Εκπαίδευση

Συγκροτήθηκε όμιλος εκπαίδευσης στην καλλιέργεια μικρολαχανικών

Στην συγκρότηση ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας προχωρεί το 2ο πειραματικό γυμνάσιο Κιλικίς, «διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους ορίζοντες και αξιοποιώντας στο έπακρο της δεξιότητες των μαθητών», όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ήδη έχουν κατατεθεί και εγκριθεί εννιά προτάσεις γιά υλοποίηση.

Οι όμιλοι απευθύνονται στους μαθητές του σχολείου αλλά και των σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς και δραστηριοποιούνται μετά την λήξη των μαθημάτων μία ή δύο φορές εβδομαδιαίως.
Στην ανακοίνωση σημειώνονται και τα εξής:

«… Η θεματολογία χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και είναι στενά συνδεδεμένη με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Γιά τον σκοπό αυτό, εντός των προσεχών ημερών θα αναρτηθεί σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπου θα περιγράφονται με λεπτομέρεια οι διαδικασίες.

Παραθέτουμε έναν ακόμη από τους εννιά ομίλους, θα ακολουθήσει ενημέρωση και για τους υπόλοιπους.
Microgreens- μικρολαχανικά. Ανάμεσα στα φύτρα και τα baby λαχανικά, τα microgreens αποτελούν την πιό σύγχρονη τάση στα πιάτα υψηλής γαστρονομίας και πρώτη ύλη στα πιάτα όσων προτιμούν τις gourmet και έντονες γεύσεις.

Σκοπός του ομίλου δημιουργικότητας και καινοτομίας, με τίτλο«Microgreens- Magi(c)greens», είναι η γνωριμία των μαθητών με την καλλιέργεια των μικρολαχανικών. Μέσα από τις δράσεις του ομίλου θα εφαρμοστεί μια πρωτοποριακή και καινοτόμα μορφή καλλιέργειας μικρολαχανικών με κατασκευή πρότυπου πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος καλλιέργειας μικολαχανικών με χρήση IοT (Internet of Things).

Αειφορία, κυκλική οικονομία, επιχειρηματικότητα, ανάλυση διατροφικής αξίας, επαναχρησιμοποίηση υλικών (upcycling), τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing), επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και γεωργία ακριβείας είναι κάποιοι από τους «πυλώνες», πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει τη λογική «από το σχολείο στο πιάτο» με παραγωγή προϊόντων με το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα και την καλύτερη δυνατή γεύση.

Περιμένουμε τους μικρούς hi-tech καλλιεργητές microgreens.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σταύρος Κατσαρώνας, ΠΕ84 (ΜSc), και ΕλένηΣιδηροπούλου, ΠΕ80 (MA, MSc, MPhil)»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα