Αγροτικά

«Στον αέρα» το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών λόγω γραφειοκρατίας

Μία «ανάσα» μας χωρίζει ουσιαστικώς από την περίοδο υποβολής της νέας δήλωσης ενιαίας καλλιέργειας (ΟΣΔΕ).

Παρά ταύτα, όμως, η εφαρμογή του υπομέτρου 6.1 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, που αφορά στην «Εγκατατάσταση των νέων αγροτών» βρίσκεται «στον αέρα» καθώς δεν έχει προχωρήσει ούτε «βήμα» η διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών φυσικών φακέλλων των ενδιαφερομένων που …σκονίζονται στα γραφεία των κατά τόπους ΔΑΟΚ της χώρας, όπως και της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς, όπου μία ομάδα δέκα περίπου αξιολογητών περιμένει το «πράσινο φως» από πλευράς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων γιά να ξεκινήσει.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός, ότι η προκήρυξη του υπομέτρου των νέων γεωργών είχε ξεκινήσει το 2016 με τους καλύτερους οιωνούς και «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των προβλεπομένων διαδικασιών στο αρχικό τους στάδιο, έχοντας παράλληλα την προδημοσίευση της προκήρυξης δημοσιευμένη απο τον περασμένο Απρίλιο, τα δεδομένα πλέον είναι εντελώς διαφορετικά καθώς μετά από τις τέσσερις διαδοχικές παρατάσεις το θέμα της αξιολόγησης των φακέλλων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Κάτι που σημαίνει, ότι οι 294 συνολικώς υποψήφιοι προς ένταξιν στο υπομέτρο Κιλκισιώτες είναι «μετέωροι».

Και τούτο διότι βρισκόμαστε στην περίοδο υποβολής της νέας δήλωσης του ΟΣΔΕ και γιατί θα πρέπει οι υποψήφιοι να υποβάλουν νέα αίτηση ΟΣΔΕ, αφού δεν γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι, και επειδή βρισκόμαστε στην περίοδο μεταβίβασης ζωικού κεφαλαίου, πώς θα προβούν στις σχετικές ενέργειες οι υποψήφιοι κτηνοτρόφοι μη γνωρίζοντας το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και τέλος τί θα γίνει με τους υποψήφιους νέους γεωργούς που έχουν εγγραφεί στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) προκειμένου να λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες αγρότες και έχουν δεσμευτεί ότι θα υποβάλουν αίτηση εγγραφής στον ΟΓΑ μέσα σε έξι μήνες χωρίς να γνωρίζουν ακομη εάν ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της αρχικής απόφασης η καταληκτική ημερομηνία γιά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ήταν η 16.3.17 και των β’ αξιολογήσεων στις 5.4.17 και να είχαμε ήδη στα χέρια μας τα πρώτα αποτελέσματα.

Εν τούτοις, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και δεν έχει ξεκινήσει έως και την ώρα σύνταξης του κειμένου η διαδικασία της α’ αξιολόγησης των φακέλλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γιά όλους τους υποψηφίους στην χώρα μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι 295 Κιλκισιώτες, που είναι ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη αυτής του 2014, όπου οι υποψηφιότητες ήταν 323.

Περισσότερα

Η Επιμορφωτική Κιλκίς θα υλοποιήσει στο Πολύκαστρο ενημερωτική δράση για την Ανάπτυξη Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων ΜΜΕ

Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ Μ.Ε.Π.Ε. – Κ.Δ.Β.Μ., (Ανάδοχος Έργου) σε συνεργασία με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΛΚΙΣ – Α. Α.Ε. ΟΤΑ» (ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε.) […]

Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]