Κοινωνία

Τιμήθηκε η μνήμη του εφέδρου υπολοχαγού Ευσταθίου Δογάνη (BINTEO)

Την Κυριακή 25 Ιουλίου σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα στους πρόποδες του λόφου Σεμέν Ντε Φερ, στη Δογάνη Παιονίας, πραγματοποιήθηκε η μνήμη του πεσόντος τον Απρίλιο του 1917, στην μάχη του υψώματος Σεμαίν Ντε Φερ της ευρύτερης περιοχής της Αξιούπολης, εφέδρου ανθυπολοχαγού (μετά θάνατον υπολοχαγού) Ευσταθίου Δογάνη και τιμήθηκε με μία σεμνή και περιεκτική τελετή.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25.7.21, σε περίοπτη τοποθεσία κοντά στο σημείο, όπου αυτός έπεσε ηρωικώς, γιά να δοθεί αργότερα το όνομά του στον κοντινό οικισμό.

Την πρωτοβουλία γιά την τελετή ανέλαβε ο συμπολίτης Νίκος Σιάνας, με την υποστήριξη των δήμου Παιονίας και της κοινότητας Ειδομένης, Χαμηλού και Δογάνη.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Στην σεμνή τελετή, που οργανώθηκε από τον δήμο Παιονίας και την κοινότητα Ειδομένης, Χαμηλού και Δογάνη, παρέστησαν αν ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, η πρόεδρος της κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή, ο αντιδήμαρχος ΔΕ Αξιούπολης Γιώργος Γεωργίτσαρος, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Δραγανίδης, ο δωρητής για την κατασκευή του μνημείου και των παρελκόμενων αυτού Νίκος Σιάνας, ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης, ο δάσκαλος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας Χρήστος Ίντος, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο δάσκαλος και συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης, που επιμελήθηκε του κειμένου το οποίο κοσμεί την κατασκευή, οι πρόεδροι Γερακώνα Κώστας Παυλίδης και Πλαγίων Κώστας Πασχαλέρης και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής επίσης πυρριχιστές ποντιακών συλλόγων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιωνίδης ευχαρίστησε τον κ. Σιάνα και την εθελοντική ομάδα, γιά την ευγενική τους προσφορά τους ( μνημείο, εκκλησάκι, παγκάκια και επιμέλεια χώρου), εξαίροντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που τους χαρακτηρίζουν σε θέματα, τα οποία αφορούν την ιστορική μνήμη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]