Αγροτικά

Πετρέλαιο, ζωοτροφές και νέα ΚΥΑ βοσκοτόπων διεκδικούν κτηνοτρόφοι

Νέα αιτήματα και θέση στο τραπέζι λήψης αποφάσεων για την ελληνική κτηνοτροφία διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι, με την Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων να δρομολογεί για τις 16 Νοεμβρίου παραστάσεις διαμαρτυρίας στις έδρες των περιφερειών της χώρας αλλά και μια συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

Πετρέλαιο, ζωοτροφές και ρύθμιση ΚΥΑ βοσκοτόπων διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου και στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτρόφων Θωμάς Καρυπίδης, η Συντονιστική διαμόρφωσε ένα υπόμνημα με αιτήματα που εκτείνονται από την επιδότηση για αγορά ζωοτροφών, αγροτικό πετρέλαιο για όλους τους παραγωγούς μέχρι και την επανεξέταση της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια και την κατανομή Εθνικού Αποθέματος.

Όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο κ. Καρυπίδης η νέα ΚΥΑ εμπεριέχει πολλές θετικές αλλαγές έχει όμως και ορισμένες διατάξεις οι οποίες χρειάζονται να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς όπως για παράδειγμα η άμεση επιβολή ποινών σε περιπτώσεις μειώσεων του κοπαδιού.

Κάτι το οποίο όπως ανέφερε “βλέπει θετικά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και πιθανόν να προχωρήσει στην αλλαγή της σχετικής διάταξης”.

Ακόμα οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν ακύρωση της ρήτρας Αναπροσαρμογής για όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και την εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥΠΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ, με τον κ Καρυπίδη να επισημαίνει την αναγκαιότητα εγρήγορσης όλου του κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας Κτηνοτρόφων:

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου από τη Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Η ωραιοποιημένη κατάσταση για την κτηνοτροφία, που καλλιεργεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με κάθε επικοινωνιακό μέσο που διαθέτει, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας.

Δυστυχώς ήταν κοινή διαπίστωση όλων, η απουσία της συμμετοχής των κτηνοτρόφων στις σοβαρές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, κάτι που απεικονίζεται στο αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων.

Προσπαθώντας να έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναμένουμε την αποδοχή του αιτήματός μας προς τον υπουργό κ. Λιβανό, για συνάντηση μαζί του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας.

Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς λειτουργίας του ΥΠΑΑΤ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, στις έδρες των περιφερειών της χώρας, με περιορισμένο αριθμό ατόμων και τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19.

Αυτή είναι μία πρώτη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των περιφερειαρχών και των τοπικών βουλευτών, αλλά κυρίως της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Τα υπόμνημα που θα κατατεθεί θα είναι κοινό για όλες τις περιφέρειες.

Τα θέματα που αποφασίστηκε να περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι:

Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους.

Απόσυρση των άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021, που αφορούν τους κτηνοτρόφους και επαναξιολόγησή τους.

Κατανομή Εθνικού αποθέματος.

Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.

Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών

εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥΠΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΑΠ 2021-2027.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου συμμετέσχε στο 2ο παιδαγωγικό συνέδριο, που διεξήχθη στην πόλη μας. Παρουσίασε τις […]