Γενικά

Καταλήψεις στην Αξιούπολη και στον Ευρωπό γιά το θέμα της φοίτησης προσφυγόπουλων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί γιά τον δήμο Παιονίας η υπόθεση, η οποία αφορά στην φοίτηση μαθητών προερχομένων από την δομή της Νέας Καβάλας στο γυμνάσιο Αξιούπολης.

Και τούτο, διότι ο εν δυνάμει αριθμός των, όπως αυτός διαφαίνεται από τις σχετικές εγγραφές στους 49 μαθητές για την πρώτη τάξη του γυμνασίου, έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις από πλευράς των γονέων των λοιπών μαθητών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Αξιούπολης, καθώς εκτιμούν, ότι οι σχετικοί εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί «υποβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και παράλληλα σηματοδοτούν μία διακριτική αντιμετώπιση του εν λόγω σχολείου σε σχέση με τα υπόλοιπα αντίστοιχα στον δήμο Παιονίας, και κυρίως με αυτά της έδρας του δήμου το Πολύκαστρο».

Κάτι το οποίο ουσιαστικά είχε ξεκινήσει να καταγράφεται από την περυσινή σχολική χρονιά, όπως πρώτος είχε δημοσιοποιήσει ο “Μαχητής”, και εξελίχθηκε έως τις ημέρες μας με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται σταδιακώς, οδηγώντας τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου να αποφασίσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την αποχή από μέρους των παιδιών τους από τα μαθήματα και από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου, συμπαρασύροντας προς αυτήν την κατεύθυνση και το παρακείμενο σχολείο, αυτό του λυκείου Αξιούπολης.

Μάλιστα, σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 και οι μαθητές του γυμνασίου Ευρώπου, καθώς μετά τις αντιδράσεις στη Αξιούπολη είδαν το φώς της δημοσιότητας (βλ. και σχετικό ρεπορτάζ του “Μαχητή”) οι σχεδιασμοί από πλευράς της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γιά την εγγραφή προς φοίτηση σε αυτό, ενός σημαντικού μέρους από αυτούς που προορίζονταν να φοιτήσουν στην Αξιούπολη.

Εξ ου και η συνάντηση του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη και του αρμοδίου γιά θέματα εκπαίδευσης αντιδημάρχου Ευαγγέλου Νίτση με τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεόδωρο Χριστοφορίδη,την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, όπως και η αντίστοιχη του δημάρχου με τους γονείς των υπό κατάληψη σχολείων στην Αξιούπολη, την ίδια ημέρα, οότε και αναμενόταν να προβεί και σε σχετικές ανακοινώσεις.

Κρίσιμο, βεβαίως, γιά τις εξελίξεις παραμένει αυτό, που έχει τονισθεί στα προηγούμενα σχετικά δημοσιεύματα του ”Μαχητή” και σχετίζεται με τον πραγματικό αριθμό των παιδιών από την δομή, τα οποία θα προσέλθουν να φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του γυμνασίου Αξιούπολης, καθώς αυτός παρουσιάζει με βάση την περυσινή ανάλογη εμπειρία πολύ μεγάλη απόκλιση, αλλά που γιά λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την επιβολή απαγόρευσης εξόδου στους διαμένοντες στην δομή ετούτη την περίοδο, δεν μπορεί προς ώρας να αποτυπωθεί στην πράξη.

Και τούτο διότι αν αυτός ο αριθμός είναι αντίστοιχος του περυσινού (17 μαθητές) τότε ενδεχομένως τα ζητήματα μιάς δίκαιης και ισόρροπης κατανομής στα γυμνάσια του δήμου να οδηγήσουν στην εκτόνωση της έντασης και των κινητοποιήσεων και παράλληλα να συνδράμει και στα της εκπαίδευσης των μαθητών από τρίτες χώρες, που διαμένουν στην δομή της Νέας Καβάλας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]