Αγροτικά

Σχέδιο εθνικής στρατηγικής γιά τα αρωματικά φυτά παρουσίασε ο ΥΠΑΓΑΤ Ε.Αποστόλου

Δώδεκα ελληνικές ποικιλίες αρωματικών φυτών, μεταξύ αυτών το τσάι βουνού, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το χαμομήλι, θα αποτελέσουν τη «μαγιά», για να «τρέξει» το εθνικό στρατηγικό σχέδιο στρατηγικής, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Μεταξύ άλλων το ογκώδες πόνημα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ώστε να δεχθούν οι υπεύθυνοι της ομάδας εργασίας παρατηρήσεις, προτάσεις κ.λπ. επί του περιεχομένου του, θα περιλαμβάνει μία «πυξίδα» για ενδεικνυόμενες ανά περιοχή και γεωγραφική ζώνη ποικιλίες, μιας και τα αρωματικά φυτά, όπως είναι γνωστό φύονται σε πεδινές, ημιορεινές, αλλά και ορεινές περιοχές, την υφιστάμενη κατάσταση, τις δυνατότητες εξαγωγών κ.λπ.

Παράλληλα, θα δίνει πλήρεις καλλιεργητικές οδηγίες ανά προϊόν, προς αξιοποίηση από τους επίδοξους καλλιεργητές, αλλά και συμβουλές αναφορικά με την μεταποίηση, που αποτελεί το κεφαλαιώδες και σε αυτήν την περίπτωση ζήτημα, για την ανάπτυξη του κλάδου.

Ακόμη θα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της έρευνας, στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την υποστήριξη των παραγωγών στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων με βάση τις απαιτήσεις των αγορών.

«Αυτό που μας ώθησε να συντάξουμε το σχέδιο, είναι το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο από τους παραγωγούς, όσο και τους μεταποιητές», τόνισε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, προλογίζοντάς το, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν εκτάσεις σε νεοεισερχόμενους, για να τα καλλιεργήσουν.

Περί τις 40.000-50.000 τα καλλιεργούμενα στρέμματα

Σημειωτέον ότι σήμερα στην χώρα μας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρωματικών φυτών δεν ξεπερνούν τα 40.000-50.000 στρέμματα και οι παραγωγοί τους 400, «οι εξαγωγές μας στην ΕΕ καλύπτουν το 0,1%», όπως εξήγησε το στέλεχος του ΕΛΓΟ Ελένη Μαλούπα, που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας, ενώ την ίδια ώρα Βουλγαρία και Αλβανία καλύπτουν το 5% το εισαγωγών της ΕΕ σε τέτοιου είδους φυτά.

«Τα αρωματικά φυτά δεν αποκλείονται με κανένα τρόπο από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας κοινοτικών πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στο πρόγραμμα μέτρα όπως αυτό για τις ομάδες, τη συνεργασία και την καινοτομία, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί αρωματικών φυτών. «Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του σχεδίου », τόνισε καταλήγοντας ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα