Πολιτική

Τ.Κεσίδης: “Οι πολίτες εμπιστεύονται την επιστήμη – Η πολιτική της ΝΔ για την υγεία δεν σχετίζεται με αυτήν”

Ενώ μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι βγαίνουμε από τις δύσκολες μέρες, στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές. Δύο, τρεις φορές από τον περασμένο Φλεβάρη, ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει την λήξη της πανδημίας και σήμερα αντί να ξημερώνουν καλύτερες μέρες, έχουμε μπροστά μας έναν Γολγοθά που φαντάζει ατελείωτος. Η επιβάρυνση των νοσοκομείων σήμερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είναι διπλάσια.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έρχεται να διχάσει, διαχέοντας στην ελληνική κοινωνία, την επικίνδυνη άποψη, ότι αυτό που ζούμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πανδημία ανεμβολίαστων. Αυτό, εκτός του ότι είναι ρατσιστικό, απέναντι σε μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, είναι και επικίνδυνο, γιατί δίνει την αίσθηση ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να χαλαρώσουν. Δεν υπάρχει τίποτε πιο επιπόλαιο από την δήθεν επιχείρηση «Ελευθερία» με την οποία λέγονταν ότι ο κάθε εμβολιασμένος έχει «τελειώσει» με τον κορωνοϊό. Πλέον υπάρχει η γνώση ότι η μετάλλαξη Δ μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ότι τα αντισώματα μειώνονται με την παρέλευση του εξαμήνου. Αυτό αποδεικνύει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας και όχι να παρακινούνται σε χαλάρωση από μια κυβέρνηση που έχει πετάξει «λευκή πετσέτα», ανήμπορη να προστατέψει τους πολίτες της.

Στις δηλώσεις της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, αναφέρει ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να στελεχώσει τις ΜΕΘ.  Μήπως έπρεπε σε αυτή τη διετία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού; Μήπως θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στις δηλώσεις της, όπου λέει ότι θα φτάσουμε στο σημείο, να διαλέγουν οι γιατροί ποιους ανθρώπους θα σώσουν και θα βάλουν στις ΜΕΘ και ποιους θα αφήσουν εκτός;

Τον Οκτώβρη που μας πέρασε χάσαμε 1200 συμπολίτες μας. Κάθε εβδομάδα που περνάει χάνεται και ένα μικρό χωριό. Ο πρωθυπουργός αρνείται να δει την πραγματικότητα. Αρνείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Αν δεν στηρίζει άμεσα τη Δημόσια Υγεία και τους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν επιπλέον κάτοικο της χώρας μας. Η κατάσταση με το προσωπικό των νοσοκομείων μας που την μια χειροκροτείται και την άλλη ξυλοκοπείται, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Παρά τις δηλώσεις της κα Γκάγκα, η οποία παραδέχτηκε πως «σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ο ασθενής με κωρονοϊό ή με εγκεφαλικό» και «δεν έχουμε ούτε παραπάνω νοσηλευτικό, ούτε ιατρικό προσωπικό», ο Υπουργός Υγείας «διαλαλάει» μέσα από τη Βουλή πως «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους». Ας πάψει να κουνάει το δάχτυλο ο κύριος Πλεύρης και να επενδύσει ακόμη και τώρα, την ύστατη ώρα, στην Υγεία. Δεν είναι πολυτέλεια η επένδυση στην Υγεία, είναι ανάγκη για την οποία ο Ελληνικός λαός έχει πληρώσει.

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται προ της «ιατρικής πολέμου» και διαλογής ασθενών για την εισαγωγή στις ΜΕΘ, την ώρα της απόγνωσης των ασθενών και των οικείων τους έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησε και νοικοκύρεψε. Το ΕΣΥ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεχρέωσε, στο οποίο έκανε 8.000 μόνιμες προσλήψεις, όπου άλλαξε την αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων από 1 προς 5 σε 1 προς 1, άνοιξε κλειστά νοσοκομεία, ενίσχυσε τα ΤΕΠ και δημιούργησε 120 επιπλέον δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας. Δυστυχώς όμως η παρούσα κυβέρνηση αντί να αναγνωρίσει την προσπάθεια, για να αποφύγει την ευθύνη που την βαραίνει, προσπαθεί να χρεώσει τις δικές της αδυναμίες όπου βρει και να πείσει όποιους νομίζει ότι μπορεί να επιστρατεύσει  με τα ψέματά της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού των νοσοκομείων μας, περίπου 6.500 ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, που ενώ έχουμε έξαρση της πανδημίας και κατάρρευση των νοσοκομείων, εξουθένωση του προσωπικού, αυτοί βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας. Αυτή η άδικη και εμμονική επιλογή πρέπει να αναιρεθεί άμεσα. Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται την παρουσία χιλιάδων έμπειρων υγειονομικών.

Άμεσα να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και να αρχίσουν να νοσηλεύουν περιστατικά covid 19, για να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Να μην μετατραπούν οι δημόσιες δομές αποκλειστικά σε covid κλινικές, γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να ασθενούν και από άλλες ασθένειες. Να ενισχυθούν τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας και όχι να αποδυναμώνονται για να καλυφθούν κενά.

Δυστυχώς η ίδια κατάσταση και στο Κιλκίς, με τα νοσοκομεία του να αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στο μέρος αυτό όπου οι κάτοικοι του Νομού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για γιατρειά, έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν έχει δημιουργηθεί Μ.Ε.Θ. και έχουν μόνο προκηρυχτεί 3 θέσεις γιατρών για τη μελλοντική στελέχωσή της. Μετακινούνται ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για να καλύψουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τις εφημερίες. Με αποσπάσεις και μετακινήσεις προσπαθούν να ελέγξουν μια κατάσταση που καθημερινά επιδεινώνεται, με κόσμο να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, με ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και με την Κυβέρνηση, σε όλη αυτή την κατάσταση, να αρνείται να ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό τα Νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας αλλά τουναντίον να συζητάει για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, όπως το Νοσοκομείο της Γουμένισσας.

Ποιος όμως είναι υπεύθυνος για αυτή κατάσταση. Η ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας φέρει την πολιτική σφραγίδα και υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια να προετοιμάσει το ΕΣΥ και δεν το έκανε. Είχε χρόνο να προωθήσει σωστά και στοχευμένα ένα επιτυχές εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως άλλες χώρες και δεν το έκανε. Είχε χρόνο να προετοιμάσει θεραπευτικά πρωτόκολλα και δεν το έκανε. Το μόνο που έκανε ήταν να πανηγυρίζει και να διανέμει, με απευθείας αναθέσεις, κρατικό χρήμα για τις επικοινωνιακές της ανάγκες.

Το τελευταίο φύλλο συκής από αυτή την κυβέρνηση έχει πέσει. Ο Ελληνικός λαός βαθιά απογοητευμένος στρέφει αλλού το κεφάλι. Ήρθε η ώρα να φύγουμε μπροστά, αφήνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πολιτικές του στο παρελθόν.

*Συντονιστής Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Κιλκίς

Περισσότερα

(ΔΑΣ–ΟΤΑ) Eργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας: “Όχι άλλες θυσίες στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων…”

Το πρόσφατο ατύχημα στην διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Κιλκίς που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό της συμβασιούχου συναδέλφισσας μας, συνοδό απορριμματοφόρου, […]

Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]