Αγροτικά

Τέλος στο «ειδικό» καθεστώς στην φορολογία αγροτών προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές

Την πλήρη κατάργηση έως το 2017 κάθε «ειδικής» φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τελική πρόταση που έστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης 9.7.15 η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς, με «αντάλλαγμα» το τριετές δάνειο από τον ESM και την παραμονή στο ευρώ.

Το «πακέτο» είναι ιδιαιτέρως επώδυνο για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου καθώς περιλαμβάνει:

-Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει πίσω τις πρόσφατες ρυθμίσεις Βαλαβάνη με τις οποίες θεσπίστηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις.

-Κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών για τους αγρότες και εξομοίωσή τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες σταδιακώς έως το τέλος του 2017. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, πιθανότατα σε δύο δόσεις ώστε να φτάσει το 26% σε βάθος διετίας.

-Κατάργηση έως την ίδια χρονιά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους αγρότες θα μετριασθούν ή θα αντισταθμιστούν από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου.

-Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Από το 2017 προτείνεται η προκαταβολή φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις να ανέλθει στο 100%. Δεδομένου ότι μέχρι την ίδια χρονιά θα έχει επέλθει η φορολογική εξομοίωση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το μέτρο «πιάνει» και τους επαγγελματίες αγρότες.

-Προβλέπεται αυστηρότερος προσδιορισμος του ορισμού του «επαγγελματία αγρότη» ώστε λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα, μέχρι φυσικά να καταργηθούν το 2017.

-Τριπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών λόγω της εναρμόνισης του καθεστώτος που διέπει τον ΟΓΑ με εκείνο του ΙΚΑ.

ΦΠΑ 23% για συσκευασμένα τρόφιμα.

Μεγάλες είναι και οι ανατροπές στο ΦΠΑ. Θεσπίζεται:

-Χαμηλός συντελεστής 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

-Μεσαίος συντελεστής 13% για τα φρέσκα/νωπά τρόφιμα, τα ξενοδοχεία, την ενέργεια.

-Ενιαίος υψηλός συντελεστής 23% όπου, μεταξύ άλλων, εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, δηλαδή τα συσκευασμένα, τα μεταποιημένα και τα κονσερβοποιημένα όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, κονσέρβες, κατεψυγμένα λαχανικά, συσκευασμένο ψωμί, τοματοπελτές, σάλτσες σε κονσέρβες και βαζα, μαρμελάδες, γλυκά κ.α. Σημειωτέον ότι όλα αυτά τα προϊόντα σήμερα εντάσσονται στο 13%.

-Με ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα) θα επιβαρύνονται και τα αγροτικά εφόδια, δηλαδή λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά. Οι αγρότες θα μπορούν, βεβαίως, να περνούν τα σχετικά έξοδα στα λογιστικά τους βιβλία ως δαπάνες οι οποίες μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Ωστόσο το άμεσο κόστος κτήσης τους θα αυξηθεί.

-Kαταργούνται σταδιακά οι εκπτώσεις στο ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Η μείωση των εκπτώσεων θα αρχίσει από τον Οκτώβριο φέτος και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016. Προβλέπεται να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους κατοίκους.

Η αύξηση αυτή του συντελεστή ΦΠΑ μπορεί να αναθεωρηθεί στο τέλος του 2016, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα πρόσθετα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κλπ. αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης αλλά μονιμοποιείται και η παρακράτησή της στην πηγή των εισοδημάτων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]