Αγροτικά

Θ.Καρυπίδης: «Δεν πείθουν τους κτηνοτρόφους οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ισοζυγίο γάλακτος»

Να κρατούν οι κτηνοτρόφοι, και δη οι προβατοτρόφοι, «μικρό καλάθι» σχετικώς με τις πρόσφατες εξαγγελίες του νέου υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ.Αραχωβίτη, που αφορούν τον κλάδο τους συνιστά ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Και τούτο, διότι τα περί εφαρμογής μέτρου ισοζυγίου γάλακτος και τους παραγωγούς προσθέτουν έναν «κρίκο» στην «αλυσίδα» ελέγχου για να αποφεύγονται ελληνοποιήσεις γάλακτος, όμως επί της ουσίας δεν «ακουμπάνε» το πρόβλημα που συνδέεται κυρίως με τους ελέγχους των ισοζυγίων στις γαλακτοβιομηχανίες και το πλαίσιο εφαρμογής ουσιαστικών χρηματικών και διοικητικών ποινών, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικώς.

Και δυστυχώς για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πίστωση χρόνου για την νέα πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, όχι μόνον από πλευράς του κ. Καρυπίδη, αλλά και από πλευράς όλων των κτηνοτρόφων του Κιλκίς και της υπόλοιπης χώρας, καθώς τα ζητήματα, που σχετίζονται με τον πρωτογενή κτηνοτροφικό τομέα και την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων είναι και την εφετινή περίοδο πολύ πιεστικά.

Δεν είναι τυχαίο, ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία, είτε της αρμόδιας διεύθυνσης κτηνιατριακής της ενότητας που κάνει λόγο για 866 εκτροφές αιγοπροβάτων και 214.668 ζώα, είτε όπως τα εκτιμούν οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι για το 2017 στις 1085, καθώς για μια σειρά από διαδικαστικούς λόγους η επίσημη καταγραφή είναι πάντοτε μικρότερη της υφισταμένης, υπάρχει μια σημαντική μείωση σε αυτές στο πρώτο εννιάμηνο του 2018 της τάξεως του 15% περίπου σύμφωνα με τις υπηρεσιακές εκτιμήσεις είτε ξεπερνούν το 20% με βάση τα στοιχεία των συλλόγων καθώς από 687 και 398 εκτροφές προβάτων και γίδινων το 2017 έχουν περιορισθεί στις 550 και 247 αντιστοίχως.

«Τα ζητήματα της κρατικής παρέμβασης στο πεδίο των ελέγχων είναι πάντοτε ένα καταλυτικός παράγοντας», συνέχισε ο κ.Καρυπίδης, «για την ισορροπία των δεδομένων, που αφορούν την παραγωγή και την μεταποίηση του γάλακτος για την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, όπως προϋποθέτουν οι κανόνες υγιεινής και επιβάλλουν οι επιλογές των καταναλωτών.

Δείτε τι συμβαίνει με την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που πραγματοποιεί πληρωμές με βάση την ποιότητα γάλακτος σε περιεκτικότητα σε λιποπρωτεΐνες και σε χαμηλή μικροβιολογική επιβάρυνση μέσω μόνον ελέγχων της επιχείρησης, που δεν ταυτοποιούνται από αντίστοιχες του ΕΛΟΓ, ώστε να μην υπάρχουν υποψίες σε σχέση με ενδεχόμενο υποβάθμισης της ποιότητάς του για προφανείς λόγους».

Το τελευταίο διάστημα έχει εμφανισθεί κυρίως σε σχέση με παραγωγούς μικρών εκτροφών και κατ’επέκτασιν παραγωγής ποσοστήτων γάλακτος το φαινόμενο της εμφάνισης μεσαζόντων, που συλλέγουν γάλα πληρώνοντας τοις μετρητοίς και καρπούμενοι ένα μερίδιο κέρδους για λογαριασμό τους στον σχετικό τζίρο και πιέζοντας ουσιαστικά τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών, όπως εκτιμά ο κ.Καρυπίδης.

«Δυστυχώς», τόνισε, «οι κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας και των τελευταίων συναντήσεών της με τους εμπλεκομένους στην παραγωγή και μεταποίηση του γάλακτος σε παραγωικό, συνδικαλιστικό επίπεδο και επίπεδο διεπαγγελματικής της φέτας έχουν κατά την εκτίμηση μου επικοινωνιακή στόχευση. «Απο τα «θα» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου περάσαμε, στο «σε βάθος χρόνου».

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα και τα ζητήματα στην κτηνοτροφία δεν σχετίζονται μόνον με το μέλλον, αλλά και με το ζοφερό παρόν, αλλά και, όπως επισημαίνουν και δύο ακόμη συνάδελφοι του κ.Καρυπίδη από την περιοχή του δήμου Κιλκίς, ο Δημήτρης Μπουγιουκλίδης από την Αγία Κυριακή και ο Ιωάννης Σακαλής από το Λαοδικινό, τις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εξεύρεση προσωπικού για τις αντίστοιχες μονάδες, και όλα αυτά, όπως επισημαίνουν άπαντες όχι σε ένα περιβάλλον αύξησης τιμών γάλακτος, όπως θα ανέμενε κανείς αλλά τουναντίον σε κλίμα μείωσης όπως καταγράφεται την τελευταία τριετία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα