Πολιτική

Σύσκεψη για της πλημμύρες στην Αρτζάν-Αματόβου

Την πλημμυρισμένη περιοχή της Αρτζάν-Αματόβου επισκέφθηκε την Τρίτη 10.3.15, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης έργων της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας Ευστάθιος Αβραμίδης, προκειμένου να διαμορφώσει ακριβή άποψη γιά την κατάσταση που επικρατεί ετούτη την περίοδο.

Αμέσως μετά την αυτοψία του κλιμακίου πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια ειδική σύσκεψη με την συμμετοχή του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη, στην έδρα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, όπου και αποφασίσθηκαν οι ενέργειες, που θα γίνουν προκειμένου να αποπλημμυρισθεί η πολύπαθη περιοχή.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο κ. Γκουντενούδης, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η χρησιμοποίηση στο μέγιστο βαθμό των υπαρχόντων αντλιοστασίων, καθώς και η συμμετοχή μηχανοκίνητων, που θα συνδράμουν στην κατεύθυνση άντλησης περαιτέρω ποσοτήτων νερού.

Ακόμη, όπως επεσήμανε, θα υπάρξουν παρεμβάσεις αντιστοίχου χαρακτήρα και στην περιοχή του Ανθοφύτου.

Οπως δήλωσε, την πλημμυρισμένη περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, γιά να εκτιμήσει από πρώτο χέρι μεταξύ άλλων και την πρόοδο των εργασιών γιά την αποπλημμύριση της περιοχής.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έργα αποπλημμυρισμού της Αρτζάν-Αματόβου

Της συσκέψεως, είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση του βουλευτή Γεώργιου Γεωργαντά με υπηρεσιακούς τεχνικούς παράγοντες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και εκπροσώπους αγροτών της περιοχής που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως. Σημειώνεται ότι η πλημμυρισμένη περιοχή είναι εκτάσεως 55.000 στρεμμάτων.

Αποκλειστικό θέμα της σύσκεψης ήταν οι άμεσες δράσεις για τον αποπλημμυρισμό της περιοχής και της θωράκισή της μέσω τεχνικών έργων και παρεμβάσεων. Τα έργα του αποπλημμυρισμού, όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη, επείγουν και για έναν άλλο λόγο: Έως τις 15.5.15 οι αγρότες θα πρέπει να έχουν καλλιεργήσει την περιοχή ώστε να ενταχθούν στο σύστημα της ενιαίας ενίσχυσης.

Κατά την σύσκεψη κατατέθηκαν προτάσεις και ελήφθησαν αποφάσεις για τα δυο κύρια στάδια των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Έτσι θα πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στην περιοχή του φράγματος στο Ανθόφυτο, η υποχώρηση του οποίου επιβαρύνει με μεγάλους όγκους νερού την περιοχή Αρτζάν-Αματόβου. Από τον όγκο του νερού επίσης έχει καταστραφεί η παρακείμενη γέφυρα δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία. Για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην περιοχή Ανθόφυτου έχουν διασφαλισθεί 490.000 ευρώ.

Στην περιοχή Αρτζάν-Αματόβου αποφασίσθηκε η ενίσχυση του υπάρχοντος αντλιοστασίου με μια φορητή αντλία ώστε να επιταχυνθεί ο αποπλημμυρισμός των εκτάσεων. Ηδη η περιφέρεια έχει διασφαλίσει την ρευματοδότηση του αντλιοστασίου με τοποθέτηση των στύλων της ΔΕΗ και την σύνδεση με το δίκτυο παροχής ρεύματος.

Όπως τονίσθηκε στην σύσκεψη, πέρα από τις παρεμβάσεις της περιφέρειας, θα απαιτηθεί και η αρωγή των ιδίων των παραγωγών οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν για τον ξεχωριστό αποπλημμυρισμό των χωραφιών τους με δικές τους αντλίες.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαϊδης ανέφερε ότι εκτός από τις κεντρικές παρεμβάσεις της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς με δικά της μέσα έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες παρεμβάσεις σε θέσεις του Σελιμλή και του Αγιάκ.
Το βασικό έργο αποπλημμυρισμού θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]