Εκπαίδευση

Σύσκεψη στο δημαρχείο Κιλκίς για την επαγγελματική εκπαίδευση, σύνδεσή της με την παραγωγή

Το νέο πεδίο που διαμορφώνεται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση έχοντας ως μοχλό στήριξης το Ν. 4763/20, με ευεργετικές ρυθμίσεις για την παρεχόμενη γνώση που αναβαθμίζεται όπως και για την ουσιαστική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος σε ευρεία ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κιλκίς.

Οι καινοτομίες του νέου συστήματος διακυβέρνησης στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναφέρονται στη διαβάθμιση του εθνικού πλαισίου προσόντων κατ΄ αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό πρότυπο, στη λειτουργία πρότυπων ΕΠΑΛ, πειραματικών και θεματικών ΙΕΚ, με διασφαλισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 400.000.000ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού, την ψηφιοποίηση και για αναβαθμίσεις σχολικών κτηρίων. Κομβικό ρόλο στο νέο εγχείρημα έχουν η θεσμοθέτηση του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, τα οποία θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στις μεταβολές της αγοράς εργασίας και θα εισηγούνται προτάσεις σχετικά με την αναπροσαρμογή των επαγγελματικών τομέων και ειδικοτήτων που προσφέρονται στα Ι.Ε.Κ.,στα ΕΠΑ.Λ., τις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και στις Ε.Σ.Κ.

Κατά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Κιλκίς ΔημήτρηςΚυριακίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην προβληματική σχέση προσφοράς και ζήτησης στις λειτουργούσες ειδικότητες των επαγγελματικών σχολών ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των καταρτιζομένων και επισήμανε τις καταγεγραμμένες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού που χρειάζεται η ΔΙΒΙΠΕ Κιλκίς ως προς τις ειδικότητες του ηλεκτροσυγκολλητή, του τορναδόρου, του ηλεκτρολόγου βιομηχανικών εγκαταστάσεων, του μηχανικού εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, του εγκαταστάτη αλουμινίου και του θερμαστή με προοπτική την κάλυψή τους.

Η επαγγελματική εκπαίδευση, η εργασιακή απορρόφηση των νέων ανθρώπων και η συγκράτηση τους στον τόπο μας είναι ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας για το δήμο Κιλκίς τόνισε ο κ. Κυριακίδης ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της πόλης του Κιλκίς με δύο νέους εκπαιδευτικούς βραχίονες, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Στη συζήτηση πήραν μέρος με προτάσεις για το νέο εκπαιδευτικό εγχείρημα ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς ΑνδρέαςΒεργίδης, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς ΘεόδωροςΧριστοφορίδης, οι διευθυντές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ κ.κ. Γιώργος Καστανάς, Γιώργος Καραμούκης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Κιλκίς Νικόλαος Κουλακιώτης, η διευθύντρια του ΔΙΕΚ Δέσποινα Μαυρίδου, ο διευθυντής του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χαράλαμπος Βουλγαράκης ο Αθανάσιος Δημητριάδης από τη ΔΙΒΙΠΕΚ, ο Προϊστάμενος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας Alumil Γιάννης Σουμελίδης ενώ παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Μιχάλης Λοκοβίτης ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, ο σντιδήμαρχος Διά Βίου Μάθησης Κώστας Πουντζουκίδης ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Γιάννης Λιναρδάκης. και ο υπεύθυνος προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς Ιωάννης Σκαράκης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα