Αγροτικά

Συγκομιδή σιτηρών: Όλα καλά φέτος, εκτός από …τις τιμές

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Παρά τις πολλές βροχές τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η φετινή παραγωγή σιτηρών στον νομό μας εξελίσσεται με βάση όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία της τρέχουσας αλωνιστικής περιόδου, σε μία χρονιά ικανοποιητική από πλευράς όγκου συγκομιδής και στις δύο πλευρές, ανατολική και δυτική, του νομού μας.

Με το λεγόμενο «στήσιμο» να κυμαίνεται από τα 270 μέχρι 350 κιλά ανά στρέμμα γιά τα εξωχώραφα και πάνω από τα 500 κιλά ανά στρέμμα γιά αυτά που βρίσκονται σε πεδινές ποτιστικές περιοχές που σε εξαιρετικές περιόδους απέδιδαν και πάνω από 700 κιλά ανά στρέμμα.

Παράλληλα εξαιρετική μπορεί να χαρακτηρισθεί η φετινή συγκομιδή σε ό,τι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, με βάση τους σχετικούς δείκτες στα καλώδη και τις πρωτεϊνες.

Αντιθέτως, απογοητευτική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στις τρέχουσες τιμές που κινούνται γύρω από το 0,17 ευρώ το κιλό γιά την ποικιλία του «σκληρού» σιταριού και με 0,03 λεπτά χαμηλότερη αυτής των αντίστοιχων γιά «μαλακό» σιτάρι και κριθάρι.

Τιμές εξαιρετικά χαμηλές, όπως εκτιμά το σύνολο των Κιλκισιωτών παραγωγών, και οι οποίες ουσιαστικώς ανταποκρίνονται στο επίπεδο του κόστους παραγωγής, όπως χαρακτηριστικώς δήλωσαν στον «Μαχητή» δεκάδες εξ αυτών από όλες τις περιοχές αλωνισμών καθ’ όλη την διάρκεια του ρεπορτάζ μας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, όσοι δεν έχουν άμεση ανάγκη ρευστού και διαθέτουν κυρίως μεγάλες από πλευράς ποσότητες παραγωγής, προχωρούν στην αποθήκευσή τους επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, πωλώντας τον προσεχή Χειμώνα και αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο.

Κάτι το οποίο συμβαίνει και με τις περιπτώσεις εξαγωγικών πωλήσεων μέσω καραβιών που αγκυροβολούν κυρίως στο λιμάνια της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν υψηλότερη τιμή γιά το προϊόν τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη