Κοινωνία

Τιμάται στο Σκρα η 103η επέτειος της εκεί επικής μάχης στον Α’ ΠΠ

Η 103η επέτειος της εκεί επικής μάχης κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (17/30 Μαίου 1918) θα τιμηθεί στο Σκρα. Το πρόγραμμα των σχετικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

10.30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου

11.00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον των πεσόντων
– Χαιρετισμοί απο τον
Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή ν. Κιλκίς Γεώργιο Γεωργαντά ‐ Δήμαρχο Παιονίας, Κωνσταντίνο Α. Σιωνίδη‐ Εκπρόσωπο Παραρτήματος Μακεδονίας Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
– Κατάθεση στεφάνων
– Προσκλητήριο πεσόντων
– Τήρηση σιγής ενός λεπτού
– Ανάκρουση εθνικού ύμνου
– Κατάθεση στεφανών στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας από τον ιό covid-19.

Το χρονικό

ΤΟ ΣΚΡΑ ΝΤΙ ΛΕΓΚΕΝ με υψόμετρο 1096 μέτρα δυτικά του Αξιού ποταμού, απότομη και βραχώδης περιοχή αποτελούσε εξέχουσα αμυτνική τοποθεσία και μεγάλης αξίας Βουλγαρικό παρατηρητήριο. Ισχυρότατη αμυντική γραμμή με πλήθος τεχνικών έργων , χαρακωμάτων και ορυγμάτων επικοινωνίας, με διπλές και τριπλές σειρές συρματοπλεγμάτων, με πολυβολεία μέσα σε βράχους ενισχυμένα με μπετόν ώστε να αντέχουν στις βολές του πυροβολικού και των όλμων και με δυο εις βάθος αμυντικές γραμμές. Η σχεδίαση προετοιμασία της επιθετικής ενέργειας, ήταν η σπουδαιότερη απο τις μεγάλες του Μακεδονικού μετώπου.

Η επίθεση θα διεξαγόταν απο την Μεραρχία Αρχιπέλαγος σε συνδυασμό με διανυκτερεύσεις, ενός Συντάγματος της Κρήτης ανατολικά και της Μεραρχίας Σερρών δυτικά.

Στις 05.10 της 16ης Μαίου 1918 εντάθηκε ο βομβαρδισμός και ακολούθησε βολή κινητού Φραγμού και εξόρμηση του Πεζικού της μεραρχίας Αρχιπέλαγος υπό τον υποστράτηγο Δημήτριο Ιωάννου με τα τρία Συνταγματα παρατεταγμένα και διαταγμένα σε βάθος.

Το ανατολικό άκρο του 6ου Συντάγματος με το 3ο τάγμα στην Πρώτη Γραμμή. Το 2ο Τάγμα σε εφεδρεία και το 1ο Τάγμα προς κάλυψη του Συντάγματος Ανατολικά και σύνδεσμος με τη Μεραρχία της Κρήτης.
Τα επιτιθέμενα Τμήματα σε 15 λεπτά κατέλαβαν τους πρώτους αντικειμενικούς σκοπούς, εξουδετερώνοντας την εχθρική αντίσταση και συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους. Μετά απο 20 λεπτά ανάπαυσης και ανασύνταξης, το πυροβολικό μετέφερε τα πυρά στο δεύτερο αντικειμενικό σκοπό. Η επίθεση συνεχίστηκε με το 3ο Τάγμα που κατέλαβε και τον δεύτερο αντικειμενικό σκοπό. Μετά απο 15 λεπτά ανάπαυσης εγκατάστασης στις θέσεις του εφεδρικού Τάγματος συνεχίζεται η επίθεση με το 3ο και 1ο Τάγματα και στις 06.45 το Σύνταγμα ήταν κυρίαρχος της τοποθεσίας όπου οργανώθηκαν και απέκρουσαν αντεπιθέσεις.

Στο κένρο το 1ο Σύνταγμα Σερρών που είχε ενταχθεί στη Μεραρχία Αρχιπέλαγος είχε διαθέσει το 1ο Τάγμα στην πρώτη γραμμή και το 3ο ως εφεδρεία . Παρά τις βαριές απώλειες απο το εχθρικό πυροβολικό δεν ανέκοψε την εξόρμηση και κατέλαβε τους αντικειμενικούς σκοπούς. Στα δυτικά το 5ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους στις 04.55 με κάλυψη κυλινδούμενο φραγμό και παρά τις βαριές απώλειες του εχθρικού πυροβολικού κατέλαβαν τα έργα του ΣΚΡΑ ΝΤΙ ΛΕΓΚΕΝ και μετά προωθήθηκαν στον δεύτερο αντικειμενικό σκοπό ΤΟΥΜΟΥΛΟΥΣ. Στο Ανατολικό Μέτωπο ενεργούσε η Μεραρχία Κρήτης υπο τον υποστράτηγο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΗΛΙΑΔΗ που απο τις 04.55 με το 7ο και 8ο Σύνταγμα κατέλαβαν τον πρώτο αντικειμενικό (ΜΠΟΣ) και λόγω καθυστέρησης του τμήματος επιβραδύνθηκε η προβλεπόμενη επίθεση εναντίον της ΜΠΟΣΕΤ. Το 8ο Σύνταγμα επιτιθέμενο κατέλαβε τον αντικειμενικό σκοπό και εγκαταστάθηκε εκεί παρενοχλούμενο απο το εχθρικό πυροβολικό. Απώλειες: Τραυματίες 314 και νεκροί 71.

Στην ένδοξη αυτή μάχη, με το όνομα «Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ» οι ελληνικές δυνάμεις είχαν τις παρακάτω απώλειες:Τραυματίες 1777, αγνοούμενοι 164, νεκροί 338, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής του 1ου Τάγματος Ταγματάρχης ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ που ο τάφος του βρίσκεται στα υψώματα του Σκρα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη – ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Κιλκίς

Προβληματισμοί

Απόγευμα ενός Σαββάτου, προτελευταία αγωνιστική ημέρα κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς. Η ουραγός της κατάταξης αντιμετωπίζει […]