Πολιτισμός

Στην «Γιορτή του Καλαμποκιού» … «μίλησε» η καλλιεργητική παράδοση του ΣΣ Μουριών

Από τον δήμο Κιλκίς εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

«Η ευωδιά του αχνιστού ξεροψημένου και βραστού καλαμποκιού σκορπίστηκε σε όλο το χωριό, με τους ντόπιους και τα παιδιά να στέκονται υπομονετικά μπροστά από τους πάγκους των ψησταριών γιά να γευτούν την εκλεκτή τοπική παραγωγή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Μουριών.

Κάτοικοι και αρκετοί επισκέπτες από Θεσσαλονίκη και από γειτονικούς οικισμούς του Λεκανοπεδίου των Μουριών αποδέχθηκαν την κοινή πρόσκληση του δήμου Κιλκίς και του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου ‘’Μπέλλες’’, και το βράδυ του Σαββάτου 24-7-21 συμμετέσχον στην «Γιορτή Καλαμποκιού».

Η κεντρική πλατεία στολίστηκε με πράσινους βλαστούς, σπόρους αραβόσιτου και με φρεσκοκομμένα καλαμπόκια, που έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη μιας απλής αλλά όμορφης γιορτής.


Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ‘’Μπέλλες’’ Ελευθέριος Αργυρόπουλος, στο καλωσόρισμά του, αναφέρθηκε στην καλλιεργητική παράδοση, που έχει το καλοκαιρινό αγροτικό προϊόν στο Λεκανοπέδιο. Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης στάθηκε στην προστιθέμενη αξία που επιθυμεί να προσδώσει ο δήμος στην τοπική παραγωγή και, κατ΄ επέκταση, στην περιοχή με την «Γιορτή του Καλαμποκιού» εμπλουτίζοντάς την με πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα ενισχύσουν την αγροτική της ταυτότητα.

Τις προοπτικές της δυναμικής καλλιέργειας, που αναπτύσσεται σε έκταση δέκα περίπου χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη «ζώνη» του Λεκανοπεδίου, υπογραμμίζοντας την υψηλή διατροφική αξία και τα ποιοτικά γνωρίσματα του καλαμποκιού, παρουσίασε, τέλος, ο γεωπόνος Σταύρος Στεφανίδης.

Η βραδιά «κύλησε» με γεύσεις καλαμποκιού και με μουσικό πρόγραμμα λαϊκών και ποντιακών τραγουδιών, που επιμελήθηκε τοπικό καλλιτεχνικό σχήμα».-

 

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα