές προκλήσεις και με υπευθυνότητα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, Πολιτεία και Κοινωνία –ΕΝΑ— στις αλλαγές που χρειαζόμαστε, ως πολίτες και ως κοινωνία.
Οι σημερινές αυτές, δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, απαιτούν συμβατότητα λόγων και έργων. Επιβάλλουν σωστή ,υπεύθυνη στάση ,σωστή ανάλυση και αποτελεσματική δράση.
1. ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ
2. ΜΕ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ όπου έχουμε ένα σημείο έναρξης ,έναν προορισμό και ένα σημείο αναφοράς
3. ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΖΩΗ

Τηρούμε τις αρχές μας
Συνεπείς στα πιστεύω μας.
Οι παλιοί έλεγαν μετράτε δυο κόβετε ΜΟΝΟ μια.

Συνεπώς, ο σύγχρονος πατριωτισμός ,στηρίζεται στην δύναμη της αλήθειας του λόγου ,όχι την πρόχειρη εκτίμηση και λύση. Στη δημοκρατία, όχι στο λαϊκισμό. Στο εφικτό ,όχι στο ανέφικτο. Στην καθαρότητα και διαφάνεια ΤΩΝ πράξεων ,ΤΩΝ έργων ΚΑΙ λόγων.
Στην υγεία
Στην εργασία
Στην ασφάλεια στην ζωή.
Μια κοινωνία που θα γνωρίζει, συνεπώς ελεύθερη να σκεφθεί, να αποφασίσει και να δράση.

Ο σύγχρονος πατριωτισμός ,δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια ,δυσκολεύομαι να περιγράψω με λέξεις όσα οφείλουμε και οφείλαμε να πράξουμε.

Για την ανάληψη της ευθύνης που έχουμε, εκεί που θα βρεθούμε, ακόμη κι εδώ που βρισκόμαστε, σ αυτό το βήμα που έχουμε, στον παλμό που θα πρέπει να μεταδώσουμε.

Το ¨όραμά μου¨ είναι η δημιουργική σπίθα ,που θα κάνει εφικτά μεγάλα επιτεύγματα, με δράση, όχι αντίδραση και με έγκαιρο προγραμματισμό, που αποτελεί το μόνο τρόπο να πάμε μπροστά .

Άς πάρουμε για παράδειγμα τον Νώε από την βίβλο ουδέποτε είχε δεί βροχή στην ζωή του ωστόσο κατασκεύασε την κιβωτό προτού αυτή καταστεί απολύτως απαραίτητη, δεν περίμενε πρώτα να αρχίσει να βρέχει.
Ο έγκαιρος προγραμματισμός είναι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά και η σωστή ¨ηγεσία¨.

Ηγεσία όχι με άσκηση εξουσίας αλλά με ενδυνάμωση των ανθρώπων. Ηγεσία μας είναι η ικανότητα μας να μεταφράζουμε ¨το όραμά μας¨ σε πραγματικότητα. Δεν θέλουμε ανθρώπους να ακολουθούν προγράμματα, αλλά ηγέτες που να τους εμπνέουν. Ο ηγέτης οδηγεί τους ανθρώπους οδηγεί τους ανθρώπους όχι κατ ανάγκη εκεί όπου θέλουνε να πάνε, αλλά εκεί όπου οφείλουν να βρίσκονται .

Όλα αυτά με αγάπη η οποία αποτελεί μια εξέλιξη <<του ενστίκτου της επιβίωσης>> καθώς επίσης αποτελεί και το βασικό στοιχείο του πατριωτισμού η αγάπη για την πατρίδα η οποία αναπτύσσεται χωρίς διάθεση περιφρόνησης και θα πρέπει να ορίζει και το σύγχρονο πατριωτισμό.

H αγάπη θα μας σώσει και η ελπίδα γιατί όταν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον υπάρχει δύναμη στο παρόν.

*Πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Μ.Α.Β.Ε και γενικός διευθυντής αντιπροσωπειών Τιρεκίδη,

Περισσότερα
Δείτε ακόμα