Εκπαίδευση

Συγχαρητήριο μήνυμα διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς για την καλύτερη εικονική επιχείρηση 2022

Στο πλαίσιο του Ομίλου Δημιουργικότητας και Καινοτομίας «Microgreens-Magicgreens» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, με συντονιστές καθηγητές τους κ.κ. Σταύρο Κατσαρώνα ΠΕ84, M.Sc. ως ιθύνοντα νου και Ελένη Σιδηροπούλου ΠΕ80 M.A., M.Sc.,M.Ph., μαθητές και μαθήτριες των 2 Πειραματικών Σχολείων Γυμνασίου & Λυκείου του Κιλκίς, συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα της καλλιέργειας μικρολαχανικών (Microgreens) και πιο συγκεκριμένα, την κατασκευή πλήρως αυτοματοποιημένου θαλάμου ανάπτυξης μικρολαχανικών, που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής για ιδιοκατανάλωση, αλλά και για πώληση.

Τι είναι όμως τα microgreens; Τα μικρολαχανικά κερδί­ζουν διεθνή αναγνώριση τα τελευταία χρόνια ως υπερ – τροφή και ως απάντηση στην παγκόσμια πείνα και τον υποσιτισμό.

Πρόκειται για λαχανικά και βότανα, που η συγκομιδή τους γίνεται νωρίτερα, μεταξύ του σταδίου της βλάστησης και πριν την ανάπτυξη των πρώτων φύλ­λων. Ως εκ τούτου είναι γεμάτα γεύση, βιταμίνες και φρεσκάδα.

Ο μέσος χρόνος συμβατικής καλλιέργειας για τα περισσότερα μικρολαχανικά είναι 10-14 ημέρες από τη σπορά έως τη συγκομιδή. Η τεράστια ποικιλία τους, γεύσεων, υφών και χρωμάτων καλύπτει όλες τις προτιμήσεις. Έχουν εξαιρετικά υψηλότερη περιεκτικό­τητα σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες σε σύγκριση με τα ώριμα, πλήρως αναπτυγμένα λαχανικά ή βότανα.

Αποτελούν την επιλο­γή όλων των κορυφαίων σεφ, καθιστώντας τα απαραίτη­τα στις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου. Οι μαθητές του ομίλου, προχώρησαν στην κατασκευή του θαλάμου ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα ενός παλιού πύργου υπολογιστή προς απόσυρση (κουτί-πύργος, τροφοδοτικό, ανεμιστήρες) και πρόσθεσαν την κεντρική μονάδα ελέγχου, τους αισθητήρες καθώς και τους ενεργοποιητές.

Η καλλιέργεια των μικρολαχα­νικών γίνεται μέσα σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο περιβάλλον, όπου με τη χρήση Internet of Things τα δεδομένα της καλλιέργειας αποστέλλονται σε cloud. Εκεί γίνεται η επεξεργασία τους και στη συνέχεια ο έλεγχος των ενεργοποιητών, προκειμένου να υπάρχουν οι ιδανι­κότερες συνθήκες περιβάλλοντος για την καλλιέργεια. Έτσι, επιτυγχάνεται συντομότερη και καλύτερη συ­γκομιδή, καθώς και διασφάλιση της ποιότητας της πα­ραγωγής χωρίς απώλειες.

Στις 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ο 17ος Πανελλαδικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022» του Junior Achievement Greece όπου διαγωνίστηκαν 10 μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» που κατάφεραν να προκριθούν! Για πρώτη φορά μετά τον Covid-19 και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, μαθητές, καθηγητές και επίτιμοι προσκεκλημένοι βρέθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Το JA Greece, με τιμή επίσης ανακοινώνει, ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2022» έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen_E 2022 που θα πραγματοποιηθεί στο Τάλλιν της Εσθονίας στις 12 με 14 Ιουλίου και διοργανώνει το JA Europe.

Ο Όμιλος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας «Microgreens- Magicgreens» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, κατάφερε να κερδίσει την 1η θέση στον διαγωνισμό για την καλύτερη εικονική επιχείρηση 2022.

Όλο το Κιλκίς μαθητές – γονείς- εκπαιδευτικοί – πολιτειακοί παράγοντες αναγνωρίζοντας τον κόπο που καταβλήθηκε σύσσωμο αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή. Για την επιτυχία τους αυτή, αλλά και για την περηφάνια και τον ενθουσιασμό για τον οποίον μας γέμισαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς τους συγχαίρει θερμά και εύχεται ούριο άνεμο στο διάπλου του προγράμματός τους που συνεχίζεται…

Με εκτίμηση

Δρ. Θεόδωρος Χριστοφορίδης

Φυσικός – Τεχνικός Δικτύων Η/Υ

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κιλκίς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]