Ελλάδα

Συνάντηση εκπροσώπων Ποντίων, Ασσυρίων και Παλιννοστούντων με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και την Ασσυρίακή Ένωσης Ελλαδος, με την υποστήριξη του ποντιακής καταγωγής βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη, και πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους τους, σήμερα 30.4.23 στο Μενιδι.

 

Στην συνάντηση οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν:

α) Το ζήτημα του εορτασμού κάθε χρόνο, της 19ης Μαΐου ανήμερα της επετείου και τον ορισμό της ως μόνιμη αργίας του κρατους.

β) Να περάσει η ιστορία του παρευξεινιου Ελληνισμου στα σχολικά βιβλια όλων των βαθμίδων και η ενίσχυση της έδρας ποντιακων Σπουδων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

γ) Το θεμα του σεβασμού από την Τουρκια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκια και το σεβασμό των ιστορικών χριστιανικών μνημείων, με την επαναλειτουργια της Αγιας Σοφιας Τραπεζούντος και της Αγιας Σοφιας Κωνσταντινουπολεως, που προσφατα μετατράπηκαν, σε Τζαμια, ως μουσεία.

δ) Την συγκρότηση μόνιμης Διακομματικης Επιτροπης από το ελληνικό Κοινοβουλιο, για την χάραξη Εθνικης πολιτικης για την διεθνοποίηση της Γενοκτονιας που υπέστησαν την περίοδο 1914-1922 οι χριστιανικοί πληθυσμοί ( Αρμένιοι-Ασσύριοι-και Έλληνες) από τους Νεοτουρκους και τους Κεμαλιστές.

ε) την επίλυση του συνταξιοδοτικού θέματος και αυτό της παραχώρησης Ελληνικης Ιθαγενειας και των στεγαστικών δανείων των Παλινοστουντων ομογενών Ελλήνων.
Απαντώντας κ. Τσίπρας τόνισε ότι η δικαιοσύνη αφορά την αξιοπρέπεια, τον έμπρακτο σεβασμό στην ιστορία που έχει.
O καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, εξηγώντας ότι η σημερινή παρουσία του αποσκοπεί να τιμηθεί η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και η μεγάλη συνεισφορά του στην πορεία της χώρας μας, και «να δοθεί σαφές μήνυμα ότι η ιστορία αυτή δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, την παιδεία μας, τον πολιτισμό μας, τα δικαιώματα στέγασης και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών μας και τις διπλωματικές μας σχέσεις. Αφορά την ταυτότητας μας».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να γίνει πράξη ο «εθνικός οδικός χάρτης για τον Ποντιακό Ελληνισμό» που παρουσίασε δημόσια στην ομιλία του που ακολούθησε της συνάντησης, και που «αποτελεί τη βάση προκειμένου η Πολιτεία να τον στηρίξει έμπρακτα».

-Ειδικότερα, δεσμεύτηκε ότι «στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων, θα συγκροτήσουμε μια μόνιμη και διαρκή διακομματική επιτροπή, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923».

-Δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η δημιουργία Μουσείου αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό, όπως και η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό, με πρώτα τα απολυμαντήρια της Αρετσούς όπου χάθηκαν 20.000 ψυχές. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι τον Μάιο του 2019, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε ως πρωθυπουργός με το σύνολο των Ποντιακών Ομοσπονδιών και Ιδρυμάτων, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά, και αποφασίστηκε η σύσταση «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου». Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση για τη δημιουργία του Μουσείου στον χώρο που παραχωρήθηκε στον δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. «Δυστυχώς παρά τις διακηρύξεις απ’ την επόμενη κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει, η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε».

-Δεσμεύτηκε «να προωθούμε την εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία. Αλλά και στηρίζοντας ενεργά την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο υποστήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων μας».

-Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. «Δεσμευόμαστε λοιπόν, ότι θα εντείνουμε την προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για τη προστασία των Βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

– Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αλλάξει το ΠΔ 99/1994 «προκειμένου να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή γενοκτονία χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαίου, με οργάνωση εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο»

-Δεσμεύτηκε ότι η Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.

-Δεσμεύτηκε ότι με νέα ρύθμιση θα διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα δάνεια που αφορούν την κατοικία τους και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις με ανώτερη δόση τα 100 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα είπε ότι «είναι απαράδεκτο μετά από μια τέτοια οικονομική κρίση και μετά από όλες τις δυσκολίες της πανδημίας και την κρίση ακρίβειας που βιώνετε κάθε μέρα να έρχεστε αντιμέτωποι με εκδόσεις διαταγών πληρωμής για την κατάσχεση των σπιτιών σας που χτίστηκαν με εγγυήσεις δημοσίου». Είναι απαράδεκτο, τόνισε που η κυβέρνηση τον Μάιο 2020 πέρασε ΚΥΑ «με την οποία να λέει ότι όποιος από τους παλλινοστούντες έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου πρέπει είτε να ενταχθεί στον πτωχευτικό, είτε να αποπληρώσει σε 120 δόσεις». «Σαν να μην είναι ιδιαίτερη περίπτωση οι παλλινοστούντες που έχουν περάσει όλα αυτά που έχουν περάσει για να έρθουν στην Ελλάδα και σαν να μην έχει εγγυηθεί το δημόσιο τα δάνεια αυτά», είπε, σχολιάζοντας: «Μόνο τα 400 εκατομμύρια που χρωστάει η ΝΔ είναι ειδική περίπτωση».

– Δεσμεύτηκε, τέλος, για την απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού:
Ολοι ξέρουμε την τραγική συνέχεια αυτής της λαμπρής ιστορίας, σε μία καταστροφική περίοδο με εκατομμύρια νεκρούς, που σηματοδοτήθηκε από την άνοδο των Νεότουρκων το 1908, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις συγκρούσεις των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, τη διεκδίκηση της πολιτικής αυτοδιάθεσης από τον ελληνισμό και – όπως αποδείχθηκε- τις καταστροφικές και απατηλές ελπίδες που δημιουργήθηκαν γύρω από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Και κυρίως, τη γενοκτονία που υπέστη ο ελληνισμός και οι άλλοι μη-μουσουλμανικοί πληθυσμοί από το Οθωμανικό και τουρκικό κράτος από το 1914 μέχρι το 1923. Αυτή η ιστορία βάφτηκε στο αίμα και τον πόνο οδηγώντας έναν πολιτισμό χιλιάδων χρόνων στο δραματικό του

«Αυτή είναι η ιστορία σας και αυτή είναι η αλήθεια για την πορεία του ποντιακού ελληνισμού», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς μόνο όταν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και συγκρούσεις». Ώστε, σημείωσε, «να μην έχουμε ξανά πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Μέση Ανατολή λόγω των εκεί διενέξεων και των καταστροφικών πολιτικών της Δύσης. Και να μην έχουμε πολέμους στην Ευρώπη, στην Ουκρανία, με χιλιάδες Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής να εγκαταλείπουν την ιστορική για τον ελληνισμό πόλη της Μαριούπολης, όπως έγινε μετά την αιματηρή ρωσική εισβολή».

Περισσότερα

“Νεκρώνουν” τα δικαστήρια: H νέα 15ημερη αποχή των δικηγόρων και τα υπό κατάθεση νομοσχέδια που θα κρίνουν την πορεία της

Νεα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων αποφάσισε η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παγώνοντας για μακρύ χρονικό […]

Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]