Εκπαίδευση

“Ταξίδι στην ιστορία” από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς, με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Α. Μπαδήλα, οργάνωσαν και υλοποίησαν στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι στην Ιστορία» μια ερευνητική εργασία που περιλαμβάνει δύο παράλληλες δράσεις, με σκοπό να μας ταξιδέψουν στο χρόνο. Σταθμεύουν, λοιπόν, με σεβασμό στην ηρωική σελίδα του έπους του 40.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ιστορίας Γενικής Παιδείας οι μαθητές μας, με τη νεανική τους ματιά, ερεύνησαν, αξιολόγησαν, συγκέντρωσαν και παρουσίασαν μέσα από την ανεκτίμητη και μοναδική συλλογή του τύπου της κατοχής, εφημερίδες, φωτογραφίες, χάρτες που πραγματεύονται τα γεγονότα από τη κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου μέχρι και την είσοδο των Γερμανών στη χώρα, πλαισιωμένα με κείμενα και μουσικές κορυφαίων λογοτεχνών και τραγουδοποιών.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον οργάνωσαν έκθεση εφημερίδων της εποχής από το αρχειακό υλικό της φιλολόγου κ. Α. Μπαδήλα, στο χώρο του σχολείου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός ενεργού διαλόγου των μαθητών με το παρελθόν. Με την παρουσίαση των εφημερίδων απoτύπωσαν αυθεντικά τις εξελίξεις των επιχειρήσεων, βιώνοντας τον παλμό, τις δυσκολίες, τον προβληματισμό αλλά και το πείσμα για την ελευθερία που διακατείχε το λαό μας. Συναντώντας την ιστορική αλήθεια, συνειδητοποίησαν τη σημασία του παρελθόντος στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, ως αναπόσπαστο κομμάτι της συνέχειας του Ελληνισμού και επαναπροσδιόρισαν τη σχέση τους με την ιστορία.

Με το εγχείρημά τους επεδίωξαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες που έζησαν εκείνα τα σκληρά χρόνια και αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας αλλά και να καταδείξουν ότι η μνήμη προσδιορίζει την προοπτική για το μέλλον.

Στο πνεύμα της διάχυσης και συνεργασίας μεταξύ των συνδεδεμένων Πειραματικών σχολείων, 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου την παρουσίαση παρακολούθησαν την Τετάρτη 27/10, τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εκτός από τους μαθητές του Λυκείου και μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, τμήματα των οποίων επισκέφθηκαν και την έκθεση εφημερίδων της κατοχής.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]